8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 04.05. 2024
Dnes má svátek Květoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Víkend v Strečne - rok 2011

17. 04. 2012 | Evropa
Uplynul rok a my se ve stejné sestavě vydáváme na nám už známou cestu - směr Strečno.  Ale protože ne všichni členové naší skupinky jsou stejně zdatní turisté, museli jsme jim už ve vlaku slíbit, že tentokrát nenaplánujeme žádnou namáhavou túru.

V pátek tedy naše první cesta vede na vycházku okolo vodního díla Žilina, kde je více jak tři kilometry dlouhá asfaltová cesta od levého vtokového díla až po lávku v Mojšovej Lúčke. Pro bruslaře, cyklisty i pro pěší je tak spojením s pravou stranou vytvořený malý okruh o délce asi sedmi kilometrů.

Podél asfaltové cesty na levém břehu  Váhu mají rybáři postavené chatky, kde tráví víkendy a chvíle oddechu. V sobotu po snídani jdeme zjistit, kdy jezdí vory po Váhu, protože jsme se dohodli, že tento rok vyzkoušíme zrovna tuhle atrakci. Zájem o ni je však velký a tak musíme čekat, než na nás přijde řada. Dobu čekání si krátíme kávičkou a pročítáním informací, ze kterých se dozvídáme, že První vorařská a raftingová společnost s r.o. vznikla v roce 1999 a její hlavní náplní je obnovení tradice vorařství na Váhu, v jeho nejznámějším úseku - v Strečnianskej úžine.

Víkend v Strečne - rok 2011Plavby se konají na vorech s typovým označením Strečno s kapacitou 12 osob. Délka splavovaného úseku je 7 km a čas plavby je až 75 minut v závislosti na vodním stavu řeky Váhu. Konečně přijíždí mikrobus, který nás zaveze na start naší plavby - na Pltisko Bariérová. Tady už nastupujeme na vory, jejichž posádku tvoří dva voraři. Jeden z nich je zároveň i naším turistickým průvodcem, který nás seznamuje s historií vorařství, které se na Váhu datuje od 11. století. Řeka Váh  byla jedinou vhodnou a bezpečnou cestou při osídlování severního Slovenska a po celá staletí byl Váh důležitou spojovací  vodní cestou hlavně na dopravu dřeva, ale i jiného zboží.

Plavíme se překrásným úsekem Váhu s množstvím meandrů a bezprostředně se seznamujeme s nejnebezpečnějšími, historií opředenými úseky vorařství v minulosti, skálami Margita a Besná v Strečnianskej tiesňave. Plavba nám poskytuje netradiční a neopakovatelné pohledy na Starhrad, hrad Strečno, železniční mosty a tunely a nádhernou přírodu Malej Fatry. Po více jak hodině plavby a po poslechu vážných i vtipných příběhů "našeho" voraře vystupujeme na pevnou zem převozu a nám známého mostu mezi Nezbudskou Lúčkou a Strečnom. Byl to úžasný zážitek, který se nám určitě na velmi dlouhou dobu zaryje do paměti.

Víkend v Strečne - rok 2011Abychom učinili zadost našemu turisticko-sportovnímu zaměření naší "výpravy", rozhodli jsme se, že si půjdeme po poledni zahrát bowling do místní tělocvičny, kde se v příjemném prostředí nacházejí 2 bowlingové dráhy, 16 míst na sezení při drahách a 20 míst mimo dráhy s možností využití baru, který nabízí široký sortiment nealkoholických i alkoholických nápojů a nejrůznější druhy pochutin. Zajímavě prožitý den jsme opět zakončili plaváním v hotelovém bazénu.

Zakoupením lístků na vor jsme získali slevu na návštěvu a prohlídku hradu Strečno, kam máme namířeno po nedělní snídani. Opět nás překvapuje velký zájem o tuto prohlídku a proto se v pokladně informujeme o nejbližším vstupu a ptáme se na délku prohlídky. K našemu velkému zklamání se dozvídáme, že první dva vstupy jsou už obsazené. Vzhledem k tomu, že jsme vázaní na odjezd vlaku, před kterým se musíme ještě naobědvat, rozhodli jsme se jen k vnější prohlídce hradních prostor, ze kterých je krásný výhled do širokého okolí.

Trochu zklamaní se utěšujeme tím, že tu snad přece jen nejsme naposledy, a tím spíš máme o důvod víc vrátit se do Strečna znovu, možná už za rok.

dada274 - čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
pěkné Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
V Strečne je fakt nádherná príroda, pamiatky, stojí za to ísť sa tam na potulkách Slovenskom pozrieť
Obrázek uživatelky
profil
Krásně jsem si početlaSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Skvělý tip,ty vory mě docela lákají...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
všetkým za milé komentáre k článku.
Ja verím, že do Strečna pôjdeme aj do tretice a podarí sa nám dostať aj na hrad. Ak to výjde, určite o tom napíšem.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles