Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 Kdy se letos slaví Den otců 2024?Kdy se letos slaví Den otců 2024? Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 01.06. 2024
Dnes má svátek Laura
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jitrocel kopinatý - přírodní antibiotikum

1. 11. 2011 | Péče o tělo
Jitrocel kopinatý, kterému se lidově říká psí jazyk, patří mezi bylinky s výbornými hojivými účinky. Planě roste na loukách, pasekách a podél cest. Bylinku tvoří přízemní růžice, ze kterých vyrůstají úzké žilkované listy se stvolem. Stvol je ukončen vejčitým klasem drobných žlutobílých kvítků.

Na sušení trháme jednotlivé listy, zúžené v řapík. Jitrocel kvete od května do září. Je to bylinka, která se velice dobře pěstuje na zahrádce.

Všestranné účinky

Bylinka obsahuje spoustu významných látek, které mají příznivý účinek na celé tělo. Za zmínku určitě stojí křemík, zinek a vitamín C. Nejširší použití má jitrocel při zánětech průdušek a dalších chorobách dýchacích cest. Usnadňuje vykašlávání, pomáhá při léčbě astmatu, rýmě i bolestí uší.  Pro své výborné účinky se používá při trávicích obtížích, chrání střeva a léčí záněty močových cest. Má výborné hojivé a protizánětlivé účinky. Jejich použití je jednoduché. Čerstvé nepoškozené listy umyjeme, můžeme přiložit celé nebo pro lepší účinek rozmělnit na kaši a přiložit přímo na ránu. Jako obklad  při léčbě otoků, hojení ran a ekzémů. Bylinka je vhodná také na pohmožděniny, vymknutí a můžeme s ní také ošetřit otoky způsobené štípnutím hmyzu. Nejčastěji bylinku používáme ve formě čaje a nálevů. Dále z něj můžeme připravit sirup proti kašli.

Sběr a sušení

Nepoškozené listy jitrocele můžeme sbírat v době květu od května do září. Sušíme je rozložené v jedné vrstvě na vzdušném místě ve stínu. Při sušení dbáme na to, aby se nám nezapařily a nezhnědly. Dobře usušený list jitrocele má zelenou barvu a je drolivý. Usušené listy rozdrtíme na menší kousky a uložíme do vzduchotěsných lahví na tmavém místě. Jitrocel chráníme po usušení před vlhkem a světlem.

Jitrocelový sirup proti kašli

Připravíme si ho z čerstvých jitrocelových listů. Používáme listy čisté a nepoškozené. 25 dkg listů nakrájíme na malé kousíčky, přidáme 250 ml vody a 15 dkg medu. Všechny suroviny zahříváme na mírném ohni do zhoustnutí, nakonec přecedíme. Dáme do sklenice a uzavřeme. Vydrží nám dlouho.

Jitrocel kopinatý má výborné protizánětlivé účinky, působí jako přírodní antibiotikum.

Marta - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
super SmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Děkuji děvčata za milé komentáře.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
moc hezky napsáno SmajlíkSmajlíkSmajlíkmňam ten sirup z lékárnySmajlík
Obrázek uživatelky
profil
hmm tak na sběr už je letos pozdě, ale příští rok recept na sirup vyzkouším.Děkuji za tip
Obrázek uživatelky
profil
používám, ale sirup kupuji, nikdy jsem ho nezkoušela dělat samaSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles