8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 30.04. 2024
Dnes má svátek Blahoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Víte, jak uspořit za energie?

17. 04. 2022 | Finance
-Komerční sdělení-

O energiích se poslední dobou hodně mluví. Jejich cena stoupá, dodavatele krachují, nikdo si nemůže být ničím jistý. Navíc se jejich rostoucí cena promítá i do ceny dalších produktů, bez kterých se neobejdeme. Není se tak čemu divit, že každý z nás přemýšlí, jak by mohl ušetřit. A to nejen v obchodě, ale i za energie.

Plyn a elektřinu potřebujeme


Čím bychom si svítili? Na čem bychom uvařili? A čím by mnozí z nás topili? Energie využívá v nějaké formě každý z nás. Dosud jsme moc neřešili, jak dlouho svítíme, na kolik stupňů topíme a jak staré spotřebiče máme, pokud fungují. Doba se ale mění, my s ní. Už nemůžeme zavírat oči před tím, že se naše náklady na život zvyšují

Jak ušetřit za energie:Jak ušetřit za energie?


Náklady na provoz domácnosti každý rok rostou, velkou část tvoří právě energie. Když přijde na to, že i na nich se musíme snažit ušetřit, bylo by ideální, kdyby nás to nijak zásadně neovlivnilo. Zdá se to jako nemožné, přesto to jde. Jak?

Tip číslo jedna: Místnosti nepřetápějte


Taky jste si zvykli doma chodit jen v tílku, kraťasem a klidně i bez ponožek, protože si zatopíte? Zkuste teplotu v místnosti o něco snížit. Když snížíte pokojovou teplotu o 1 °C, ušetříte až 6 % na energiích. To při dnešních cenách není vůbec málo. Na chodbě si vystačíte s 15 °C, v ložnici je ideální něco kolem 17-18 °C. A obývací pokoj? Tam se optimální teplota pohybuje mezi 19 až 20 °C.

Náš tip: Kromě toho byste se měli naučit i správně větrat, aby neprochladly stěny a vy zbytečně neroztápěli kotel víc, než je nutné.

Tip číslo dva: Modernizujte domácí spotřebiče


Když je řeč o úspoře energie, je na místě položit si otázku, jak staré jsou vaše spotřebiče. Jasně, dokud fungují, nikdo je nechce měnit. Ty staré jsou kvalitní a spolehlivé, vydrží dlouhé roky. Ty dnešní často krátce po záruce odejdou. Jenže jejich energetická náročnost je mnohem nižší, a i když do nich investujete, ve výsledku ušetříte.

Když se pro výměnu spotřebičů opravdu rozhodnete, sledujte energetické štítky, na kterých je uvedena i roční spotřeba v kWh.

Tip číslo tři: A co osvětlení?


Svítíte klasickými žárovkami? Co je takhle vyměnit za LED žárovky? Počáteční investice je sice vyšší než když kupujete obyčejnou žárovku, životnost LED žárovky je ale mnohem delší, navíc spotřebuje i mnohem méně energie.

Tip číslo čtyři: Úsporně se dá prát i vařit

pečení v troubě - úsporně se dá i vařit

Pračka naplněné jen zčásti spotřebuje skoro tolik energie, jako když je úplně plná. I pračka vybavené úsporným programem pro poloviční náplň ušetří jen asi třetinu nákladů na prací cyklus. Lepší tak je, když budete prát až ve chvíli, kdy zaplníte celou pračku. Pokud věci navíc nejsou silně znečištěné, vůbec nemusíte prát na 60 °C, postačí i méně. Pro běžné praní klidně můžete nastavit teplotu 30-40 °C.

Co se vaření týká, nezapomínejte na hrnec dávat pokličku. Vaření bez ní je pěkný žrout energie, stejně, jako když hrnec naprosto zbytečně na pár těstovin zcela naplníte vodou.

Tip číslo pět: Nepomohla by změna dodavatele energií?


Cenu energií tvoří dvě složky. Jednu z nich platíme všichni stejnou, ať jsme u jakéhokoli dodavatele, tu druhou ale můžeme ovlivnit. Neregulovatelná část tvoří až 45 % vyúčtování a zahrnuje reálně spotřebovanou energii a měsíční poplatek za správu odběrného místa. Tyhle dvě položky ovlivňuje výběr dodavatele, takže není od věci zkusit si spočítat, zda u jiného dodavatele třeba nezaplatíte méně. Ušetřit můžete i změnou distribuční sazby, kterých jen pro domácnost existuje asi 10.

Víte, že změnu dodavatele dnes zvládnete i online? Nemusíte nikam chodit, ušetřit ale můžete pěkných pár korun.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !