Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 11.05. 2024
Dnes má svátek Svatava
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Džusy pod lupou

23. 03. 2009 | Péče o tělo

Mají-li džusy našemu zdraví prospívat, musí být kvalitní, bez konzervantů, umělých aromat a barviv. Kvalitu džusů určují v první řadě suroviny použité k jejich výrobě, jejichž kvalitu si renomovaní výrobci džusů pravidelně ověřují. V případě značkových džusů se také můžeme spolehnout na údaj o obsahu vitamínů – ten, který je uvedený na obalu, musí navíc platit po celou dobu deklarované trvanlivosti džusu.

 

Není džus jako džus!

 

Ne všechno, čemu říkáme džus, je opravdu džus – z hlediska legislativy se nealkoholické nápoje s obsahem ovoce nebo zeleniny rozdělují do čtyř skupin:

 

Džusy pod lupouOvocná šťáva má 100% podíl ovocné nebo zeleninové složky a může být označena jako džus. Může obsahovat přírodní cukry, vitamíny, minerály a např. kyselinu citrónovou. Co naopak obsahovat nesmí, to jsou konzervanty, sladidla, barviva atd.   

 

Ovocný nektar je nápoj s nižším než 100% podílem ovocné nebo zeleninové složky – dolní hranice se pohybuje kolem 25 %. Nektary mohou být doslazovány a mohou být obohaceny o vitamíny a minerály, ale nesmí obsahovat  barviva, konzervanty atd.

 

Ovocný nápoj má podíl ovoce nebo zeleniny nižší, než je stanoveno pro nektar, tzn. obvykle pod 25 % hranicí. Ovocné nápoje už mohou obsahovat také přídatné látky (například konzervanty, barviva, aromata).

 

Ovocná limonáda obsahuje zpravidla jen velmi malé množství ovocné složky a bývá sycená oxidem uhličitým. Stejně jako ovocné nápoje může obsahovat přídatné látky. Označení „nápoj s příchutí“ znamená, že výrobek neobsahuje žádnou ovocnou složku.

 

Jaký výrobek držíme v ruce zpravidla na první pohled nepoznáme. Název ovoce, ze kterého je nápoj vyroben, nám o jeho koncentraci obvykle nic neprozradí. Musíme si tedy dobře prohlédnout zadní stranu obalu.

 

Trvanlivost bez konzervantů…

 

… je zajištěna především pasterizací, tedy tepelnou úpravou výrobku, která zneškodňuje enzymy ve šťávě, a tím brání škodlivým mikroorganizmům v působení. Pasterizovaná šťáva se pak plní za aseptických podmínek do sterilního obalu.

 

Na trvanlivost džusů má ovšem vliv i to, jak s nimi zacházíme. Po otevření působí na džusy a spol. různé faktory, zejména zvýšená teplota a kyslík, které zkracují trvanlivost těchto produktů. Po otevření je proto vhodné džus co nejdříve vypít a v každém případě skladovat v ledničce, nejdéle však 48 hodin. Další doporučení uvádějí výrobci na obalech.  

 

Džusy pod lupouPodle čeho džusy vybírat?

 

Podle obsahu chemických látek, protože džusy bez konzervantů, umělých aromat a barviv jsou kvalitnější a prospívají našemu zdraví.

 

Podle podílu ovocné složky, protože džusem s vysokým obsahem ovoce nebo zeleniny můžeme nahradit jednu z pěti doporučovaných porcí ovoce a zeleniny denně, zatímco nápoj s nižším ovocným podílem je ideální pro náš pitný režim.

 

Podle obsahu dužiny, protože dužina napomáhá správnému procesu trávení a zažívání.

 

Podle nutričních hodnot, protože pak nepřekročíme svůj denní energetický příjem, doplníme tělo vitamíny a budeme fit.

 

Podle data výroby, protože přírodní vitamíny, které nejsou do džusu přidané a jejichž množství na obalu obvykle ani nenajdeme, se časem vytrácí, a tak džusy s novějším datem spotřeby obsahují přírodních vitamínů více než ty se starším datem spotřeby.

 

Zajímavosti ze zákulisí…

 

K nejoblíbenějším příchutím džusů mezi českými spotřebiteli patří pomeranč, multivitamínjablko.

 

Ovoce, z něhož se vyrábějí kvalitní džusy, pochází z celého světa – například pomeranče z Brazílie, jablka z Číny nebo broskve z Chile… 

 

K výrobě jednoho litru pomerančového džusu je potřeba zhruba 2,5 kg pomerančů, k výrobě jednoho litru jablečného džusu přibližně 2 kg jablek.

 

Převážná většina džusů, nektary a další ovocné nápoje se však nevyrábí přímo z ovoce, ale z ovocných koncentrátů (renomovaní výrobci si opět dávají záležet na jejich kvalitě).

 

Kromě těchto koncentrátů ovšem existují ještě tak zvané pulp wash, což jsou levnější šizené koncentráty. Připravují se z vylisované ovocné dužiny, ke které se přidá voda, znovu se vylisuje a pak přimíchá do standardního koncentrátu.  

 

Jiří Heczko

generální ředitel Maspex Slovakia

 

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !