Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pitný režim a nápoje ve výživě

7. 08. 2008 | Péče o tělo
Význam tekutin pro člověka si snáze uvědomíme v souvislosti se skutečností, že 60 % hmotnosti dospělého člověka je tvořeno vodou. V průběhu života se toto procento snižuje. U novorozence je to 90% a stárnutím tekutin ubývá.
Většina obyvatel České republiky však pije nedostatečné množství tekutin, a mnohdy jsou to i tekutiny ne příliš vhodné. Porovnání mužů a žen pak vyznívá jednoznačně v neprospěch českých žen.

Potřebné denní množství tekutin pro zdravého člověka v běžném prostředí by se mělo pohybovat mezi 2 a 2,5 l. Toto množství je třeba zvýšit při pobytu v teplém prostředí a to jak v letních vedrech, tak i při práci v horkých provozech. Samozřejmě i při sportování nebo horečnatém onemocnění.

pitný režimNedostatečný příjem tekutin má za následek omezení jejich výdeje. To znamená, že méně močíme, tím je omezena možnost vylučování škodlivých látek z organizmu. Jejím důsledkem je zvýšená možnost tvorby ledvinových kamenů, zhoršení revmatických potíží, případně první dnavý záchvat. Dále náš organizmus musí snížit množství tekutin kolujících v našem těle. Zhoustne naše krev, sníží se její tlak, ale také zásobování kyslíkem pro všechny tkáně. První to pozná náš mozek - hůře vnímáme, jsme unavení, podráždění. Následkem úsporných opatření našeho organizmu je i menší množství vyloučeného potu. V horkých měsících to znamená nedostatečné ochlazování těla, jehož následkem je úpal.

Běžná denní ztráta tekutin však není jen močí a potem. Tekutiny ztrácíme také dýcháním a v menším množství i stolicí. Celková denní ztráta se pohybuje okolo 2 až 2,5 litru. Proto toto množství také musíme doplnit.

Ne všechny nápoje jsou však vhodné. Nápoje obsahující kofein a jemu podobné látky působí odvodnění. Do této skupiny nápojů patří káva s kofeinem, silné kakao a silný ruský čaj. Jejich pomocí rozhodně potřebné tekutiny neuhradíme.

Další nevhodnou skupinou jsou slazené nápoje. Jejich prostřednictvím totiž zvyšujeme příjem energie, který má za následek zvyšování naší hmotnosti. Nemluvě o tom, že sladké nápoje nezaženou žízeň. Naopak ji podporují.

Pochopitelně stejně nevhodné jsou i alkoholické nápoje. Také mají značný obsah energie, odvodňují organismus, žízeň obvykle nezaženou a navíc poškozují při častější nebo dlouhodobé konzumaci játra a mozek.

Doporučujeme proto střídat různé druhy bylinkových čajů, přírodních ovocných šťáv, minerálek a hlavně prostou a nenahraditelnou vodu. Vždy však pijte průběžně během celého dne, ne nárazově (například ve škole nic a po příchodu domů naráz větší objem).


Obsah vody v potravinách

Okurky                    95%
Salát hlávkový         95%
Rajčata                   93%
Špenát                    92%
Podmáslí                 91%
Zelenina                  90%
Pomeranče             87%
Ryby                       83%
Meloun                   80%
Meruňky                 80%
Ovoce                    80%
Brambory               77%
Banán                    74%
Sardinky v kon.      55%
Chléb                     35%
Pečivo                   10%
Piškoty                    6%
Čokoláda                 1%
Pečivo linecké       0,5%



Zdroj: Fórum zdravé výživy

Hana Houbičková
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
tej vody je tu hodne Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles