Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 18.05. 2024
Dnes má svátek Nataša
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zelenina jako lék - Černá ředkev

11. 07. 2010 | Nemoci

V době, kdy se zdravá střevní mikroflóra stala jedním z hlavních hesel propagátorů zdravého životního stylu, zůstává v odděleních zeleniny stranou zájmu mnoha lidí velmi užitečný pomocník. Nenápadné bulvy černé ředkve. Hlavními účinnými látkami ředkve jsou silice a éterické oleje; nejvíce z nich je prozkoumán sirný glykosid raphanol. Komplex sloučenin má výrazné antibakteriální, protiplísňové a antivirotické účinky.

Zdravé sliznice trávicí soustavy zásadním způsobem ovlivňují výkonnost imunitního systému. Se stoupajícím věkem a zejména vlivem dietetických chyb má ale řada lidí problémy s vylučováním žaludečních šťáv. cerna-redkevDůsledkem jsou zácpy nebo naopak průjmy, nedostatek žaludečních šťáv nestačí udržovat střevní flóru v rovnováze a dochází k bujení patogenních mikroorganismů. Syrová černá ředkev či šťáva z ní hubí viry, plísně a nežádoucí bakterie. Léčí záněty ledvin, močového měchýře a močových cest, pomáhá při obtížích s močením a některé prameny uvádějí i prevenci před počínající močovou inkontinencí. Ředkev podporuje trávení a látkovou výměnu, přispívá k rozpouštění drobných žlučových kaménků. Urychluje průchod potravy střevy a odstraňuje zácpu. Černá ředkev se osvědčila i při chorobách dýchací soustavy.
Protože látky obsažené v černé ředkvi působí poměrně razantně, nedoporučuje se užívat denně víc než jednu menší bulvu nebo maximálně 300 ml čerstvé šťávy. Léčivá kúra by neměla trvat déle než 3 týdny. Preventivní užívání například jako součást zeleninových salátů či příloh v přiměřeném množství je víceméně bez omezení. Černá ředkev lehce dráždí játra, nedoporučuje se ke konzumaci při jaterních chorobách.


VYZKOUŠEJTE:
Při nachlazení čerstvý sirup z černé ředkve. Odkrojte svrchu plátek ředkve a potom ještě další, silný asi 8 mm. Z něj vykrojte ve středu kolečko o velikosti desetikoruny. Plátek vraťte na ředkev, otvor zasypte třtinovým cukrem a přiklopte vrchním plátkem. Za půl dne se cukr promění v přesnou dávku sirupu, kterou snězte spolu s plátkem s otvorem. Postup opakujte, až sníte celou ředkev.

 

Zdroj:  DTEST

hanka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík když byly děti malé,tak jsem jim dělala také sirup - nastrouhala jsem asi lžíci černé ředkve do skleničky a zasypala cukrem-lžička sirupu byla hned po ruce. Jinak si jí dáváme nastrouhanou na chleba a je vynikající...Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles