8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 04.05. 2024
Dnes má svátek Květoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zdravý chrup podpoří kromě správné techniky čištění i bylinky

26. 02. 2024 | Péče o tělo
Čistit si zuby dvakrát denně se učíme už jako malé děti a jak roky ubíhají, nenapadne nás, že bychom na zažité rutině měli něco měnit. Ve skutečnosti je péče o zuby a celá ústa komplexní disciplínou a spoléhat se jen na klasický kartáček a pastu ke zdravému chrupu nestačí. Ideální je do péče zařadit i čištění mezizubními kartáčky, upravit stravu a preventivně používat bylinné přípravky. Třeba takový hřebíček ústa dezinfikuje a dokáže tlumit i bolest zubů.

Je všeobecně známo, že bychom si zuby měli čistit nejméně dvakrát denně alespoň dvě minuty. Ale i to může být málo, pokud je technika čištění nesprávná. Důležité je kartáčkem dělat jemné krouživé pohyby, kterými se ze zubů stírá plak. Jiný směr nebo přílišné tlačení mohou poškodit zubní sklovinu a dásně, a to je pak příčinou toho, proč v ústech vznikají záněty nebo se začnou odhalovat zubní krčky.

péče o zubyŘada lidí také zapomíná na to, že se chrup musí čistit ze všech stran. Do všech skulinek se však běžný kartáček většinou nedostane. Proto je nutné výbavu pro dentální hygienu rozšířit i o mezizubní kartáčky a zubní nit. Tyto nástroje pomáhají odstranit zbytky jídla, které se dostaly mezi zuby, a brání tak vzniku zubního kazu. Kromě mezizubních prostorů je důležité si speciální škrabkou čistit i jazyk. A proč? Na jazyku se velmi často usazuje plak, který jednak může za nepříjemný dech, jednak se v něm množí bakterie.

Zubní pasty mohou obsahovat škodlivé látky


I při výběru pasty bychom měli být pozorní. V obchodech je dnes k dostání celá škála druhů – pro svěží dech, pro bělejší úsměv nebo proti paradentóze. Ne vždy je ale složení stejně slibné jako nápis na obalu. Uvnitř tuby se může ukrývat směs chemických a syntetických látek, které v ústech napáchají více škody než užitku.

Skvělou alternativou jsou v tomto případě přírodní prostředky s obsahem bylinek. Díky svým antibakteriálním účinkům a vůni dokážou nahradit i klasické pasty. Pro zlepšení činnosti dutiny ústní celkově, pro zdravé dásně a zdravý dech nám mohou pomoci bylinky jako šalvěj, heřmánek, rakytník, lichořeřišnice nebo bazalka, které také pomáhají předejít paradentóze.

Při bolesti pomůže aloe vera nebo dubová kůra


Po bylinkách se hodí sáhnout i v případě, kdy se objeví třeba první příznaky zánětů v ústech. Může se jednat o nepříjemné afty či opary, ale i bolest zubů a dásní. S těmi pomůže například kloktání bylinných nálevů z heřmánku nebo šalvěje. Okamžitou úlevu od nepříjemných bolestí přináší hřebíček, který ústa dezinfikuje a ničí bakterie. Využít se dá buď přímo sušený, či ve formě tinktury. Pokud se v těle vytvoří nebo začíná zánět, je třeba využít bylinky antibakteriální, jako jsou lichořeřišnice, šalvěj, česnek a lékořice. Pro likvidaci vzniklého zánětu můžeme využít třezalku, olši, měsíček a přípravky z nich. K nejúčinnějším prostředkům se pak řadí tinktura ze semen grepu.

Na zdraví zubů a dutiny ústní má vliv i samotný jídelníček. Především sladkosti a sladké nápoje zvyšují riziko vzniku zubního kazu a zánětů. Existují však i potraviny, které pomáhají udržovat zuby silné a zdravé. Jsou to potraviny bohaté na vápník a fosfor, jako jsou třeba mléčné výrobky a ořechy. Prospěšné látky v nich obsažené mohou posílit zubní sklovinu.


Zdroj, foto: NADĚJE



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !