MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 16.05. 2024
Dnes má svátek Přemysl
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Relaxujte jako šlechta! Lázně oblíbené u známých osobností si užijete i vy

16. 08. 2022 | Česká republika
-Komerční sdělení-

V minulosti byly návštěvy lázní spíše výsadou elity, a tak není překvapením, že mezi návštěvníky byla i spousta historicky významných osobností. Dnes je lázeňská péče mnohem dostupnější a vy si tak můžete vychutnat návštěvu třeba Spa Resortu Libverda s pocitem, že tam relaxovala evropská šlechta nebo že v nich našel inspiraci pro svou tvorbu světoznámý hudební skladatel.

Lázně Libverda a účinky tamních léčivých pramenů začaly být známé už ve 14. století. Zprávy o nich se díky poutníkům brzy dostaly až na panovnické dvory. V roce 1583 si na svůj drážďanský dvůr nechal dovézt několik soudků místní vody kurfiřt August I. a její účinky později začal zkoumat i jeho osobní lékař, známý alchymista a shodou okolností také syn náboženského reformátora Martina Luthera. Český vojevůdce Albrecht z Valdštejna si dokonce zázračnou libverdskou vodu vozil s sebou na svá vojenská tažení. Samotné lázně v Libverdě začaly vznikat až v druhé polovině 18. století a tehdy je také krátce navštívil asi nejvýznamnější panovník – císař Josef II.

Lázně LibverdaDva měsíce v Lázních Libverda pobývala evropská šlechtična, která se do historie zapsala pod jménem Anna Fjodorovna. Rodem byla saskou princeznou a tetou britské královny Viktorie. Sňatkem se poté stala ruskou velkokněžnou, když byla v pouhých patnácti letech provdána za bratra pozdějšího ruského cara Alexandra I. Po rozpadu nefunkčního manželství se ale vrátila do rodného Koburgu a v tomto období, konkrétně v roce 1807, také navštívila libverdské lázně.


Lázně jako inspirace umělcům a vědcům


V roce 1814 si lázeňského pobytu v Libverdě dopřával slavný německý skladatel Carl Maria von Weber, který v té době působil jako ředitel a dirigent pražského Stavovského divadla. Absolvoval tu léčebné procedury, pil místní minerálku a procházel se po okolních lesích. Vzhledem k načasování je pravděpodobné, že se tou dobou v myšlenkách zabýval operou Čarostřelec, kterou dokončil v roce 1820 a která se stala jeho nejvýznamnějším dílem. Traduje se, že k vykreslení jedné ze stěžejních scén opery se Weber inspiroval buď cestou k Velkému Štolpišskému vodopádu, anebo ve vedlejší rokli Malého sloupského potoka.

O několik desetiletí později po těchto cestách kráčel jiný významný umělec. Častým hostem libverdských lázeňských domů byl světoznámý spisovatel Franz Kafka. S výše zmíněným skladatelem je spojovala stejná diagnóza, oba trpěli tuberkulózou a oba na ni také zemřeli. Mezi další slavné návštěvníky lázní patřil například jazykovědec Josef Jungmann, německý přírodovědec Alexander von Humboldt či Jan Masaryk.

Spa Resort Libverda

Léčivé prameny


Spa Resort Libverda v podhůří Jizerských hor si získal věhlas díky léčivým pramenům hydrogenuhličitanového typu, které mají blahodárné účinky na lidské zdraví a tradičně se tu léčí pacienti s onemocněním pohybového aparátu, například po operacích páteře či kloubů. Mezi další indikace patří onemocnění srdce, cév a krevního oběhu a také onkologická onemocnění. Díky klidnému prostředí, blízkosti přírody a bohaté nabídce wellness procedur je ale vyhledává i klientela, která touží po odpočinku a luxusní péči.

Na rozdíl od historických klientů si ve Spa Resortu Libverda můžete užívat nejmodernějších služeb a vybavení. „Novinkou je luxusní rehabilitační nerezový bazén o velikosti 12x4 m. V prostorách bazénu budou moci návštěvníci využít i další ozdravné a wellness prvky – Kneippův chodník, saunu, páru a relaxační zónu,“ vyjmenovává obchodní a marketingová ředitelka Spa Resortu Libverda Eva Olšová.

Více informací najdete na www.lazne-libverda.cz

Lázně Libverda

Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Tak to by mě upřímně asi moc nebavilo. Já mám raději aktivní dovolené. Mám pocit, že si více odpočinu a zarelaxuji si při pohybu někde v přírodě. Proto nejradši chodím na několika denní trekové tůry do lesa. Třeba teĎ jsme byli na pár dní na tůře v Norsku a byla to bomba Určitě se tam chci ještě někdy vrátit. Teď už ale vím, že je potřeba mít vyšší boty. Jedny jsem si vyhlédla tady: https://armik.cz/. Měly by být nepromokavé, tak snad opravdu budou... :D
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles