Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Léčba nespavosti

24. 09. 2009 | Nemoci

Neléčená nespavost nejenom že snižuje kvalitu života, ale také zvyšuje riziko vzniku závažných komplikací. Pro člověka, kterého trápí nespavost, je důležité najít lékaře, který problémy se spánkem nebagatelizuje. Takové podcenění může mít podobu věty: „To víte, dneska špatně spí každý, to musíte nějak přemoci.“ Druhým extrémem může být lékař, který napíše předpis na hypnotikum, aniž by se nějak podrobněji zajímal o charakter pacientových potíží.


Spánková hygiena a její pravidla

rodina-spi-v-posteliZákladním předpokladem pro léčbu nespavosti je dodržování zásad spánkové hygieny. U poruch spánku způsobených nesprávnou životosprávou mohou tato opatření vést i k obnově přirozeného spánku, ve většině případů nespavosti se to však bohužel nestává. Před spaním je třeba se vyvarovat například nápojů s kofeinem, těžkých jídel, cvičení, pití alkoholu, kouření nebo hádky s partnerem. Pozornost je třeba věnovat jak místnosti, ve které spíme, tak samotné posteli. Ta by neměla sloužit k ničemu jinému než k spánku a milování.

U déle trvající poruchy spánku je nutno vždy navštívit lékaře. Je nezbytné totiž vyloučit jiná onemocnění, jež vedou k nespavosti. V případě vyloučení jiné choroby je důvodné podezření na primární nespavost.


Napište mi, pane doktore, něco na spaní

Nejrozšířenějším a nejúčinnějším prostředkem v léčbě nespavosti jsou léky. Lékař může svým pacientům předepsat benzodiazepiny, Z-látky nebo melatoninová hypnotika.

zena-uziva-praskyBenzodiazepiny
Zavedení benzodiazepinů na počátku 70. let znamenalo v léčbě poruch spánku skutečnou revoluci. Do té doby používané barbituráty měly na svědomí sebevražedné otravy, ale i fyzickou a psychickou závislost, srovnatelnou s drogami typu kokain nebo pervitin. Ale jak se později ukázalo, i benzodiazepiny při dlouhodobém užívání způsobují závislost a nenavozují osvěžující spánek. Jejich hypnotický účinek často přesahoval i do následujícího dne a nezřídka způsobovaly takzvanou kocovinu.


Z-látky
V cestě za hledáním ideálního hypnotika se počátkem 90. let objevuje skupina tzv. „Z“ neboli nebenzodiazepinových hypnotik. Tyto léky představovaly ve své době ideální hypnotika, neboť se zdálo, že splňují většinu požadavků. Pozdější studie ale poukázaly na vznik závislosti následkem dlouhodobého podávání těchto hypnotik. Oproti přirozenému spánku způsobují spánek o mírně odlišné architektuře, což se projeví jeho neplnohodnotnou zotavovací funkcí.


Melatoninová hypnotika
Zcela odlišná od předchozích skupin jsou takzvaná melatoninová hypnotika. Vycházejí z předpokladu, že melatonin je jedním ze základních regulátorů spánku. Snížení jeho hladin ve vyšším věku může mít za následek zhoršený spánek. Melatoninová hypnotika nemají negativní vliv na jiné funkce organismu. Nevyvolávají ospalost následující den a nezpůsobují závislost ani neovlivňují paměťové funkce. Největší předností melatoninových hypnotik ale je, že díky přirozenému mechanismu účinku přesně kopírují architekturu zdravého spánku. Jejich podání tak navodí plně zotavující spánek, což se projeví následující den.


Psychoterapie v léčbě nespavosti

lekarKognitivně behaviorální terapie (KBT) je soubor technik, jež se snaží odstranit příčiny nespavosti způsobené nedodržováním spánkové hygieny. První část této psychoterapie, tedy část kognitivní, se zaměřuje na odstranění nevhodných myšlenek provázejících nespavost a způsobujících tak druhotně problémy s usínáním.

Druhá část této terapie, část behaviorální, je zaměřena na chování daného jedince. Terapeut se snaží „vymýtit“ návyky i zlozvyky jedince, které zhoršují usínání a kvalitu spánku, a zároveň jedince naučit správné spánkové hygieně.


Akupunktura a akupresura

Nespavost se tradiční čínskou medicínou léčí v některých zemích již řadu let, u nás ale akupunktura tolik rozšířena není. Pokud ji chcete vyzkoušet, musíte se svěřit do péče odborníka, který může tuto metodu vykonávat. Na podobném principu jako akupunktura je založena i takzvaná akupresura, při které se nepoužívají jehly, ale určité body se mačkají prsty. Při nespavosti můžete vyzkoušet prsty mačkat bod ležící uprostřed čela a jemnou masáž spánků trvající 7 až 10 minut.


Fyzikální terapie a lázeňská péče

koupelPři poruchách spánku se často užívá léčby jasným světlem, které se aplikuje odborníkem za pomoci speciální lampy. Tato metoda pomáhá zlepšovat spánek zejména u lidí trpící sezonní depresí, poruchami cirkadiánního rytmu a u pracujících ve směnném provozu.

Další možností fyzikální léčby nespavosti může být magnetoterapie, která je založena na principu elektromagnetického pole, jež produkuje (velmi slabě) živý organismus, tedy i člověk. Můžete se svěřit do rukou odborníků či vyzkoušet „zázračné“ účinky speciálně upravených čelenek, náramků, vložek do bot apod. sami. V posledních letech se velmi rozšířilo také pití takzvané zmagnetizované vody, která údajně napomáhá při regeneraci buněk a relaxaci a zmírňuje bolest.

Koupele, lázně, pití vod, jednoduše lázeňská péče, hraje i dnes významnou roli při léčbě různých nemocí. Je všeobecně známé, že koupel celého těla nebo lázeň nohou uvolňuje tělo a uklidňuje mysl. Proto je lázeňská péče dobrým doplňkem léčby nespavosti.


Zdroj: Dobrý-spánek.cz

Simbelmine
ChytráŽena.cz

 



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Nespavostí jsem také trpěla, když jsme měla rakovinu. To jsem nemohla spát vůbec. Nyní jsem již v pořádku a spím jako dudek. Člověk se nesmí nechat vnitřně rozhodit, stresovat, nemá se nechat vytáčet protivnými lidmi. Potom se spánek zaručeně dostaví.
Obrázek uživatelky
profil
nejsi ty kamaradka s Nahlovskym?ty mas taky kde coSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Květ levandule je dobrý pít při nespavosti.
Také jsou dobré různé bylinkové koupele, po kterých se budete cítit lépe.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
ale moc tomu nevěřím.Nespavostí trpím celý život a zatím nic účinného jsem nenašla.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles