8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 29.04. 2024
Dnes má svátek Robert
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Proč se děti počůrávají?

24. 09. 2013 | Nemoci
Nedávno jsme na našich stránkách uveřejnili výzvu pro dotazy k tématu noční pomočování dětí. Co vás o této problematice zajímalo nejvíce? Tady jsou vaše nejzajímavější dotazy a odpovědi MUDr. Marie Kmoníčkové z nefrologické ambulance pro děti a dorost v Hradci Králové.


Paní doktorko, řeším tuto situaci... Synovi je 2,5 roku, přes den je bez plen a bez nehod. Na noc mu plenu dávám, i když každý večer protestuje, že ji nechce. Ale ještě se nestalo, že by se probudil suchý. Dvakrát týdně se v noci vzbudí, že chce čůrat, ale pokaždé je už načůráno v plínce. Mám mu plenu ještě nějaký čas nechat, nebo mu ji už nemám dávat? Děkuji za váš čas!

Dobrý den, dle nejmodernějších odborných názorů není třeba řešit noční pomočování u dětí do 5 let věku. Proto můžete zcela  bez problémů dále dávat plenu na noc. Pokud by tento problém přetrvával, je vhodné domluvit se okolo 5. roku věku s praktickým lékařem Vašeho dítěte na dalším postupu a vyšetření. Pokud nejsou jiné obtíže (úniky  moči ve dne, opakované infekce močových cest, nutnost tlaku na močení apod.), začínáme vždy s tzv. režimovými opatřeními – dostatek příjmu tekutin v průběhu celého dne, maximum příjmu dopoledne a v časném odpoledni a omezení tekutin na noc.

MUDr. KmoníčkováVážená redakce, v mé vlastní rodině se noční pomočování neobjevilo, ale synovec se s touto nemocí trápil až do mladšího školního věku. Zcela jistě to souviselo s nějakou neurózou. Otec pil, často byly hádky. Nakonec nemoc odezněla, bez medikamentů. Pak jsem se s nočním pomočováním setkala ve své profesi coby učitelka na 1. stupni ZŠ. Rodiče se tím nechlubí, ale vyjížděli jsme do školy v přírodě a je pochopitelné, že bez informací se to neobešlo. Některé děti byly vybaveny prášky. Bohužel si to již moc nepamatuji, je to více než 15 let. Ale určitě jsme kolem 22. hodiny děti vysazovali na toaletu. Samozřejmě se přesto stalo, že se dítě pomočilo. Tyto děti však měly pod prostěradlem igelitovou plenu. Noční pomočování trápí mnoho dětí. Nelze je trestat, k uklidnění tohoto problému přispějě porozumění a klid v rodině.

Přetrvávání nočního pomočení je otázkou opoždění vyzrávání fyziologických funkcí noční kontinence. Různou měrou se na vzniku problému projevuje větší noční tvorba moči u těchto dětí, určitá noční hyperaktivita močového měchýře spojená s jeho menší kapacitou a nevyzrálost budící reakce. Jednoznačnou roli hraje dědičnost, jsou rodiny, kde se problém vyskytuje u více členů ve více generacích. Obtíže se vždy zhoršují v situacích, které děti vnímají jako zátěžové, to znamená jednoznačně u dětí, které mají samy nějaký problém nebo je problém v rodině. Děti s určitým typem této poruchy také dobře reagují na vysazení na močení cca 2 – 2,5 hodiny po usnutí. Noční pomočování by se nemělo stát problémem, který děti omezuje v účasti na školách v přírodě, letních táborech aj. Za nás pediatry patří dík všem, kteří to takto vnímají a dětem a jejich rodinám v tomto pomáhají.

Paní doktorko, co mám dělat, když se tříletý syn v noci počůrá a při převlékání spí tak, že ráno o ničem neví? Někdy se se mnou dokonce hádá, že to není pravda, že se nepočůral. Děkuji za radu, jak postupovat.

Dobrý den, jak jsem již napsala, dle nejmodernějších odborných názorů není třeba řešit noční pomočování u dětí do 5 let věku. Na vzniku obtíží se různou měrou podílí vyšší noční tvorba moči, určitá hyperaktivita a menší kapacita močového měchýře a nevyzrálost budící reakce. Bývá typické, že děti tvrdě spí a nevědí o převlékání. Bylo by klidně možné dávat Vašemu synovi na noc pleny. Dále můžete začít s režimovými opatřeními – dostatek příjmu tekutin během dne s maximem dopoledne a v časném odpoledni, omezení na noc, před uložením do postýlky a před samotným usínáním opakované vymočení.

Dobrý den, do kolika let je normální, že má dítě na noc plenu? Synovi je 3,5 roku. Děkuji.

Jak je patrné z výše uvedených odpovědí, není třeba se znepokojovat, noční pomočování neřešíme u dětí do 5 let věku, pokud není spojené s jinými komplikacemi – úniky moči přes den, nutnost tlaku na močení, opakované infekce močových cest,…

Syn má jít v září do školky, ale pořád mu musím dávat plenu, občas i přes den. Co s tím, máme navštívit lékařku? Mám obavu, jestli už není pozdě.

Z dotazu není patrné, zda synovi dáváte plenu na odpolední spaní nebo během dne při běžných aktivitách. Pomočení při odpoledním spánku patří  do stejné kategorie jako noční pomočení, tzn. že není třeba řešit do 5 let věku dítěte. V tomto smyslu je třeba domluvit se s učitelkou v MŠ, v řadě školek je možné, aby děti použily plenkové kalhotky, speciální podložku,… Pokud by měl syn úniky moči, ev. kompletní pomočení přes den, bylo by vhodné domluvit se s jeho praktickým lékařem na dalším postupu, případně na vyšetření dětským urologem nebo nefrologem.

Paní doktorko, k jakému lékaři zajít, když se dcera při spaní počůrává? Naše dětská lékařka mi asi zase řekne, že přeháním, a tak bych šla raději hned k nějakému odborníkovi.
Noc v suchu
Vyšetření dětí s nočním pomočováním provádějí dětští nefrologové nebo dětští urologové, kontakty na pracoviště po celé republice jsou k dispozici např. na www.nocvsuchu.cz. K vyšetření je vždy lépe mít doporučení od praktického lékaře dítěte, ale lze samozřejmě vyšetřit dítě i bez tohoto doporučení. Dle nejmodernějších odborných názorů ale není nutné řešit tento problém u dětí do 5 let věku, z toho mohou někdy vyplývat určitá nedorozumění v komunikaci mezi rodiči dítěte a jeho lékařem. Naopak jednoznačně je třeba vyšetřit děti starší a pokusit se ve spolupráci s dítětem a jeho rodinou tento problém řešit.

Potřebovala bych poradit, co dát na postel, když se občas stane nehoda. Měla jsem tam igelit, ale ten je neprodyšný a prostěradlo je pak kvůli němu vlhké. Prodává se něco speciálního, případně kde? Děkuji za radu.

V některých prodejnách zdravotnických potřeb lze zakoupit speciální natahovací prostěradla, která jsou zespodu „pogumovaná“, toto lze s výhodou použít.

Jaké mám dát dceři před spaním ovoce, místo pití, aby neměla žízeň a zároveň vydržela do rána bez počůrání? Díky.


Velmi dobře jste si vědoma, že u dítěte, které trpí nočním pomočováním, je nutné před spaním omezit přísun tekutin, včetně těch z ovoce – jednoznačně nelze podávat melouny, pomeranče, mandarinky, s výhodou lze použít např. banány nebo méně šťavnatá jablka.

Děkuji za nabídku k možnému dotázku: Je noční pomočování dědičné? Manžel tím trpěl, prý hodně a dlouho, tak bych ráda věděla, jestli to syna také už brzo potká.

Na vzniku nočního pomočování se podílí více faktorů – s různým podílem větší noční tvorba moči u těchto dětí, izolovaná noční hyperaktivita a menší kapacita močového měchýře a nevyzrálost budící reakce. Z různých odborných studií vyplývá také jednoznačný podíl dědičnosti, v rodinách dětí s nočním pomočováním často nalezneme další členy, kteří trpěli stejnými obtížemi.  V rodinách, kde se vyskytlo noční pomočování u obou rodičů, je riziko vzniku 77%, v případě jednoho rodiče 43%.

Dobrý den, paní doktorko, je pomočování při spaní nemoc? Je to u dětí vyléčitelné? Děkuji za odpověď.


Spíše než za nemoc považujeme noční enurézu za vývojovou záležitost. Jedná se o stav, který může vést u dětí tímto trpících k výrazným psychosociálním handicapům. V dnešní době je tento problém velmi dobře ovlivnitelný. Je třeba ze strany praktických lékařů děti aktivně vyhledávat a pokusit se ve spolupráci s rodinou dítěte a příslušným odborníkem (dětský nefrolog nebo urolog) najít řešení.

Potřebovala bych poradit, protože nežiju v ideálně harmonickém vztahu - může to mít vliv na noční pomočování dětí? Mám jít k lékaři a pomůžou vůbec léky? Díky, Libuna 


Noční pomočování dětí se obvykle zhoršuje v situacích, které jsou pro děti zátěžové – jsou nemocné, unavené, pod psychickým tlakem,… Pokud Vaše děti tímto problémem trpí, bylo by vhodné kromě pokusu o vyřešení vztahových záležitostí navštívit příslušného odborníka – dětského nefrologa nebo urologa.


Děkujeme za odpovědi.
Zdroj, foto: Noc v suchu


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Moje sestra má dceru, je jí 10 let a vždy před spaním si doběhne odskočit na malou, v momentě, kdy usne je hned počůraná. Sestra s ní k doktorce nešla - asi se stydí... Mám o neteř strach... Máte někdo podobný problém? Jak ho řešíte? Děkuji
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles