Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vypěstujte si doma sečuánský pepř

25. 11. 2011 | Zahrádka
Pepř sečuánský určitě důvěrně znají všichni milovníci orientálního koření. Jsou to sušené plody zajímavého stromku Zanthoxylum piperitum. U nás tuto rostlinku seženete především jako bonsai a její pěstování není vůbec těžké. Kvete velmi ochotně a odtud je k domácímu pepři už jen krůček…

Japonský pepřový strom, Zanthoxylum piperitum nebo Xanthoxylum: to jsou názvy, pod kterými u nás tuto rostlinu nejčastěji seženete. Nesprávně se jí říká také pepřovník, ale protože toto označení používají i někteří botanikové, budeme se ho držet. Mimochodem název Zanthoxylum pochází z řečtiny a znamená žluté dřevo. Ale nedoporučuji oloupávat stromku kůru, abyste se o tom přesvědčili.
Pepřovník pochází z Himaláje a horských oblastí Číny. Najdeme ho ale také na území Koreje, Mandžuska a Japonska. Je to keřík nebo malý strom dorůstající dvou metrů výšky. Charakteristickým znakem je světle hnědá lesklá kůra a malé zpeřené listy.

Jak pěstovat pepřovník

Když si přinesete pepřovník domů, musíte mu najít vhodné stálé místo. Miluje plné slunce (to znamená, že na něj v létě dopadá sluneční světlo více než 6 hodin denně), ale dobře prospívá i ve světlém polostínu. Nesnáší průvan a suchý vzduch, je tedy potřeba ho pravidelně rosit.

Pepřovník zaléváme střídmě, ale pravidelně. V misce by nikdy neměla stát voda více než 4 hodiny, ale zároveň nesmí nikdy vyschnout. Ideální je postavit květináč na vrstvu keramzitu nebo kamenů. Odtud vlhkost vzlíná nahoru, ale nedochází k přemokření. Pepřovník je dobré také alespoň 1x denně rosit.
Pro správný vývoj pepřovníku je důležitý také dostatek živin. U mladých rostlin vybírejte hnojiva s vysokým obsahem fosforu, později můžete přejít na ta běžná pro pokojové rostliny. V sezóně hnojíme jednou za 2-3 týdny, v zimě vůbec ne.

Pepřovníku vyhovuje celoročně pokojová teplota. V létě ho můžeme letnit, ale před příchodem prvních mrazíků ho opět umístíme do domu. Na podzim se v našich podmínkách často stává, že pepřovník shodí část listů, které se zbarví do kanárkové žluti. Je to v pořádku a na zimování to nemá vliv.
Pepřovník je dobré také pravidelně prostříhávat. První řez provádíme na jaře. Odstraníme mrtvé nebo nemocné větve, ale jinak do tvaru příliš nezasahujeme. Květy se totiž tvoří na mladém dřevě. Další řez následuje v létě po kvetení. Tady už můžeme rostlinu bez obav tvarovat. Přesazujeme ideálně každý rok do většího květináče.

Pepřovník jako bonsai

Péče je v tomto případě prakticky stejná až na tři věci. Bonsaj hnojíme v létě speciálním hnojivem pro bonsaje jednou za 15 dní. Při letním řezu zkracujeme jen výhony, které mají 6-7 párů listů. Necháme jen spodní dva páry. Přesazujeme zřídka. Pokud bonsaj přeroste květináč, opatrně ji vyndáme, zkrátíme kořeny, doplníme novou hlínou a vrátíme zpět.

Domácí sečuánský pepř

Jakmile se vám v létě vytvoří na rostlině květy (pozor, jsou velmi nenápadné), opylíme je opatrně tenkým štětečkem. Pokud keřík letníte, nechte tuto práci bez obav na hmyzu. Na podzim se vám na větvičkách objeví jasně červené bobule, které stačí utrhnout a usušit. Můžete je použít do jídel nebo z nich vypěstovat nové rostlinky. Semena je ale před vysetím potřeba stratifikovat. Uložte je proto na dva měsíce do lednice.

Sečuánský pepř se nejlépe hodí k drůbežímu masu. Ale dochutíte s ním i zeleninová jídla a masové omáčky. Jen to s jeho množstvím nepřežeňte. Větší dávka dokáže otupit chuťové buňky.



Notburga - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
to je fakt nádhera-krásnéSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
koupila jsem si tuto bonsaj a její listy začly už po krátké době vadnout a viset dolu, některé i opadávají. Vadí, že ji mám na severní straně kde má ale dostatek světla? Zkoušela jsem ji dát i na jižní, ale stejně to nepomáhá, přijde mi, že spíš naopak. Do misky jsem ji dala keramzit, zalévám 1x za tři dny, když hlína dost proschne a denně rosím. Je normální že na v tuto dobu (září) opadá nebo ji pěstuji špatně? Díky moc za rady
Obrázek uživatelky
profil
miluji bonsae,je nádhernýSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Chtěla bych ho,ale to starání -nevím jestli bych to zvládla..Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
pekny clanekSmajlík a krasna rostlinka
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles