Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Účinky léků na spaní se projeví i ve dne

2. 06. 2009 | Nemoci
Nespavostí nebo poruchami spánku trpí mnoho lidí nejen v produktivním a poproduktivním věku. Jednou z možností, jak se těchto obtíží zbavit, je i užívání léků na spaní, tzv. hypnotik. Ty ale neovlivňují pouze noční spánek, ale mají vliv na celý organismus i přes den.

Zázračné pilulky?
Léky na spaní jsou léčiva, která působí tlumivě na lidský centrální nervový systém. Jejich základním účinkem je snižování bdělosti – vigility. Jejich účinek je odstupňován podle velikosti dávky. Čím vyšší dávka, tím více se bdělost snižuje a tělo upadá do spánku. Podle účinných látek se také rozlišují hypnotika 1.–3. generace. V současnosti jsou v klinické praxi nejčastěji používána právě hypnotika 3. generace. Všechny tyto léky jsou na lékařský předpis.

Účinky nejen na spánek
Jako každé léky mají i léky na spaní řadu nežádoucích účinků. Ty se na rozdíl od účinků, které od léků na spaní očekáváme, vyskytují především ve dne. Dají se rozdělit podle toho, jaké orgány postihují, na nežádoucí účinky neurologické (nervové), kardiovaskulární, trávicí, oční a další nespecifické.

Účinky léků na spaní se projeví i ve dneMezi nejčastější neurologické nežádoucí účinky patří zejména závratě, ospalost a zvýšená denní spavost. Velmi častá je také nesoustředěnost, která se může krutě vymstít například řidičům. Další nežádoucí účinky mohou zahrnovat noční můry, neklid, deprese a poruchy chování a nálad.

Časté jsou také účinky alergické. Mnoho léků na spaní totiž obsahuje složky, které mohou způsobit alergickou reakci. Ta se projeví zejména vyrážkou, svěděním a zhoršeným dýcháním. Naproti tomu mezi nežádoucí účinky, které postihují trávicí trakt, patří například nucení na zvracení a zvracení. Časté jsou také průjmy, nebo naopak zácpa.

K očním nežádoucím účinkům patří zejména dvojité vidění. To může mít stejně jako nesoustředěnost také fatální následky, zejména při řízení motorových vozidel.Velmi obtěžující mohou být ale i další vedlejší účinky, jako je například třes rukou, pocity opilosti, vrávoravá chůze a porucha hybnosti.

Jak se vedlejším účinkům vyhnout?
Nejjednodušší způsob, jak se nežádoucím účinkům hypnotik vyhnout, je jejich vysazení. Mnohdy ale bez hypnotik pacient neusne. Proto je vhodné další postup konzultovat s ošetřujícím lékařem a případně si nechat předepsané léky změnit na takové, které bude pacient snášet bez obtíží. Dobrou volbou by mohly být například léky obsahující melatonin. Jde o hormon, který je tělu vlastní, nevzniká na něj proto návyk. Navíc se u těchto léků neprojevují vedlejší účinky, jako třeba ospalost během dne.

Zdroj: Dobrý-spánek.cz

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
samozrejme užívať len ak to inak nejde
Obrázek uživatelky
profil
neužívať ich , ak sa prejavuje krátkodobá nespavosť,,,radšej sa dobre fyzicky unaviť
Obrázek uživatelky
profil
Účinky léků na spaní se mohou projevit i druhý den, takže by je neměli užívat řidiči.
Obrázek uživatelky
profil
Účinky léků na spaní se mohou projevit i druhý den, takže by je neměli užívat řidiči.
Obrázek uživatelky
profil
jsem ráda, že ačkoliv moje nespavost mě trápí,
neberu žádné léky
mým lékem je můj pes a
jak ve dene tak i v noci pár procházek
-po procházce v noci, se tak hezky usíná - zvlášť v zimě!!!
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles