8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 03.05. 2024
Dnes má svátek Alexej
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Selhání ledvin - příčiny a rady

30. 08. 2012 | Nemoci

Ledviny

Ledviny slouží člověku jako filtr krve. Očišťují krev od jedovatých látek a léků, které musí být tělem vyloučeny. Vyloučené látky nakonec odcházejí močovodem do močového měchýře, kudy poté opustí cestou močové trubice lidské tělo. Obecně platí, že by ledviny neměly být zbytečně přetěžovány. Čím více jedů používáte, tím větší práci ledvinám přiděláváte.

Selhání ledvin

Selhání ledvin je stav, kdy ledviny ztrácejí svou schopnost vylučovat odpadní látky z těla. Ty se v těle hromadí a následkem toho dochází v lidském organismu k zadržování vody, snížením množství vznikající moči a vznikem otoků. Látky, které se nahromadí, mohou působit na další orgány v těle a způsobit tak komplikace. Selhání ledvin dělíme na akutní a chronické. Pokud máte nějaké problémy, tak je dobré navštívit lékaře, který vám určí diagnózu z vyšetření krve a moči.

Selhání ledvinAkutní a chronické selhání ledvin

Akutní selhání ledvin vzniká náhle a projevují se otoky, nevolností a bolestí hlavy. Může být následkem zranění nebo špatného prokrvování. Nedostatkem tekutin aj.  Bez léčby se otoky zvětšují, dochází k otoku plic, přetížení srdce, vysokému  krevnímu tlaku a vzniku srdečního selhání. Akutní selhání se dá celkem úspěšně léčit léky. 

Chronické selhání ledvin má pomalý průběh a může mít různé příčiny, například ucpání močových cest, zánět ledvin aj. Většinou lidé s chronickým selháním ledvin končí na dialýze. U chronického selhání se změny vyvíjejí postupně a pomalu a projevují se, až když je funkce ledvin již výrazněji poškozena.

Rady při stravování a užívání léků

V každém případě Vám lékař doporučí dietu, která odpovídá typu vašemu onemocnění. Dieta, která udrží hladiny kyselin v krvi, nízkou koncentraci draslíku a fosfátů. Potraviny chudé na bílkoviny. Pomocí léků by měla být v krvi neustále snižována hladina tuků, které při vysokých koncentracích v krvi ohrožují nemocné infarktem a mozkovou mrtvicí.

Co pomáhá udržet hladinu kyselin v krvi?

Jíst můžete mořské ryby, například lososa. Sladkovodní ryby bez kůže. Libové hovězí maso. Vařené kuřecí maso, vařenou šunku. Z vajec si můžete dopřát jen bílek. Doporučuje se veškeré čerstvé ovoce a zelenina. Listová zelenina, například salát, kořenová zelenina, mrkev, petržel, celer, olivy. Z ovoce jahody, třešně. U mléčných výrobků si můžete dopřát nízkotučné sýry a mléko, tvaroh, jogurty, tofu a podmáslí. Pečivo si můžete dát bílé i tmavé. Těstoviny, rýži, kukuřici a cereálie můžete používat bez omezení. Pít můžete džusy, ovocný, kopřivový a pampeliškový čaj. Rostlinné oleje a tuky jsou povoleny. K vaření a ochucování používejte bylinky, majoránku, kopr, kmín, pažitku a petrželovou nať.

Nevhodnými potravinami jsou vnitřnosti, grilované a smažené maso, uzeniny,  zvěřina. Vývary a konzervované ryby. Majonézy, hořčice, různé omáčky, jako je sojová, masox a maggi. Z obilovin se zcela vyhněte hrachu a čočce. Nedoporučuje se pivo, destiláty a silné čaje. Živočišné tuky nejsou vhodné.

Marta - čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Děkuji za milé komentáře.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Moc zajímavý článekSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Díky!SmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles