8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 30.04. 2024
Dnes má svátek Blahoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Co potřebují naše kosti

23. 09. 2016 | Péče o tělo
Asi všichni víme, že pokud chceme mít pevné kosti, musíme své tělo zásobovat vápníkem a vitamínem D. Vápník je nejpotřebnější minerální látka v našem těle a právě pro vstřebávání vápníku je důležitý vitamín D. Jenže abychom si udrželi silné a zdravé kosti, potřebujeme i mnoho dalších cenných živin.

V našem těle máme zhruba 200 kostí – slovo zhruba je na místě, neboť se jejich počet u dětí a dospělých liší. Děti jich mají více než dospělí, protože časem nám některé kosti srostou. Naše kostra váží přibližně 10 kilogramů, což odpovídá zhruba 14% naší celkové hmotnosti. A ještě jedna zajímavost – kostní dřeň, ve které se tvoří červené a bílé krvinky, váží u dospělého člověka asi 2600 gramů.

Kost je živá rostoucí tkáň, která se skládá z kolagenu – proteinu tvořícího „měkkou“ část kosti – a z hydroxypatitu, minerální složky, jež je uložena uvnitř a jejím úkolem je podporovat pevnost a tvrdost kosti.

Co potřebují naše kostiKteré živiny je tedy třeba tělu dodávat, abychom měli pevné a zdravé kosti?


Vápník je zásadní minerální makroprvek, protože ho tělo potřebuje ve velkých množstvích. Tvoří asi 2% celkové tělesné hmotnosti, z nichž je většina uložena přímo v kostře.
Kde ho najdeme: Mléko a mléčné výrobky (jogurt, tvaroh, sýry, atd.), mandle, zelená listová zelenina

Fosfor je druhá nejobsáhlejší látka v těle člověka. V kombinaci s vápníkem vytváří krystalickou strukturu kosti a společně tak zajišťují pevnost kostry.
Kde ho najdeme: Mléko, ryby, drůbež, maso, fazole a jiné luštěniny, ořechy, semena a celozrnné výrobky

Vitamín D
pomáhá tělu vstřebávat vápník z trávicího traktu. Většina lidí ho má dostatek, ale doplnění tohoto vitamínu nemůže být na škodu.
Kde ho najdeme: Tučné ryby a játra

Hořčík
stimuluje produkci hormonu kalcitoninu, což přispívá k přesunu vápníku z krevního řečiště do kostí. Také aktivuje vitamín D, díky kterému se vápník vstřebává.
Kde ho najdeme: Zelená listová zelenina, luštěniny, ořechy, semínka  

Draslík
je nejdůležitější ze všech alkalických prvků našeho těla. Udržuje rovnováhu vápníku v těle a zabraňuje jeho ztrátě.
Kde ho najdeme: Obilné klíčky, datle, brambory, banán, houby, listová zelenina, vejce, rajčata, melouny, broskve, pomeranče

Vitamín C
je nezbytný pro tvorbu kolagenu, proteinové látky kostní tkáně.
Kde ho najdeme: Citrusové plody, brokolice, papriky, rajčata, jahody, kiwi, zelená listová zelenina

Bor je důležitý esenciální prvek, která podporuje schopnost těla tvořit kostní struktury a přijímat další živiny, zejména vápník, hořčík, fosfor a hořčík.
Kde ho najdeme: Sója, sušené ovoce (švestky, rozinky, sušené meruňky a jablka), fazole, arašídy, avokádo, špenát a cibule

Zdroj, foto: Herbalife


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !