8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 04.05. 2024
Dnes má svátek Květoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Výlet na kole za sochami

11. 12. 2014 | Cykloturistika

Hodně dlouho jsem si plánovala výlet za sochami známého sochaře Michala Olšiaka. Abych výlet mohla vůbec absolvovat, čekala mě dlouhá příprava, ale výsledek byl super.

Vyhledala jsem si všechny sochy na mapách s jejich souřadnicemi a popisem. Poté jsem si jen značkami naznačila, kde sochy asi tak jsou, to znamená, že socha, která byla v mapě nejníže, opravdu tak byla i na papíře. Měla jsem poznačenou trasu i podle barev turistických značek a silnic. Možná to bude znít přehnaně, ale nevěděla jsem, jak takový výlet přesně bude vypadat a moc mi záleželo na tom, abychom sochy moc dlouho nehledali.

Letos v létě jsem mohla mít děti na hlídání u babičky. Měla jsem štěstí, že jsem kolo dala do opravny na seřízení. Přední kolo vydávalo zvláštní zvuky. Včasná výměna mi zachránila možný pád přes řídítka.

S klidným svědomím jsem mohla říct, že jsem připravená na cestu. Měla jsem všechno - svačinu a pití pro sebe a přítele, kameru a zrcadlovku na dokumentaci naší cesty, navigaci a moji naplánovanou trasu s názvy soch. Samozřejmě jsme měli i pumpičku na kolo.

výlet na kole za sochamiKonečně sedíme ve vlaku do Žďáru nad Sázavou a s úsměvem na tváři si v myšlenkách probírám, jak to bude fajn, až poprvé pojedu objíždět sochy na kole. Představa, že pojedu na kole třeba 40 km mě kupodivu moc neděsila, i když na takovou dálku jsem neměla jistotu svých sil, i když v té době jsem cvičila a posilovala. Z představ se tryskem probírám, když mi proběhne hlavou, abych se podívala do foťáku na kartu. Překvapení - není tam! V tu chvíli ztuhnu. Jak budu fotit? Nebudu mít žádnou památku, kromě toho, co se natočí. Po chvíli smutnění mě zachrání obchod, kde se karta koupí.

Od nádraží míříme k první soše z mého seznamu. U Charlieho Chaplina se však nezdržujeme dlouho. Naše další zastávka je u Mamuta, kde si dáváme čerstvé koblížky, které jsem koupila s kartou. Cesta k soše Hamroň se mi však nepovedla. Jedna možnost je pohodlně po silnici, ale do kopce nebo polní cestou po rovině. Jsem pro druhou možnost a hned za železničním mostem na štěrku v mírném kopečku chci přehodit přední kolo. A vtom se to stane. To, na čem mi nejvíc záleželo, byla přehazovačka. V opravně jsem dala žádost PERFEKTNĚ seřídit přehazovačku. Seřízení proběhlo prý úspěšně. Jenže mně se při přehazování celá stočí do vidlic a kolo se tak musí dotlačit naštěstí do nedaleké opravny aut. Zde mi ji hodný pán asi hodinu spravuje s tím, že by už to mělo něco vydržet, ale je potřeba výměna.

Konečně přijíždíme po silnici a pak polní cestou přes sochu Hamroň k soše Mamlas. Je tu krásný výhled na město i na Zelenou horu. Toto místo má pro mě výhodu, že je na kopci. Při rozjezdu se mi opět rozbije přehazovačka a to už natrvalo. Nikdo mi neuvěří, jak šťastná jsem byla, že nemusím šlapat, ale pouze brzdit. U hlavní silnice sháníme opravnu. Téměř do centra mám kolo jako koloběžku, ale přijmou nás až ve třetím servisu. Prvně mi pán chtěl pouze srovnat přehazovačku, nakonec dostávám novou.

Nejsem ta, co se vzdává a domů odmítám jet. Budeme pokračovat i za cenu, že nestihneme všechny sochy díky velkému zdržení. Podaří se nám ještě navštívit Hraniční kámen (Lev a Orlice) u Pilské nádrže, přes les do obce Hluboká k Josefíně, poté cesta vede i kousek přes NS Dářská rašeliniště k Dářku, kde stojí rozcestník Dařbucha. Zde stavíme, a jelikož se mění počasí a místo sluníčka začíná foukat vítr, si dávám teplou polévku. Na ten den mělo kromě Žďárska místy pršet. U nás doma celý den pršelo a nám zatím nespadla ani kapka, to jsem ale zakřikla. Odtud je to kousek do Škrdlovic, tady je sousoší hrochů. Už při příjezdu začínají padat první kapky deště. Honem vyfotit a naplánovat co nejkratší cestu na nádraží.

Původně naše cesta měla pokračovat do Tří Studní a do Nového Města na Moravě na nádraží. Z kopce sjíždíme do obce Světnov k silnici. Ještě štěstí, že tu stojí mohutná lípa. Ani navigace neví, jestli se máme dát vpravo (což je správně), jen nám řekne, že do Žďáru to je pouhých 8 km. Čekat na autobus by bylo nekonečné a tak se vydáváme na cestu. Po necelých 2 km se napojujeme na silnici první třídy a z kopce sjíždíme až do centra na vlakové nádraží. Sice promoklí a zmrzlí až na kost si dáváme slib, že zbytek soch objedeme, i kdybychom měli jet autem.


Piskotik - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Výlet na kole za sochami:

Výlet na kole za sochami
Výlet na kole za sochami
Výlet na kole za sochami
Výlet na kole za sochami
Výlet na kole za sochami
Výlet na kole za sochami
Výlet na kole za sochami
Výlet na kole za sochami
Výlet na kole za sochami
Výlet na kole za sochami
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
pěkně napsané, co všechno se může stát Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Budeme si tam také někdy muset naplánovat výlet. Rozhodně zajímavá místa.
Obrázek uživatelky
profil
Některé sochy už znám, ale na kole jsme je ještě neobjížděliSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Moc hezké a zajímavé počtení!
Obrázek uživatelky
profil
jo, jasně, taky ty stránky znám, ono jich je víc. Duběnka vypadá dobře !!! Tam jsme zatím nebyli.
My na Žďársku letos byli dva týdny na dovolené, takže byl dostatek času vše obejít či objet. Tedy vše co do té doby bylo hotovo, ono stále něco přibývá - koukám že např. v Maršovicích mají od října Buddhu...
Přeju hodně hezkých zážitků při výletech! I.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles