8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 02.05. 2024
Dnes má svátek Zikmund
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Výlet do Dašic

3. 03. 2024 | Česká republika

V Pardubickém kraji, necelých deset kilometrů východně od Pardubic, leží na obou březích řeky Loučné malé město Dašice. Možná si řeknete, co může město v rovinaté krajině Polabské nížiny nabídnout turistům? Pravda je, že sem opravdu žádné davy turistů nemíří.  I tak ale stojí tohle místo za krátkou návštěvu.

První písemná zmínka o Dašicích pochází z roku 1318. Rozkvět Dašic má počátek v době, kdy dašické panství koupil Vilém II. z Pernštejna a připojil ho k Pardubicím (v roce 1507) – k tehdejší tvrzi nechal přistavět hospodářské budovy a pivovar. V roce 1913 se Dašice dočkaly povýšení na město a dnes tu žije asi 2400 obyvatel.

Každého návštěvníka po příjezdu do městečka hned upoutá rozlehlé náměstí T. G. Masaryka. Má lehce lichoběžníkový tvar a jeho rozloha činí úctyhodných 110 arů (tedy 1,1 ha). Náměstí obklopují měšťanské domy z přelomu 18. a 19. století s pozdně rokokovými empírovými fasádami. 

DašiceNa samotném náměstí je toho ale k obdivování více: například uprostřed náměstí si všimnete zajímavé litinové kašny s plastikou ženy, která nese na rameni nádobu s vodou. Na protilehlých stranách kašny jsou umístěné dvě mušle, do kterých tryskala voda ze lvích hlav. Tato nádherná stojanová kašna v empírovém stylu je stará více než dvě století a dnes je chráněná jako kulturní památka. Nedaleko silnice pak stojí pískovcová socha svatého Jana Nepomuckého, barokní replika sochy z pražského Karlova mostu. I tato socha je chráněnou kulturní památkou. Kousek od sochy oblíbeného světce stojí pískovcová Boží muka. Před zajímavým domem s podloubím zase stojí pískovcové barokní sochy svatého Václava, Barbory a Norberta. Radnice se nachází na východní straně náměstí a dnes v ní také sídlí pošta. Od roku 1990 je střed města památkovou zónou.

Na dohled od náměstí stojí barokní trojlodní kostel Narození Panny Marie, který se stavěl dlouhých třicet let. Vysvěcen byl v roce 1709 a v té době byl největší stavbou tehdejšího pardubického hejtmanství. Je zavřený, tak se dovnitř nepodíváme a jdeme dál. Kousek za kostelem stojí krásná – poměrně nedávno zrestaurovaná – budova fary. Jedná se o jednopatrovou barokní stavbu z poloviny 18. století, která je také chráněnou kulturní památkou. Po dalších pár metrech procházky přecházíme po lávce říčku Loučnou a přicházíme k roubence U mlýna – tady si děláme přestávku a dáváme si malé občerstvení, kávu a výbornou pizzu.                                                                     

Naproti roubence stojí z dálky viditelná historická věž vodárny. Cesta pokračuje k další historické a zároveň technické památce. Tou je novorenesanční objekt vodního mlýna. Na to, že je areál mlýna památkově chráněný, je bohužel v dost žalostném stavu… Areál vodního mlýna tvoří zděný mlýn z 15. století, na kterém je místy dochovaná sgrafitová výzdoba a před budovou stojí socha sv. Jana Nepomuckého. Vedle se nachází novější budova válcového mlýna z roku 1911, která je se starší částí propojená přes náhon s vodní elektrárnou. Mlýn fungoval do 50. let minulého století, v současné době je v provozu pouze vodní elektrárna, ve které pracují dvě Francisovy turbíny.

Od bývalého mlýna pár metrů přes silnici a řeku už jsou vidět Dašické sklepy, které uspokojí i ty nejnáročnější návštěvníky města. Jedná se o již na začátku zmiňovaný pivovar (dnes s vyhledávanou restaurací), jehož přestavba byla provedena v roce 1616 a od tohoto roku se datuje jeho novodobá historie. Fungoval do roku 1920, pak ale v důsledku světové hospodářské krize a druhé světové války začal chátrat. I když byl v restituci navrácen potomkům někdejších vlastníků, chátral dál až do roku 2007, kdy změnil majitele a začala rozsáhlá stavební rekonstrukce. Dnes sem jezdí reprezentativní prostory rekonstruovaných sklepů obdivovat velké množství návštěvníků a troufám si říct, že právě Dašické sklepy jsou největším lákadlem Dašic. Krásně upravené a navštěvované je i bezprostřední okolí pivovaru s rybníkem, lavičkami a pergolami. Využívá se jako romantické místo ke svatbám, ale zrovna tak si u rybníka můžete jen tak posedět na lavičce nebo se s malými dětmi vydat krmit početné kachní společenství. Zabydlely se tu i nutrie, a tak děti mají o zábavu postaráno.

Dašice jsou malé a poklidné městečko, ale jistě už se mnou budete souhlasit, že mají turistům co nabídnout!


Uznevim - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Výlet do Dašic:

Výlet do Dašic
Výlet do Dašic
Výlet do Dašic
Výlet do Dašic
Výlet do Dašic
Výlet do Dašic
Výlet do Dašic
Výlet do Dašic
Výlet do Dašic
Výlet do Dašic
Výlet do Dašic
Výlet do Dašic
Výlet do Dašic
Výlet do Dašic
Výlet do Dašic
Výlet do Dašic
Výlet do Dašic
Výlet do Dašic
Výlet do Dašic
Výlet do Dašic
Výlet do Dašic
Výlet do Dašic
Výlet do Dašic
Výlet do Dašic
Výlet do Dašic
Výlet do Dašic
Výlet do Dašic
Výlet do Dašic
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
zajímavé místo. Nikdy jsem před tím o něm neslyšela.
Krásné fotky.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil


Pěkný článek - hezké fotky Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
pěkný článek i fotkySmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles