8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 04.05. 2024
Dnes má svátek Květoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zápis dětí do 1. tříd

31. 01. 2013 | Zajímavosti

Rodiče předškoláčků touto dobou řeší důležitý okamžik: zápis svého dítěte do první třídy základní školy. Ten pro následující školní rok probíhá od poloviny ledna do poloviny února; všechny školy v tomto období vyhlašují konkrétní termín zápisu (většinou probíhají ve dvou dnech). Datum i s časem zápisu rodiče najdou na webových stránkách školy, případně na pozvánce, kterou škola zasílá. Při zápisu jde ve většině případů o první kontakt dítěte i rodičů s prostředím školy. Na co všechno se tedy máte připravit, pokud se vás daná problematika týká?

V první řadě je dobré zjistit si předem všechny informace o škole. Není vám přece lhostejné, na jakou školu pro příští roky své dítě zapíšete. V menších městech a vesnicích rodiče na výběr moc nemají, ale ve větších městech už bývá z čeho vybírat. Školy se mohou lišit svými výukovými programy i zaměřením - například na jazyky, matematiku atd. Většina škol se prezentuje na svých webových stránkách.

zápisy do 1. třídDnes už není nutné volit školu podle místa trvalého bydliště, vybírat můžete jakoukoliv základní školu, která bude vyhovovat vašim požadavkům. Musíte pak ale počítat s tím, že přijetí do takové školy není automatické - samozřejmě závisí na kapacitě volných míst.

Jak je to s věkem dítěte?

K zápisu se povinně musí dostavit rodiče s dětmi, které do zahájení školního roku dovrší šestý rok. Dobrovolně můžete přijít s dětmi, které dovrší šestý rok do konce daného kalendářního roku - s sebou musíte mít písemnou žádost s přiloženým souhlasem pedagogicko-psychologické poradny o způsobilosti dítěte pro nástup do školy. K zápisu samozřejmě přicházejí i děti, které dostaly v minulém roce odklad školní docházky (pokud se vás to aktuálně týká, odklad povinné školní docházky máte jistě již vyřízený - žádost o odklad totiž musí být vždy doložena posouzením dětského lékaře nebo pedagogicko-psychologické poradny). Dítě musí vždy doprovázet minimálně jeden z rodičů, případné zákonných zástupců.

Co vás čeká u samotného zápisu:

Nejprve budete muset předložit rodný list dítěte a ohledně doložení trvalého bydliště občanský průkaz rodiče. Pokud jste měli v loňském roce povolený odklad docházky, je potřeba přinést k zápisu i rozhodnutí o odkladu.

Hlavním úkolem zápisu je zvážení, zda je dítě zralé pro vstup do školy. Organizace zápisu je na školách různá. Někde mohou být přítomní i rodiče, jinde vyžadují u samotného zápisu pouze přítomnost dítěte. Většina škol preferuje rozhovor budoucího prvňáčka s učitelkou, někde se můžete setkat s určitými testy připravenosti nebo plnění úkolů formou hry a podobně. Nemusíte se ale bát ani se nějak připravovat.

Vaše dítě by mělo zvládnout základní hygienické návyky a sebeobsluhu (převlékání, přezouvání). Mělo by umět souvisle vyprávět, plnit jednoduché zadané úkoly a udržet pozornost. Mělo by znát barvy, jednoduché tvary, správně držet tužku a nůžky. Samozřejmě musí znát svoje jméno a příjmení, adresu bydliště, místo narození a jména rodičů. Mělo by umět samostatné odpovídat na další jednoduché otázky. Kromě toho učitelé sledují, jestli se dítě nebojí na určitou dobu odloučit od rodičů. Někde mohou být přítomni i další odborníci.

Tolik asi nejdůležitější fakta. Zápis do prvních tříd je pro školu i rodiče s dětmi slavnostní událost. Vaše děti budou mít památku v podobě drobného dárku nebo pamětního listu a jistě i fotografie v rodinném albu. Udělejte si v tento den více času na sebe navzájem a třeba i na malou oslavu. A pokud jste nepožádali o odklad, v září vykročte se svým prvňáčkem do další životní etapy tou správnou nohou!


Uznevim - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
našeho syna jsem bohužel nestihlaSmajlík , protože jsem byla v porodnici. A manžel nebyl schopný udělat jedinou fotkuSmajlík .
Obrázek uživatelky
profil
No, my měli zápis super, proběhl i kornout s cukrovinkama... ale trošku jsme váhali, kde nakupovat školní vybavení... nakonec bylo super, že jedna učitelka navrhla, že bychom společně s rodiči mohli založit fond a skrze něj nakupovat... přes školu je sleva u http://www.sevt.cz/ a díky tomu jsme většinu pomůcek nakoupili mnohem laciněji, než bychom platili sami.
Tak jsem ráda za iniciativu paní učitelky Smajlík Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Letos más to čeká,tento týden měl 6 let tak snad bude v září na tom lépe s rozumem,než je teď.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles