8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 05.05. 2024
Dnes má svátek Klaudi
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Za jakých podmínek můžete získat pro vaše dítě remodelační helmičku?

24. 02. 2021 | Finance

OTÁZKA TÝDNE:


Za jakých podmínek můžeme získat pro naše dítě tzv. helmičku, která by pomohla upravit tvar jeho hlavy?

ODPOVĚĎ:


Tyto kraniální remodelační ortézy pojišťovna hradí dětem do 1 roku věku a za splnění legislativně daných podmínek, včetně nezbytného souhlasu revizního lékaře pojišťovny. Jedná se o pomůcku ze skupiny individuálně zhotovovaných ortopedickoprotetických pomůcek. Dělá se dítěti přesně na míru a podle jeho postižení; navržená a vyrobená je na základě měření, anatomického otisku, 3D skenu nebo dalších metod.

Za jakých podmínek můžete získat pro vaše dítě remodelační helmičku?Každé novorozené dítě je pravidelně sledované praktickým lékařem pro děti a dorost, přičemž důležitou součástí pravidelných preventivních prohlídek až do 18 měsíců věku je měření obvodu hlavy dítěte, posouzení jejího tvaru a vyšetření velikosti fontanel – měkkých míst na hlavě, kde se lebeční kosti spojují, ale ještě nedošlo k úplnému srůstu. Pokud lékař při prohlídkách zjistí problém, doporučí vhodný léčebný postup.

Prvním krokem při léčbě deformit hlavičky je polohování a případně i fyzioterapie dítěte, cílená na odstranění možného jednostranného napětí určitých svalových skupin. O těchto postupech je potřeba rozhodnout co nejdříve. Vzhledem k rychlosti růstu hlavičky dítěte je vhodné zahájit léčbu ortézou do 6. měsíce, nejpozději však do 1 roku věku dítěte (včetně polohování a současné rehabilitační léčby, která aplikaci ortézy předchází).

Rozhodnutí o léčbě pomocí kraniálních remodelačních ortéz v případě deformit hlavičky dítěte není v rukou praktického lékaře pro děti a dorost, ale lékaře některé ze stanovených odborností – může to být neurolog, chirurg, ortoped, specialista v ortopedické protetice či lékař odbornosti rehabilitační a fyzikální medicína. Od praktického lékaře má dítě v případě potřeby dostat doporučení na příslušné odborné vyšetření.

Předepsat kraniální remodelační ortézu je možno jen na základě stanovení přesné diagnózy, etiopatogeneze, typu a závažnosti polohové deformity lebky, a to na základě vstupního kraniometrického vyšetření a s ověřením růstového potenciálu pro predikci korekce deformity. Před indikací ortézy je nutné provést neurologické vyšetření s posouzením neurofyziologického vývoje dítěte a také pomocí klinického nebo RTG vyšetření zjistit, zda nedošlo k předčasnému srůstu lebečních švů (kraniosynostóze), což je vzácně se vyskytující závažný stav, který je nezbytné řešit chirurgicky.

Kraniální remodelační ortézy jsou indikované pouze v případech těžkých jednoduchých i kombinovaných deformit hlavičky a tehdy, když předchozí cca dvouměsíční léčba polohováním a cílená fyzioterapie nevedly ke zlepšení. K úhradě z veřejného zdravotního pojištění je nutný souhlas revizního lékaře. Pojišťovna pak hradí 95 % z ceny této individuálně vyrobené pomůcky, která činí cca 15 tisíc korun; rozdílovou částku budete muset výrobci kraniální remodelační ortézy doplatit.


Zdroj: VZP


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !