8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 30.04. 2024
Dnes má svátek Blahoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zatočte s cukrovím a špíčky, aneb jak na povánoční hubnutí?

4. 01. 2023 | Diety
-Komerční sdělení-

Vánoce jsou za námi a vám kromě dárků a vzpomínek po nich zbyly i nové faldíky? Vánoce jsou pro naše zažívání a tělesnou váhu náročným obdobím. A tak není divu, že spousta z nás si jako novoroční předsevzetí dá za cíl zhubnout. Ale jak na to? Zeptali jsme se zakladatele Aliance výživových poradců Ing. Ivana Macha, CSc.

Jak začít boj s povánočními kily?


Pokuste se jíst častěji, tj. alespoň každé 3-4 hodiny, a více se hýbejte! Jen tak si můžete být jisti, že vašim svalům, které potřebujete k pohybu a v nichž by se měly spálit přebytečné tuky z vánočních prohřešků, nechybí palivo – tedy energie.

Zatočte s cukrovím a špíčky, aneb jak na povánoční hubnutí?Jak si stanovit reálné cíle?


Zapomeňte na všelijaké diety a hladovění. Naučte se jíst s radostí. Ráno, když se probudíte, dejte si v průběhu následující hodiny snídani a potom jezte každé 3-4 hodiny, abyste nebyli hladoví. Důležité je taky se nepřejídat. A protože byl člověk stvořen k pohybu, budete muset obnovit aspoň část svého pohybového stereotypu. Nejezděte například výtahem, choďte pěšky na stanici MHD a než se odhodláte k pravidelnému cvičení doma či ve fitku, tak po cestě domů z práce si prodlužte trasu nějakým parkem či lesem a ujděte rychlejším krokem aspoň 3-4 km.

Až se naučíte pravidelně jíst, můžete postupně přebudovat jídelníček tak, abyste z něj ubrali tuk a nadbytečné sacharidy, a naopak přidali bílkoviny.

Jak často budu muset cvičit?


Cvičit byste měli ideálně každý den. Přece jíte i pijete také denně, tak se denně prostě musíte hýbat. Neznamená to, že musíte každý den do fitka a hodiny se potit v posilovně. Vhodná je každá pohybová aktivita, která zapojuje svaly celého těla a posiluje je a tím formuje postavu. Začněte třeba delšími procházkami nebo prací na zahrádce, postupně si aktivity přidávejte a uvidíte, že se budete cítit fit a pohyb vám přinese kýžené výsledky.

Jaké jsou nejčastější chyby při hubnutí?


Častým pochybením je, že když hubneme nevhodnými dietami a s absencí pohybu, jíme potom většinou „na rozkaz“ hladu, což je neudržitelné. Dostaví se totiž jo-jo efekt, který veškerou snahu o zhubnutí překazí.

Další chybou je, když sice zařadíte pohyb a odlehčíte jídelníček, ale zapomenete na adekvátní pitný režim. Za reálné považuji vypít za den aspoň 2 l vody (např. s ovocnými šťávami, ne sirupem) a neslazeného čaje.

Také nedostatečné množství vlákniny, která tlumí hlad, může být brzdou hubnutí. Denně byste měli sníst aspoň 30 g vlákniny, což při průměrném obsahu vlákniny v zelenině 3 % představuje až 1 kg zeleniny denně. Proto je v jídelníčku tak důležité celozrnné pečivo s vlákninou (až 6 %), abyste se zeleninou nepřejedli. Vhodný je například Večerní chlebík od Penamu, který vašemu tělu dodá kromě vlákniny také bílkoviny. Oblíbený je také celozrnný žitný chléb z řady Fit den.
Večerní chlebí řady Fit den od Penamu
























Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !