8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 29.04. 2024
Dnes má svátek Robert
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 6. týden

5. 02. 2024 | Televizní tipy
Týden dokumentárních novinek na Prima ZOOM. Cesta za poznáním začíná na Prima ZOOM. Prima ZOOM vás baví. 

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 6. týden:


5. 2. 23.00 – Jak funguje vesmír II (Životodárné pece)

Staňte se svědky fascinující podívané – zajímá vás, jak vznikl vesmír a jak fungují jeho jednotlivé součásti? Probereme hvězdy, galaxie, černé díry i velký třesk. Pokračování seriálu Jak funguje vesmír opět přesně ilustruje, jakým způsobem byl vesmír „navržen“ i jak vznikl. Využívá k tomu zajímavé příspěvky odborníků, které poutavě kombinuje s digitálními animacemi. Podívejte se, jak ve vesmírných hlubinách vzniká i zaniká nový život. Moderní astronomie pomáhá demystifikovat čím dál víc těchto a dalších neobvyklých fenoménů a postupně odhaluje: Jak funguje vesmír.

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 6. týden6. 2. 21.00 – Pravdy, lži a dějiny (Informační válka)

Historie lidstva je zároveň dějinami boje mezi pravdou a lží. Od starověku až po současnost se lži používají k dosažení ekonomických, politických i osobních cílů. Je to válka vedená nejen perem, klávesnicí a kamerou, ale také skutečnými zbraněmi, s pomocí mučení a teroru. Do dnešních dní si vyžádala nespočet nebohých obětí. A čím dál více platí, že ten, kdo je zkušenější v používání nejnovějších moderních technologií, může prohlásit, co je pravda. 

I když je to lež. Šestidílný seriál Pravda, lži a dějiny nahlíží na tuto problematiku z mezinárodní perspektivy a odhaluje, jak dějiny lidstva tvoří i výklady, které nejsou pravdivé. Zaměřuje se na několik různých témat a vysvětluje, jakou roli v neúprosném boji za pravdu hrají nezávislá média. Nevyhýbá se ani otázce náboženství: vždyť víra bývá využívána k prosazování světských zájmů. Ve válce se lži používají k ospravedlnění krveprolití. Konspirační teorie vznikají s cílem zkorumpovat nepřítele a vytvořit nežádoucí stereotyp. Významnou roli v tom všem hrají peníze, které často rozhodují o tom, čí pravda nakonec zvítězí.

7. 2. 20.00 – Tajemství pravěkých obrů (1. díl)

Když před 66 miliony let narazil do Země obrovský asteroid a způsobil zánik dinosaurů, některé z nejmenších druhů zvířat tuto apokalypsy přežily. A navzdory všem počátečním předpokladům se z nich nakonec stali jedni z největších obrů, kteří kdy kráčeli po povrchu Země. Třicetimetroví hadi a krokodýli, osmnácti tunoví nosorožci, šestnáctitunoví mamuti a osmnáctimetroví žraloci byli 18x až 200x větší než jejich potomci, které známe dnes. Byli tak obří, že se to naprosto vymyká naší představivosti. Přesto vládli Zemi dlouhých 60 milionů let. Postupně osidlovali pevniny i oceány, ale nakonec zase úplně zmizeli – často za velmi záhadných a dosud neobjasněných okolností. Jak mohli vyrůst do takových rozměrů? Proč pak vyhynuli a jak to, že se to později opakovalo? Jaké je tajemství pravěkých obrů?

7. 2. 21.00 – Straky: Více než černobílá

Straky žijí na mnoha místech po celém světě. Černobílé ptáky s dlouhými ocasními pery a vtíravým voláním už někdy v okolí zahlédl každý z nás. Jejich pověst je většinou velmi špatná. Jakožto záporné hrdinky mnoha lidových pohádek jsou považovány za zlodějské a zákeřné tvory. Jejich méně známí příbuzní, straky modré, naopak prosluly tím, že jsou velmi společenské. 

Vzájemně se podporují při výchově mláďat, nebo dokonce pomáhají ostatním, když jim hrozí nebezpečí. A pak jsou tady ještě takové straky, kterým se sice říká straky, ale ve skutečnosti to vůbec nejsou straky. „Straky” z Austrálie jsou ve skutečnosti špačci přilboví. Ti prosluli jednak neuvěřitelným flétnovým zpěvem, ale také kvůli tomu, že si někdy s lidmi příliš „nerozumí”. Tento dokument přináší fascinující pohled na život těchto pozoruhodných a inteligentních ptáků. A zároveň odhaluje, že v přírodě většinou není nikdy nic jen černobílé.

9. 2. 20.00 – Rybí království (1. díl)

Dokumentární minisérie Rybí království přináší strhující příběh o zurčících arktických potůčcích a burácejících řekách, statisících jezer a pobřeží, které se vine okolo celé zeměkoule. A především je to příběh o všech rybách i jejich sousedech, kteří v tomto prostředí žijí. Ale všechno není tak růžové, jak se to na první pohled zdá.

Lidská činnost způsobila tomuto jedinečnému ekosystému obrovské škody nadměrným rybolovem, rozšiřováním měst a využíváním vodních elektráren. Některé druhy ryb se už nemohou rozmnožovat a hrozí jim vyhynutí. Díky obětavým lidem, kteří si uvědomují, že je na nás, abychom tento stav zvrátili, však ještě existuje naděje. Seznamte se s fascinujícími hrdiny ve vodě i na souši, jejichž řešení problémů je stejně tak chytré jako inspirativní.

9. 2. 21.00 – Lovec rybích obrů V (V obležení žraloků)

Lidé jsou obstojní lovci, ale mohou se rovnat s mořskými predátory, jako jsou žraloci? V nové řadě adrenalinem napumpovaného seriálu Lovec rybích obrů se extrémní rybář a neohrožený dobrodruh Cyril Chauquet vydal po stopách dalších nejtajuplnějších a nejnebezpečnějších podvodních bestií z různých koutů světa. Připojte se k němu na velkolepé výpravě a sledujte, jak si poradí především se žraloky.

V prvním dílu paté série se Cyril Chauquet pokusí s pomocí dr. Jodie Rummerové ve francouzské Polynésii ulovit rybu přezdívanou Černý uruati – kranase obrovského. Jejich výskyt značí dobré zdraví útesového ekosystému, jakým je například atol Fakarava. Jenže se bude muset vypořádat hned s několika problémy. Francouzská Polynésie odpovídá velikostí půlce Spojených států a najít v ní jakoukoliv rybu není snadné. 

V oblasti je navíc silný vítr, a moře je tudíž příliš divoké. Dalším problémem je samotného kranase ulovit, ještě větší komplikaci ale tvoří zvýšený výskyt žraloků v oblasti. Všichni žraloci se navíc chovají vysoce agresivně a okamžitě útočí na každou rybu, kterou se Cyril Chauquet pokouší ulovit. Kvůli situaci s počasím se nejdřív Cyril snaží kranase ulovit ze břehu. Zde se setká s žraloky černoploutvými, kteří sice pro člověka nebezpeční nejsou, ale na ryby útočí. Nakonec zde uloví pouze kranase modroploutvého, a je tudíž jasné, že bude muset vyrazit na moře. To je ale revírem větších žraloků.

Unikátní dokumenty uvidíte každý den od 20:00 – 24:00 hodin na Prima Zoom!


Zdroj, foto: Prima ZOOM

Vendula Flassig Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !