8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 04.05. 2024
Dnes má svátek Květoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Hubnutí svépomocí – správná volba?

18. 01. 2013 | Fitness
Po vánočních a silvestrovských oslavách přichází čas zpytování svědomí a předsevzetí. Ta se nejčastěji týkají snahy omezit některé naše zlozvyky a také hubnutí. Díky hodování o svátcích se odepření sladkého v prvních dnech nového roku nezdá tak těžké.

Ke konci prvního týdne však přichází špatná nálada a první drobné prohřešky proti redukčnímu režimu, které postupně gradují až k ukončení celého snažení. Znáte tento cyklus, který začíná pořád a pořád znova? A víte jak z něho ven?

Statistika hovoří jasně, ale co s tím?


Hubnutí svépomocí – správná volba?Na úvod je bohužel nutné uvést smutná čísla. Na jednoho obvodního lékaře spadá v České republice 220 obézních pacientů, tedy těch, jejichž BMI se pohybuje v rozmezí 30 – 35 a reálně tak ohrožuje jejich zdraví. V České republice každý druhý člověk včetně dětí váží více, než by vzhledem ke své výšce měl.

Tato čísla nejsou pouze nepříjemná, ale jsou především alarmující. Pokud patříte k těm, kteří také potřebují nějaké to kilo shodit, dobře si rozmyslete, jakým způsobem toho budete chtít dosáhnout. Máte na výběr dvě základní možnosti – pustit se do toho sama anebo vyhledat pomoc odborníka. Jaká volba je pro vás ta správná?

Zvládnu to sama!


Máte dojem, že se vám o Vánocích objevil nepěkný „špíček“ na břiše, případně že o kousek nedopnete své oblíbené šaty? Pokud vás trápí opravdu jen lehká nadváha, pak se můžete pokusit shodit přebytečná kila sama. Ovšem i v tomto případě je nutné se mít na pozoru. Ze široké nabídky hubnoucích postupů si musíte vybrat ten správný. Vždy se vyplatí vsadit na rozumnou redukční dietu a pravidelný pohyb. V případě hubnutí svépomocí je zásadní správna volba a dodržování redukčního režimu.

Úskalí hubnutí svépomocí


Do samostatného hubnutí se můžete pustit jen ve chvíli, kdy vám není cizí pohyb a máte alespoň trochu přehled o tom, co znamená vyvážený jídelníček. Jinak totiž reálně hrozí, že se necháte zlákat „zaručenými“ dietami či potravinovými doplňky, případně dokonce začnete hladovět. Většina módních diet vám sice zajistí krátkodobý úbytek kilogramů, ten je ovšem kompenzován fyzickými a psychickými problémy vyvolanými nevyváženým příjmem živin.

Hubnutí svépomocí – správná volba?A navíc jsou tyto diety pouze recyklací těch starších jednostranně zaměřených a reálně ohrožují zdraví. Nedostatečný příjem živin také vede k zaškrcení metabolismu. Všeobecně je bohužel stále zakořeněn názor, že pokud chci zhubnout, nesmím jíst. Tento přístup však vede pouze ke zpomalení metabolismu a následnému jojo efektu. Při redukci hmotnosti je pro dospělého člověka doporučený příjem energie od 5 000 kilojoulů do 7 000 kilojoulů denně, odvíjí se to od věku, pohlaví a fyzické aktivity.

Hubnutí za pomoci přísné diety se dokonce může obrátit v druhý extrém, tedy v život ohrožující anorexii a bulimii. Jedná se psychosomatické poruchy, které mají obě základ v chorobném strachu z přijímání kalorií. Jedná se o velmi obtížně léčitelné nemoci, které mohou v těžkých případech skončit i zcela zbytečnou smrtí pacientky.

Každá rada není drahá


I zcela zdraví jedinci by si tedy měli rozmyslet hazardování se svým tělem ve smyslu hubnutí na vlastní pěst. Myšlenku na to rovnou zavrhněte, trápí-li vás obezita spojená se zdravotními problémy, případně se točíte již dlouhou dobu v bludném kruhu jo-jo efektu a tím ztrácíte sebedůvěru a přestáváte se mít ráda. Pouze erudovaný vysokoškolsky vzdělaný odborník dokáže váš stav reálně posoudit a dát vám individuální rady ohledně vašeho hubnutí.

V neposlední řadě vám také dokáže být oporou, dohlédnout na vás a úspěšně dovést k cíli. Myslete především na to, že základem zdravého hubnutí je pozitivní motivace, radost z pohybu a potěšení ze zdravého jídla. Pokud si nevíte rady se svou hmotností, neváhejte se obrátit na odborníka! Ideální jsou ti, kteří vám nejenom sestaví redukční jídelníček, ale budou se vám individuálně věnovat po celou dobu hubnutí. 

Zdroj: Institut Kompliment

Vendula Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Ano,přesně tak funguje na 100%SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík taky zdravím, chtělo dost postudovat, ale už taky vím, jak na to, manželovi se dokonce jen podle mých pokynů bez jakékoliv diety podařilo sundat taky 15 kg, přidal svačiny a v podstatě celkově víc jídla, pravidelně, holt i do práce svačiny i na odpoledne, ale funguje to Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Alči,ty myslíš,že to potřebuješ?Zdravím "magic11"Já taky v roce 2009 hubla s Evčou a podařilo se mi zhubnout za necelý rok 32,5kg.A i když něco málo přiberu už vím jak na toSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
třeba se taky na odborníka obrátím.....
Obrázek uživatelky
profil
když jsem se vloni přehoupla přes 80 se svou výškou 162 cm, bouchla jsem do stolu a oslovila paní Evu, která sem občas přispívá cenami do soutěže se stránkami http://www.kgdolu.estranky.cz/
Podařilo se mi za půl roku shodit 16kg, paráda, začala jsem víc sportovat a jde to. Když jsem se léta pokoušela sama, jojo byl jak vyšitý. Takže pořád ještě to jde dolů, sice už mnohem pomaleji, než s předepsaným jídelníčkem, ale hlavně - váha nejde nahoru Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles