Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Život si řídíme sami – jen na nás záleží, zda sáhneme po drogách

6. 01. 2010 | Péče o tělo
Mnozí z nás se jistě zamyslí nad tím, čím je dáno, že někdo k drogám sklouzne snadněji, zatímco jiný odolává. A to i přesto, že se pohybuje ve stejném prostředí a mohl drogám propadnout stejně dobře.


Co vlastně ovlivňuje vznik drogové závislosti a jakou roli v tom hraje prostředí a okolnosti? A do jaké míry je riziko drogové závislosti zakódováno už v našich genech?

Můžeme my nebo naši rodiče ovlivnit, jak snadno sklouzneme k drogám? Jsou nám problémy souzeny, nebo si za ně můžeme my sami?

Příčinu je mnohdy třeba hledat už v raném dětství (a podle některých psychologů dokonce i ještě před narozením, v období prenatálního života). Jde o období, které zásadním směrem ovlivňuje náš pozdější život, rozvoj naší osobnosti, způsob, jakým budeme reagovat, zda budeme vyrovnaní, nebo naopak nedůtkliví a snadno "vyletíme z kůže" nebo se zhroutíme pod tíhou okolností.

Kdo se tedy nachází v nejvyšším riziku, že se u něj rozvine závislost? Můžeme říci, že jde především o děti, které "měly těžké dětství".


I závislost potřebuje vhodnou půdu…

Závislost je třeba vnímat nejen jako to, že vznikla fyzická závislost na nějaké látce. Problém musel nastat již mnohem dřív, kdy nějaké z našich vlastností umožnily, aby si tato látka našla cestu a zaujala v našem životě důležité místo (zaplnila výraznou mezeru, vyplnila místo něčeho, čeho se nám – aniž si to uvědomujeme – nedostává).

U závislých lidí může být často v pozadí podobná vlastnost jako u lidí s poruchou příjmu potravy (ať už jde o obezitu, nebo o mentální anorexii) – může jim chybět třeba mateřská láska, péče, sebejistota a sebedůvěra, které jsme mohli získat právě v raném dětství.

Naše geny sice do určité míry mohou ovlivnit, jak jsme k vzniku závislosti vnímaví, přesto ale musíme důležitou roli hledat i v prostředí, ve kterém jsme se pohybovali a pohybujeme. Samozřejmě, pokud budeme s lidmi, kteří drogy užívají; v prostředí, kde není problém drogy sehnat, nacházíme se v mnohem větším riziku, že se s nimi zapleteme.

Naše okolí, lidé, se kterými se setkáváme, události, které v našem životě prožíváme – to vše nás může k riziku závislosti dovést. Měli bychom si ale uvědomit jednu podstatnou věc – tím, kdo náš život řídí, jsme my sami. Přestože okolnosti mohly být sebevíc nepříznivé, naše dětství sebetěžší a naše genetická zátěž sebevětší, je jen na nás rozhodnout se, jaký život chceme žít a jak se závislosti zbavit.

 

Zdroj: Substituční-léčba.cz

 

Gabriela Straková

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Přispívají si k ní lidé sami. Buďto chtějí něco vyzkoušet a pak není cesty zpět. Hecování mezi mládeží je veliké. Zkusit by neměli nic. Moji
synové ani nekouří. Že se jim okolí posmívá?
Prostě jim to nevadí.

Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Zajíc