Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Léčba nespavosti včera a dnes

11. 07. 2009 | Nemoci
Problémy se spánkem trápily z času na čas i naše předky. Kolem jakých milníků vedla cesta od bylinných přípravků k dnešním moderním hypnotikům a možnostem vyšetřit architekturu spánku?

První pomoc z přírody

Nespavost nebyla hlavním steskem našich předků. Svůj život přizpůsobili přirozeným rytmům světla a tmy. A při jejich vysoké fyzické aktivitě se spánek ohlásil sám. Pokud někoho v důsledku prožitých traumat nespavost postihla, sáhlo se nejčastěji po makovicích. Účinky jejich šťávy s obsahem opia jsou známy nejméně 2000 let. Problémem těchto přírodních přípravků bylo, že na jejich účinky se přišlo pouhou – byť dlouhou – zkušeností. Ale jak přesně působí, natož jak velká je potřebná dávka, která léčí, ale nezabije, se nevědělo. Mnozí se tak po běžně používaném makovém odvaru už neprobrali. Proti takovému léčení – jen podle zkušenosti, a ne na základě znalostí – protestoval ve 2.–3. st. n. l. Galenos a v 15. st. Paracelsus.

Dary laboratoře

Léčba nespavosti včera a dnesJednou z prvních uměle připravených organických látek byl chloralhydrát. Ukázalo se, že po podání navodí velmi rychle hluboký, osvěžující spánek. Ale protože poškozoval játra a podával se jako klyzma (klystýr), příliš se neujal a nahradily jej jiné léky. Ve 30. letech šlo o barbituráty. Dnes je znají spíš čtenáři detektivek. Vysoká dávka těchto léků způsobí selhání dechového centra a oběhu. Nižší, ale trvale podávané dávky vyvolávaly těžké závislosti.

 

Hity 20. století

V 50. letech se proslavil jako sedativum a hypnotikum brom. Zvláště ve východní části Evropy, pro zvěsti, že se dával vojákům pro zklidnění jejich sexuálních tužeb. Jako hypnotikum působil jen ve vysokých dávkách, které už hraničily s toxickými. Dalším milníkem na cestě za lepším spánkem byly benzodiazepiny. V 60. letech byly velkým hitem. Jenže se ukázalo, že vyvolávají závislost a poškozují paměť. Používají se dodnes, ale nikoli k navození spánku.

Současnost je ve znamení hypnotik, která ovlivňují stejný receptor jako benzodiazepiny, ale na jiném místě. V blízké budoucnosti snad bude možné široce využívat hypnotikum tělu vlastní – melatonin.

Zdroj: Dobrý-spánek.cz

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
všetko súvisí s psychikou
Obrázek uživatelky
profil
Prý má být při spaní černočerná tma, aby se vytvářely potřebné látky ku spánku. Slepci, kteří na tmu nejsou vnímaví, dostávají tyto látky v tabletách, aby se v nich nabudil pocit spánku.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles