Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 07.05. 2024
Dnes má svátek Stanislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pneumokok zpočátku připomíná chřipku, ale může způsobit vážnější nemoc.

2. 04. 2016 | Nemoci

Nejzranitelnější jsou děti a senioři


Horečka, kašel, bolest na prsou, ztížené dýchání… to mohou být znaky zápalu plic, způsobovaného nejčastěji bakterií zvanou pneumokok. Ta způsobuje i řadu dalších nemocí, od méně závažných (například zánět středního ucha) až po potencionálně smrtelné. Mezi ty se řadí třeba zápal mozkových blan nebo sepse. S ohledem na to, že pneumokoková onemocnění hrozí hlavně dvěma skupinám – malým dětem a seniorům – by maminky měly zvážit preventivní ochranu svých ratolestí. A třeba také poskytnout informace nejstarším členům rodiny.

Když se člověk nakazí pneumokokem, mohou první příznaky připomínat chřipku či jiné virové onemocnění. Mnoho lidí nejprve spoléhá na domácí léčbu a odbornou péči vyhledají až „za pět minut dvanáct“. V krajním případě dokonce příliš pozdě. V rozvinuté fázi je totiž onemocnění hůře léčitelné, s rizikem trvalých následků nebo dokonce úmrtí.

Častější výskyt pneumokoků lze vypozorovat především v chladných měsících roku a na počátku jara. Tehdy jsou lidé oslabení a imunitní systém je často atakován nemocemi z nachlazení.

očkováníMožnosti prevence?


Kdo chce snížit riziko nákazy, může zvolit očkování. Běžně se provádí o kojenců, ale lékaři je doporučují i větším dětem – batolatům i školákům. A potom zase seniorům, jejichž imunitní systém s věkem neodvratně slábne. Právě zmíněný zápal plic patří k velice častým příčinám smrti ve vyšších věkových skupinách. Ohrožení jsou pak především lidé trpící nějakou chronickou nemocí, třeba diabetem.

Pneumokoková onemocnění se léčí antibiotiky. „Celosvětovým problémem je bohužel narůstající rezistence pneumokoků proti antibiotikům první volby. Je nutné nasazovat jiné, rezervní lék. Ovšem rezistence se může časem zvyšovat i vůči nim. Z tohoto důvodu ještě více roste význam prevence,“ zdůrazňuje MUDr. Zuzana Vančíková z Kliniky dětského a dorostového lékařství 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Zdroj:



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !