8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 29.04. 2024
Dnes má svátek Robert
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Známé šumavské slatě: Chalupská slať

21. 07. 2012 | Česká republika

Už jsem tu párkrát popisovala krásu šumavských slatí a těm, kdo je ještě neznají, se snažila přiblížit Jezerní a Tříjezerní slať - dvě ze tří nejznámějších a pro turisty přístupných jihočeských slatí. Říká se, že to nejlepší se má nechat vždycky na konec. Nevím, jestli to stoprocentně platí i pro tentokrát, kdy se s vámi chci s tímto tématem rozloučit.  Poslední slať, o které chci nyní psát, je totiž pro mě osobně i nejkrásnější...

 

Chalupská slať

leží stejně jako její výše zmiňované „kolegyně“ v I. zóně národního parku Šumava. Najdete ji ve střední části Šumavy, necelý kilometr za obcí Borová Lada, v části zvané Svinná Lada (asi 10 km východně od známé Kvildy). Také ona začala vznikat na konci doby ledové, ale od většiny šumavských slatí se odlišuje tím, že se vyvíjela v místě s nižší nadmořskou výškou (kolem 900 m)a tím pádem vyššími průměrnými ročními teplotami a menším úhrnem vodních srážek. Proto tato slať představuje tzv. přechodové rašeliniště - přechodný typ mezi údolními vrchovišti (vytvořeným kolem Vltavy a Křemelné) a horskými vrchovišti šumavských plání.

Chalupská slaťChalupská slať je spojená mělkou vrstvou rašeliny s menší, severně ležící Novosvětskou slatí (u osady Nový Svět) - celková rozloha tohoto rašeliniště představuje úctyhodných 137 ha. V čem spočívá krása Chalupské slati?

V překrásném kruhovém rašelinném jezírku, které se nachází v její jižní části. Jedná se o největší rašelinné jezírko v České republice s rozlohou 1,3 ha. Krásu jezírka umocňuje řada plovoucích ostrůvků s typicky rašelinnou vegetací (masožravá rosnatka okrouhlolistá, blatnice bahenní, ostřice chudá). Od jara mají na ostrůvcích jezírka i jeho vodách své útočiště divoké kachny, dávno zvyklé na přítomnost člověka (jen pozor na jejich - turisty tolik oblíbené- krmení, za které tu nově hrozí pokuta).  Kromě nich tu můžete spatřit i čírku obecnou a po celé léto tu hnízdí čejka chocholatá a bekasína otavní. Dále tu jistě narazíte na vážky, šídla a celou řadu pavouků. Z rostlin jsou typické kromě již zmiňovaných také například rašeliník, brusnice vlochyně a další. Jezírko s průměrnou hloubkou 1,5 m má průměrnou mocnost rašeliny 1,9 m a největší mocnost rašeliny dosahuje až na 7 m.

Celá Chalupská slať byla před několika desetiletími značně zasažena těžbou rašeliny. Před těžbou musela být část rašeliniště odlesněna (zbavena porostů kleče) a částečně odvodněna. Byly vytěženy úzké pruhy, mezi kterými zůstaly nevytěžené tzv. špalky. Celkově byla těžbou rašeliny na Chalupské a sousední Novosvětské slati narušena plocha asi 50 ha. Dnes tyto části slatě poznáte podle toho, že jsou zbaveny porostů kosodřeviny, ale vegetace tu postupně regeneruje: celá plocha zarůstá břízou pýřitou, smrkem a borovicí lesní, nižší a vlhčí vytěžené pruhy zarůstají suchopýrem pochvatým.

Chalupská slať je díky své poloze celoročně přístupná. Dostanete se na ni z menšího neplaceného parkoviště ve Svinné Ladě (zde je i autobusová zastávka). K jezírku vede naučná stezka s povalovým chodníkem v délce 260 metrů. Jako cyklisté budete muset z kol sesednout a zanechat je na vyznačených místech. Stezka byla vybudovaná již v roce 1974, a tak není divu, že chodník prošel nedávnou rekonstrukcí. Vybudovaly se také nové lavičky, informační tabule a u vstupu na stezku hřiště pro děti, kde se nejen pobaví, ale také naučí něco o přírodě. V těsné blízkosti stezky leží i Informační středisko NP Šumava Svinná Lada zřízené v roce 1995, kde si můžete mimo jiné prohlédnout stálou expozici o rašeliništích.  

Povalový chodníček ke slati je doplněn řadou informačních tabulí, ze kterých se dozvíte vše nejen o slati, ale i o těžbě rašeliny nebo třeba zdejší vegetaci. Cesta je povolena pouze po tomto chodníčku, mimo něj je vstup zakázán. Chodník je zakončen menší vyhlídkovou plošinou, ze které se můžete dojímat nad krásou jezírka. Při troše štěstí tu mimo letní sezónu v podvečerních hodinách zůstanete sami; pak můžete usednout na lavičku u jezírka a ponořit se v klidu ve svých myšlenkách do jiného světa…

Doufám, že pokud se rozhodnete tato místa navštívit, odnesete si odtud nejen krásné fotografie, ale i vzpomínky a možná také chuť se sem ještě někdy vrátit.  


uznevim - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Známé šumavské slatě: Chalupská slať:

Známé šumavské slatě: Chalupská slať
Známé šumavské slatě: Chalupská slať
Známé šumavské slatě: Chalupská slať
Známé šumavské slatě: Chalupská slať
Známé šumavské slatě: Chalupská slať
Známé šumavské slatě: Chalupská slať
Známé šumavské slatě: Chalupská slať
Známé šumavské slatě: Chalupská slať
Známé šumavské slatě: Chalupská slať
Známé šumavské slatě: Chalupská slať
Známé šumavské slatě: Chalupská slať
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
krása Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík je holt Šumava - příjemná, milá, klidná - nesmí ale pršet, to tam pak prší pořád....
Obrázek uživatelky
profil
musím se přidat,opravdu krásně napsaný článek Smajlíka Chalupská slať je nejhezčí.Jezdíme s dětmi pouze po Čechách a Šumavu navštěvujeme každé léto i když to máme moc daleko.Je to tam netknuté a jako v pohádce.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Tam musí být hezky! Škoda, že je to od nás tak daleko.
Obrázek uživatelky
profil
A nádherné místo...Snad se na Šumavu někdy podíváme....Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles