8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 05.05. 2024
Dnes má svátek Klaudi
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Výlet na Karlovu Korunu

24. 08. 2013 | Česká republika

Za body na Chytré Ženě jsem získala rodinnou vstupenku na zámek Karlova Koruna v Chlumci nad Cidlinou.

Je to malebný barokní zámek a patří k panoramatu města. Na stavbě se podílel italský architekt Giovanni Santini Aichel a pražský stavitel František Maxmilián Kaňka v letech 1721 – 1723. Na počest návštěvy císaře Karla VI. byl zámek pojmenován Karlova Koruna. Rod Kinských je pevně spjat se životem města hlavně chovem koní a slavnou tradicí honů. Po roce 1948 byl zámek v držení Československého státu a v roce 1992 se v rámci restituce vrátil do rukou původních majitelů – rodině Kinských.

Po celé léto zde probíhá akce „Otevřete 13. komnatu“ – prohlídky s tajemnými postavami. Na Karlově Koruně je tou tajemnou postavou hrabě Oktavián Josef Kinský, kterému říkají hrabě Šprýmař. (Letos uplynulo 200 let od jeho narození). Že bude prohlídka probíhat ve veselém duchu, jsme pochopili hned na začátku. Pan hrabě si v naší skupině zvolil svou komornou Kateřinu, přítele – knížete Thurn Taxise a komtesu (to byla moje dcera). Komorná nás měla uvádět do reprezentačních místností a Oktavián se na ni obracel s různými dotazy, týkajícími se chodu zámku atd.

Karlova KorunaS přítelem, knížetem, si vyprávěli o svém působení  ve válce, o chovu koní a honech. Nakonec jsme se dozvěděli, že vlastně Taxisův příkop byl pojmenován právě podle knížete Thurn Taxise. A komtesa, ta musela vyslechnout všechny jeho veselé historky, které se odehrávaly zde na zámku. V každé místnosti nějakou vyprávěl. A také se na ni obracel s různými dotazy a názory týkající se historky. I my ostatní jsme museli být celou dobu prohlídky ve střehu. Nikdy jsme nemohli tušit, kdy si na nás co vymyslí. Vtipnou a zábavnou formou jsme se dozvěděli to, co při běžných prohlídkách průvodce jen odříká. Celá naše skupina – 6 lidí – byla vlastně vtažena do děje. Každý z nás si mohl říci svůj názor, tip nebo se na cokoliv zeptat. Působilo to trochu jako setkání přátel.

Na konci prohlídky nám každému hrabě Oktavián osobně  poděkoval za návštěvu a nalil skleničku – netušili jsme čeho. Vzhledem k tomu, že jsme věděli, jaký je šprýmař, každý si jen loknul. Dcera od Oktaviána dostala na památku paví pero. Prohlídka s Oktaviánem se nám moc líbila a mohu ji všem jen doporučit.

Prošli jsme se ještě zámeckým parkem  - vede zde pohádková cesta s jedenácti zastaveními. Na každé tabuli je popsána nějaká pohádková bytost a drobný úkol pro děti. Viděli jsme zde také několik pávů.

Z výletu jsme moc nadšeni. Ještě dnes si vzpomeneme na nějakou Oktaviánovu hlášku a smějeme se pěkně dlouho.  


Ana1hana1 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Výlet na Karlovu Korunu:

Výlet na Karlovu Korunu
Výlet na Karlovu Korunu
Výlet na Karlovu Korunu
Výlet na Karlovu Korunu
Výlet na Karlovu Korunu
Výlet na Karlovu Korunu
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
pěkné Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
My byli s vnučkou za výhru na CHŽ na zámku Loučeň a musím říci, že především vnučka si užila, celkově jsme tam prožili ,i když s velkou přeprškou ,krásné odpoledne.
Obrázek uživatelky
profil
byla jsem tam před několika lety...ale tak zábavné to tehdy ještě nebyloSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
já jsem vzala rodinu na Kozel a taky to bylo moc fajnSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Také jsem vyhrála a vzala rodinku na hezký výlet. Komornou Kateřinu jsem schytala já podávala jsem klíče,vybírala poštu a měla číst dopis atd.
Nejlepší bylo když mi hrabě vždy řekl abych skupinku dovedla do dalšího pokoje a já netušila kudy Smajlík
Dcera 9 let si prošla pohádkovou cestu a všem se nám tam moc líbilo.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles