8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 29.04. 2024
Dnes má svátek Robert
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Výlet do Grunty u Kutné Hory

15. 09. 2012 | Vaše tipy

Tato menší obec se nachází zhruba 2,5 km od historické Kutné Hory a asi 6 km od města Kolín. Tato obec je opravdu malinká, sousedí s obcí Libenice. Za zhlédnutí určitě stojí neorománský Kostel Navštívení Panny Marie. Faru má vlastní, přiškolena k Libenicím.

Mnoho lidí o tomto nádherném kostelíku neví, a tak se vám ho budu snažit přiblížit.

Doprava je do obce Grunta složitá. Vlak sem bohužel nejede, a tak můžete jet do stanice Kutná Hora  - Hlízov a odtud pěšky. Anebo potom autobus. Můžete jet autobusem z Kutné Hory anebo z Kolína. Cena jedné jízdy se pohybuje okolo 18 Kč/dospělá osoba. Autobusy jsou vždy od společnosti Veolia a jezdí sem zhruba každé dvě hodiny ve všední dny. Nejlepší doprava je vlastním automobilem – jak už bylo řečeno, buď z Kutné Hory nebo potom z nedalekého Kolína. Pokud jste sportovci, můžete vyrazit i na kole, protože tu vedou cyklotrasy.

Výlet do Grunty u Kutné HoryKostelík byl doložený již roku 1305, poté proběhlo mnoho úprav a rozšíření na náklady hornické Kutné Hory. V současné době je kostel trojlodní bazilikou s dvojicí věží. Kostel se nachází na hřbitově na kraji obce.

V kostele se konají zhruba jedenkrát do měsíce mše pravidelné, občas nějaké nepravidelné. Dojíždí sem povětšinou faráři a kaplani právě z již několikrát zmíněné Kutné Hory. V kostele je také možnost uspořádání vlastní svatby, křtin či pohřbu. Vše je možné po domluvě. Také se tu nepravidelně konají besedy a semináře na různá témata. Toto všechno zjistíte přímo na vývěsce v kostele nebo pokud zkontaktujete obecní úřad Grunta.

Po návštěvě kostelíku a místního celkem velkého hřbitova se můžete vydat navštívit buď město Kolín (židovský hřbitov, vyhlídková věž, muzeum, obchodní centrum …) a nebo Kutnou Horu (chrám sv. Barbory, kostel sv. Jakuba, Kostnici, galerii GASK, muzeum stříbra Hrádek, Vlašský dvůr, katedrála Na Nanebevzetí Panny Marie, Kamenný dům ..). V těchto městech je také velký výběr restaurací a hotelů. Přeji krásný výlet!


Martinka1p - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Výlet do Grunty u Kutné Hory:

Výlet do Grunty u Kutné Hory
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
pozvánka se mi líbí i kostel na fotečce..Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles