Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Aljaška aneb hon na medvěda

14. 06. 2012 | Vaše tipy
Vyrážíme z Whitehorse a vydáváme se na nejdelší a nejnáročnější etapu našeho putování (cca 860 km). Cílem je motel v Eagle Plains, ležící pouze pár km od polárního kruhu - jediná možnost ubytování v okruhu několika set kilometrů na slavné Dempster Highway.

Cestou navštěvujeme známé, starými lodníky kdysi obávané, peřeje Five Fingers na Yukonu. Sledujeme měnící se tvář krajiny směrem na sever - přechod od hlubokých lesů až po pustou tundru pokrytou vřesovišti, vychladlé vulkány, jezera, divoké řeky.

A hlavně - čekáme na svého prvního medvěda - jestli bude černý nebo hnědý, to je nám fuk. Oči máme vykoukané a medvěd nikde. Pomalu usínám - cesta je opravdu velmi dlouhá. V polospánku slyším průvodce - to je divný, tady vždy jsou. Rozlepím oko a zase pročesávám mlází, co kdyby ... a najednou jsem zakřičela byl tam - nikdo mi nevěří. Nicméně průvodce Aljaška aneb hon na medvědazacouval několik metrů zpět a byl tam - Medvídek Kubula, jak jsem ho pojmenovala. Seděl a cpal se odkvetlýma pampeliškama. Naše společnost mu vůbec nevadila.
Naše dušička je uspokojena a pomalu odjíždíme pryč. Pár kilometrů a další méďa - tentokrát černý. Pózuje přímo u silnice.

Dostává jméno Medvídek Pú.
Průvodce nám vysvětluje, že to jsou mladí nezkušení medvědi, kteří ještě nemají obranné reflexy a že těmto méďům může být tak půl roku. No jsou to pěkní kousci.
Prosím průvodce, ať mě pustí z auta, abych si toho plyšáka mohla podrbat za ušima - nepustil.

Cedule na Artic Circle nás upozorňuje, že máme poslední možnost natankovat - přes 300 km není žádná možnost.

Pozdě večer se dostáváme do motelu na ubytování a před půlnocí vyrážíme na polární kruh. Jsme tu sami a je to úžasné - sluníčko svítí a vše působí magicky. Vychutnáváme si genius loci a vracíme se do motelu, abychom se pár hodin prospali.

Autor:hanaj

Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Aljaška aneb hon na medvěda:

Aljaška aneb hon na medvěda
Aljaška aneb hon na medvěda
Aljaška aneb hon na medvěda
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
ráda přečetla tento článek!SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
musela to být prima cesta...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Smajlíktaky jsem si myslela, že se tam nikdy nepodívám. Bílý Tesák byl moje nejoblibenější knižka v dětství - takže nikdy neříkej nikdy....
Obrázek uživatelky
profil
hltala filmy o Aljašce. Hned bych jela taky, sice "Nikdy neříkej nikdy", ale tohle se mi asi nepoštěstí. Tak jsem si aspoň početla.
Obrázek uživatelky
profil
Zajímavý článek o místech pro nás hodně vzdálených. Díky. Člověk si aspoň trochu dokáže představit, jak to tam daleko vypadá..
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Pomlázka