Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 Kdy se letos slaví Den otců 2024?Kdy se letos slaví Den otců 2024? Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 01.06. 2024
Dnes má svátek Laura
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Úterý

21. 01. 2023 | Česká republika

Když jsem se před 12 lety nastěhovala do Západočeského kraje, zaujalo mě městečko s názvem Úterý. Dnes vím, že v Čechách existuje i obec Pátek, která se nachází v okrese Nymburk. A na Slovensku je známá Dunajská Streda nebo Rimavská Sobota.

Ale zpět k našemu Úterý – obec se nachází v západních Čechách,  v nejzápadnější části okresu Plzeň-sever. Střed města se nachází v Tepelské vrchovině, v údolí Úterského potoka. Jeho dvě místní části se rozprostírají na přilehlých návrších. Ve městě žije 466 obyvatel. 

Město je vzdáleno 39 km severozápadně od Plzně, a 23 km východně od Mariánských Lázní. Ve známost obec vešla hlavně díky natáčení televizního seriálu České televize Zdivočelá země.

Název města je odvozen od jména dne, ve kterém se konal trh. Německá varianta Neumarkt, stejně jako latinské Novum forum, znamenají nový trh.

ÚterýV Úterý působí dva spolky – Občanské sdružení Bart, které se věnuje ochraně památek obce, a Klub přátel Základní a Mateřské školy Úterý, který pořádá např. různé kulturní akce a věnuje se zachování a rozvoji školy.

Ve městě se nachází základní (1. stupeň) a mateřská škola, pošta a penzion.

Většina kulturních akcí se pořádá v obřadním sále budovy radnice nebo také nově v domě Na Růžku, který se snaží opravit úterský spolek Bart.

Úterý se nachází také obchod s potravinami a pohostinství.

Úterý je město plné historických budov, například Radnice (č. p. 1), Děkanství (č. p. 6), Kostel Narození svatého Jana Křtitele, Kostel svatého Václava, Mariánský sloup, Vodní mlýn, Měšťanské domy, Dům se stodolou, Kaplička, Boží muka, Kašna nebo Koželužna.


Lenig - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Úterý:

Úterý
Úterý
Úterý
Úterý
Úterý
Úterý
Úterý
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Úterý jsem dosud neznala, děkuji. Je to hezké pozvání i fotky.
Obrázek uživatelky
profil
Díky za Štvrtok Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
pěkný článekSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
jo, a ještě mě napadl Spišský Štvrtok
Obrázek uživatelky
profil
Před pár lety jsme se v tomto kraji pohybovali a rádi na něj vzpomínáme. Psala jsem o tom i pár článků, Úterý je zmíněno např. zde:
https://www.chytrazena.cz/toulky-zdivocelou-zemi-45497.html
Jestli chcete, koukněte Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles