8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 04.05. 2024
Dnes má svátek Květoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Výlet na zámek Kačina

28. 08. 2013 | Česká republika
Díky Chytré Ženě jsme vyrazili na výlet na zámek Kačina nedaleko Kutné Hory.

Je to nejvýznamnější stavba empírové architektury v Čechách. Jako svoje letní sídlo si ho nechal postavit Jan Rudolf Chotek v letech 1806-1824. Rod Chotků žil na Kačině až do roku 1911 a byl to velmi významný český rod. Během druhé světové války zámek okupovali příslušníci Hitlerovy mládeže a později i nacistické jednotky SS. Roku 1950 byl zámek dán k dispozici Zemědělskému muzeu jako muzejní výstavní prostor a je to tak i doposud. Zámecké expozice nabízejí možnost seznámit se s historií rodu Chotků, obdivovat architektonické krásy Kačiny, ale také se dozvědět více o historii stravování a proměnách českého a moravského venkova. V roce 2001 se zámek Kačina stal národní kulturní památkou a památkou UNESCO.

Je zde pět prohlídkových okruhů. Některé s průvodcem, jiné si můžete projít sami. My jsme se účastnili prohlídky s duchem Rudlou. Již déle než sto let bloudí duch Rudolfa Chotka chodbami a sály hradu. Navzdory vznešenému původu měl tenhle urozený pán na svědomí tolik světských hříchů, že pro jeho duši nezbylo místo v nebi. Těch prohřešků zase nebylo tolik, aby se dostal rovnou do pekla. Sám nás zámkem provedl a o svých hříších vyprávěl.

Zámek KačinaTedy nejen o nich, dozvěděli jsme se i o rodině Chotků, o tom, jak vše na Kačině rozkvétalo, o honosné stavbě, která připomínala Bílý dům – sídlo amerického prezidenta. Potom najednou vše ustalo, hrabě se stýkal s pochybnými přáteli, hráli karty a u toho popíjeli … Nechybělo málo a celý zámek mohl prohrát.

Humornou cestou jsme se seznámili s tím, co bychom se dozvěděli na běžné prohlídce. A takový typ prohlídky se mi moc líbil. Člověk nemusí moc přemýšlet, ale dost si zapamatuje. Nakonec duch Rudla nabídl dětem, že se s ním mohou vyfotit.

Po této prohlídce jsme ještě navštívili muzeum kočárků – Babiččiny kočárky, což je 5. okruh. Je to nádherná a velmi rozsáhlá sbírka, která činí přes 2 000 kočárků. Jsou od nejstarších po 1. polovinu 20. století. A tato sbírka kočárků a dobových hraček a panenek také rozhodně stojí za to!


Martinka1p - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Výlet na zámek Kačina:

Výlet na zámek Kačina
Výlet na zámek Kačina
Výlet na zámek Kačina
Výlet na zámek Kačina
Výlet na zámek Kačina
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
prima, snad se tam někdy podívám Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Tak to mohlo být opravdu pěkné a zábavné.
Obrázek uživatelky
profil
Oživení prohlídek - třeba tímto způsobem - se mi moc líbí, protože přiláká i nejširší veřejnost a člověk si, jak píšete, mnohem více zapamatuje Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles