8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 05.05. 2024
Dnes má svátek Klaudi
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Co jste nevěděli o rajčatech, aneb rajčatová sezóna vrcholí

10. 08. 2016 | Péče o tělo
Těžko hledat více kontroverzní rostlinu než rajče. Na záhoncích oplývá různými barvami a vzhlednými tvary. Patří mezi nejoblíbenější druhy zeleniny a najdeme ji v mnoha světových kuchyních. Když se ale dostaneme pod slupku, nestačíme se divit, kolik zázračných i nebezpečných látek v rajčatech najdeme. Co vše ukrývá na pohled sympatická rostlinka?

Oblíbenost rajčat dokládá číslo jejich celosvětové produkce, pohybující se kolem 125 milionů tun ročně. Mezi největší producenty patří např. Čína, Indie a USA. U nás v Evropě pak Itálie a Španělko. Zajímavostí je, že z botanického hlediska je rajče považováno více za ovoce než zeleninu. V různých zemích se dodnes vedou dohady, kam ho zařadit. Nejvyšší soud Spojených států se rozhodl pro zeleninu, ovšem podle usnesení Evropského parlamentu je rajče řazeno také mezi ovoce.

rajčataV dnešní době jsou velmi populární odrůdy ovocných rajčat. Nejen svými názvy, ale i barvami a tvary, ovoce připomínají. Mezi tyto zástupce patří např. rajče datlové, hruškové či melounové. Lidé obecně řadí rajčata mezi oblíbené druhy zeleniny a některé národy je dokonce mají tak rády, že si je do jídelníčku zařazují až 6x denně. Zmínka je o Italech, kteří si bez nich neumí Italskou kuchyni představit.

Plody dozrávající na slunci mají vysoký podíl vitaminů, minerálů a dalších zdraví prospěšných látek. Využívají se nejen k přímé konzumaci, ale také jako surovina pro mnoho výrobků. Mezi ty nejpopulárnější patří bezpochyby kečupy. Mnoho kečupů má v sobě levné a málo prověřené rajčatové protlaky z Číny, což potom ovlivňuje celkovou chuť kečupu. Existují však i české firmy, které volí rajčata ze slunné Itálie, kde znají kvalitu osvědčených dodavatelů.

Rajčata mají ale i temnou stránku. Pozor si člověk musí dávat, pokud je rajče ještě nezralé. Malé zelené plody obsahují tzv. tomatin, který může být pro naše tělo toxický. Na druhou stranu ty dobře vyzrálé plody jsou bohaté na zázračný antioxidant s názvem lykopen. Ten má podle studií pozitivní vliv v prevenci srdečních onemocnění. Podle studie finské univerzity zveřejněné v americkém odborném časopise Neurology měli muži ve věku 46 až 65 let s vysokým obsahem lykopenu ve stravě dokonce o 55 procent menší riziko výskytu mrtvice.

Lykopen se nachází i v rajčatových produktech. Ve dvou lžících kečupu dokonce najdeme více lykopenu, než v jednom středním rajčeti. V kvalitních kečupech nenajdete konzervanty, barviva ani aromata, protože si vystačí s běžnými kuchyňskými přísadami. Pro zdravotní benefity experti radí, jíst minimálně jeden rajčatový produkt denně. Příklad si tedy můžeme vzít ze zmiňovaných Italů.

Zdroj, foto: Spak


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
zrovinka všechny tyto informace o rajčatech už vímSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles