8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 03.05. 2024
Dnes má svátek Alexej
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Výlet na hrad Špilberk

28. 09. 2013 | Vaše tipy

Ve druhém největším městě v České republice se nachází místní dominanta, kterou je hrad Špilberk. Podoba i úloha tohoto hradu se během staletí mnohokrát změnila a možná o to je procházka tímto historicky zajímavým místem zážitek, který by jistě neměl chybět ve vaší sbírce.

Poté, co se vám podaří zaparkovat v přilehlých ulicích, půjdete parkem, který velikána na menším kopci hlídá. Cestička je sice lehce do kopce, ale nejedná se o nijak drastický výstup, takže jej zvládne každý. Jakmile se ocitnete za hradebními zdmi, postupně se vám po pravé straně naskytne nádherný výhled na město Brno v celé jeho kráse. Až se dostatečně pokocháte, určitě si zakupte lístky do vnitřní expozice hradu.

Tady je důležité podotknout, že celou prohlídku si řídíte sami, tj. že tu nenajdete průvodce, který by vám o všem povídal. Veškeré informace a zajímavosti naleznete na tabulích, které jsou doprovázeny obrázky či jinou dokumentací. Výhodou jistě je, že vás nikdo nenutí spěchat, ale tento způsob malinko pokulhává ohledně menších dětí, které si prohlídku tolik neužijí.

hrad ŠpilberkUvnitř hradu vás „poznávací cesta“ pomalu povede od nejstarších dob Špilberku až do dob nedávno minulých. V první části si prohlédnete zbytek středověké věže a archeologické nálezy, které vám osvětlí, jak lidé na tomto hradě dříve žili. Informací je opravdu nepřeberné množství, proto zmíním jen ty opravdu nejzajímavější. Tím je rozhodně nález lidského těla v hradební studni, ve které byl prováděn hloubkový průzkum. Tyto ostatky se tam nacházely s mnoha dalšími do studny spadlými předměty. Podle dobře zachovalého těla se zjistilo mnoho věcí ohledně života dřívějších podnájemníků v hradu.

Opravdu zajímavá část expozice je ale spíše druhá polovina, která se přesouvá do dob rakouské monarchie. V této době byl Špilberk tím nejhrůznějším vězením nejen Českých zemí, ale rovnou v celém Rakousku. Platila tu velmi přísná pravidla a vězni trpěli v hrozných podmínkách. Veškeré tresty, kterými byli častováni, a jejich život naleznete ve vitrínách, kde jsou i jejich osobní předměty. Mnoho z těchto lidí nevědělo, co je ve vězení čeká, a tak přijížděli i se šperky a různými zbytečnostmi, které jim byli okamžitě po příjezdu zabaveny, a vy si je tak nyní můžete prohlédnout.

Toto byla ale jen jedna tvář hradu Špilberk. Uvnitř jeho zdí se totiž nachází i mnohé další výstavy a expozice, které můžete navštívit. Jde například o barokní lékárnu či lapidárium, barokní kaple a výstava od renesance po modernu. Nesmíme také zapomenout na slavnou zvonkohru, která se nachází na nádvoří.

Tento výlet bych doporučovala spíše dospělým, pro které se jistě hodí více. Zjistíte tu mnoho zajímavých informací a získáte vcelku jasnou představu o tom, jak se měli vězni v nejpřísnějším vězení monarchie, tedy na Špilberku. Zážitek je to opravdu nezapomenutelný.

Adulka60 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Výlet na hrad Špilberk :

Výlet na hrad Špilberk
Výlet na hrad Špilberk
Výlet na hrad Špilberk
Výlet na hrad Špilberk
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
pěkné Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
děda tam léta prováděl.
Nekrásnější zážitek mám z kasemat, kdy nám v půli nejdelší zhaslo světlo a nikdo neměl ani sirkySmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Příští týden se tam určitě Smajlíkpodíváme
Obrázek uživatelky
profil
máme docela dost blízko a já tam nikdy nebyla.... škoda....
Obrázek uživatelky
profil
Škoda, že je to od nás tak daleko.SmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles