Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Ženská neplodnost se dá nyní zjistit jednoduchým odběrem krve

12. 11. 2011 | Nemoci
Lékaři přicházejí s možností, jak velmi jednoduše zjistit případnou neplodnost ženy. Jedná se o stanovení hladiny AMH (Antimülleriánský hormon) v krvi, díky němuž je možné odhadnout, zda má žena ještě dostatečné množství vajíček pro plánované těhotenství, a tudíž čas, kdy se pro početí rozhodne nebo naopak.  Máte-li pochybnosti o své plodnosti, nechte si tedy udělat pouhý rozbor krve!

Neplodných párů stále přibývá. Vyšetření a léčbu neplodnosti by měli podstoupit ti, kteří se o početí neúspěšně snaží déle než rok. Jen starší ženy by měly přijít o něco dříve. Rok je totiž zcela přirozená doba, za kterou může žena otěhotnět, a proto není třeba se zbytečně trápit a strachovat.  Psychická pohoda je pro početí velmi důležitá a její nedostatek je častým "blokátorem".

vajíčkoPokud má tedy žena pochybnosti o své plodnosti, či ještě nechce podstupovat složitá vyšetření, může si nechat udělat test na stanovení hladiny AMH. Zjištěná hodnota ukáže, zda má žena dostatek kvalitních vajíček, a tudíž reálnou šanci na otěhotnění nebo naopak. Stanovení AMH tak může přispět k uklidnění psychického stavu nebo k rychlejšímu řešení případné neplodnosti.

K početí žena potřebuje kvalitní vajíčko. Všechna vajíčka, která má pro svou reprodukci k dispozici, jsou již ve vaječnících přítomna, když se narodí. Každé ve vlastním folikulu. Žádná nová vajíčka ani folikuly již nevznikají. Pouze se v toku let spotřebovávají, stárnou. Hladina AMH je poměrně spolehlivým ukazatelem počtu folikulů ve vaječnících, tzv. "ovariální rezervy". Při normální hladině AMH je pravděpodobné, že vajíček je ještě relativní dostatek, naopak snížení hladiny je varujícím příznakem.

Pro koho je test vhodný?
Tento test je vhodný pro ženy, které se již nějaký měsíc snaží o početí a zatím neotěhotněly nebo ženy, které plánují své(á) těhotenství až hluboko po 30. roce života. V rámci vyšetření neplodného páru hradí tento krevní test zdravotní pojišťovny. V případě, že pouze chcete zjistit "jak na tom jste", musíte počítat s cenou 900 Kč.

Zdroj: Gest.cz

Vendi V.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !