Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Cestování se psem do zahraničí

11. 07. 2017 | Praktické rady

Plánujete si dovolenou v zahraničí a chcete si vzít svého čtyřnohého miláčka s sebou? Podívejte se, co všechno musíte mít, aby jste předešli zpětnému návratu domů.

 

Pas

Zvíře které jede do zahraničí musí mít pas, který je jednotný a platný ve všech zemích EU. V pase musí být uvedena identifikace zvířete, majitele a záznamy o vyšetření, vakcinaci a použití antiparazitik. Pas vždy musíte nosit u sebe, kontrolovat vás může policista v kterékoliv zemi. Pas vydávají všichni schválení veterinární lékaři.

 

Tetování nebo čip

Pes či jiné zvíře musí být identifikován tetováním nebo čipem. Čitelně tetované zvíře může cestovat po EU mimo Velké Británie, Irska, Malty a Švédska až do poloviny roku 2011. Netetovaná zvířata musí být opatřena čipem. Čipování zajistí kterýkoliv schválený soukromý veterinární lékař.

 

Očkování

Dále musíte mít očkováni proti vzteklině. Zvířata musí být očkována od 3. měsíce stáří a očkování nesmí být starší 1 roku. Některé země EU (Velká Británie, Irsko, Švédsko a Malta) požadují kromě vakcinace vztekliny ještě sérologické vyšetření účinnosti vakcinace. To se provádí vyšetřením krve ve schválené laboratoři. Sérologické vyšetření lze provést nejdříve 30 dní po očkování proti vzteklině. Odběr i vyšetření zajistí soukromý veterinární lékař. Mezinárodní očkovací průkaz slouží jako psí cestovní pas, ve kterém jsou obsaženy všechny základní údaje, jako je plemeno, pohlaví, datum narození, tetovací číslo, barva srsti a údaje o majiteli. Jsou zde údaje o vakcinaci proti vzteklině a dalších infekčních chorobách. Očkovací průkaz se předkládá při přechodu hranic. Vakcinaci zajistí soukromý veterinární lékař.

 

Británie, Irsko a Malta

Požaduje vyšetření hladiny protilátek proti vzteklině provedené alespoň 6 měsíců před vstupem do země. Navíc požadují, aby byli pes, kočka nebo jiné zvíře 24 až 48 hodin před vstupem ošetřeni prostředkem proti echinokokóze a proti klíšťatům. Švédsko požaduje ošetření proti echinokokóze maximálně 10 dní před vstupem, Finsko maximálně 30 dní před vstupem. Vše aplikuje na požádání soukromý veterinární lékař.

Většina zemí mimo EU vyžaduje kromě pasu, identifikace zvířete a vakcinace proti vzteklině navíc potvrzení od soukromého veterinárního lékaře o tom, že zvíře je zdrávo, ne starší tří dnů a potvrzení z krajské, popřípadě městské veterinární správy, že v místě je tzv. příznivá nákazová situace.

 

Švédsko

Požaduje vyšetření hladiny protilátek proti vzteklině provedené minimálně 120 dní a maximálně 365 dní po očkování proti vzteklině.

 

Finsko

Ošetření proti echinokokóze (odčervení) - ošetření provedené ne více než 30 dní před vstupem do země. Do pasu musí být zaznamenána také dávka přípravku. 

 

Štěňata

Mláďata mladší 3 měsíců, která nejsou očkována, mohou cestovat do zahraničí, pokud jsou doprovázena pasem a od narození pobývala ve stejném místě aniž by přišla do styku s volně žijícími zvířaty, nebo jsou doprovázena matkou, na které jsou závislá.

Pozor!!!

Do Irska, Švédska a Velké Británie štěňata a koťata mladší 3 měsíců nesmí cestovat, pokud nebyla Velkou Británií udělena výjimka.

 

Na každou cestu do zahraničí se psem je vhodné se předem připravit. Dostatečná informovanost o pravidlech a zdravotních rizicích vám může ušetřit mnoho nepříjemností během dovolené. Příkladem může být cesta do zemí, které vyžadují sérologické vyšetření účinnosti vakcinace proti vzteklině. Minimální hodnota hladiny ochranných protilátek musí být 0,5 m.j./ml. Dlouhá cesta do těchto zemí bez dokladu o vyšetření může skončit rychlým ukončením dovolené, nebo dokonce zadržením zvířete nebo i pokutě. Předem si ověřte všechny požadavky jednotlivých zemí dříve, než opustíte Českou republiku.

Nezapomeňte, že každá země (i ta, přes kterou jenom projíždíte) může mít odlišné podmínky.

 

Markéta

Chytrážena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Nikam se psem do ciziny nejezdíme, ale očipovaného ho máme. Je to tak lepší kdyby se někde ztratil ..
Obrázek uživatelky
profil
Tak já jsem nechala našeho pesana načipovat,pas máme taky a letos s námi pojede prvně do RAKOUSKA.Ale k moři do těch veder bych ho nevzala,to je m líp u neteřeSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
nas pes s nama jezdi vsude. Je ocipovany, vsechna ockovani, "odparazitovany", odbery krve... Vsechno ma v pase, takze zadny problemSmajlík Jednou jsem dala psa do penzionu a vyckrat bych to neudelala.
Obrázek uživatelky
profil
SmajlíkJe to šílené, co se všechno vymyslí za pravidla. Spousta lidí své miláčky raději nechá doma, ale neni to škoda? Podle mě ano, ale co s tim naděláme.Pravidla jsou pravidla.
Obrázek uživatelky
profil
ještě,že nejezdíme s pejskem do zahraničí,ale máme ho očipovanéhoSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Pomlázka