Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jílové u Prahy a okolí

21. 10. 2011 | Česká republika
Na výlet po stopách důlní činnosti našich předků zamíříme do kopcovité krajiny Posázaví, zhruba 20 km jižně od Prahy.

Výchozím místem může být městečko Jílové nebo nádraží v Jílovém - pozor, nádraží je cca 2 km od města.

Historie oblasti byla vždy spjata s těžbou zlata, doporučuji proto navštívit zdejší Regionální muzeum, které najdeme v dolní části náměstí nedaleko kostela sv. Vojtěcha. Zajímavá expozice se rovněž věnuje dějinám trampingu, neboť kraj kolem zlatonosné řeky byl jedním z míst, kde zhruba před sto lety vznikaly první trampské osady.

Pokud vyrážíme od nádraží, na rozcestníku si vybereme žluté "psaníčko",  které nabízí zkratku ke štole sv. Josefa.  Ale pochopitelně můžete zvolit trasu dle vlastní úvahy - zkratka, jak známo, je sice delší, ale o to méně pohodlná... V tomto případě jde o místy kamenitou pěšinu traverzující zalesněný kopec (nedoporučuji při sněhové či ledové pokrývce).

Stezka vede i pod technickou zajímavostí - viaduktem přes rokli Kocour na Žampachu (viz přiložené foto). Kamenný most na Žampachu je dle některých zdrojů nejvyšší kamenný železniční most v České republice, podle jiných pramenů dokonce v Evropě. Technické parametry: výška - od nejvyššího místa mostovky ke dnu strže Kocour je to 41,73 metrů, délka je 109 metrů. Most má sedm oblouků a je postaven ze žuly. Byl vybudován v letech 1897 - 1899. Pracovali na něm dělníci z celé Evropy, zejména Italové. První vlak tudy projel 1. května 1900.

Jen pár kroků údolím a jsme u štoly sv. Antonína Paduánského a kousek dál je štola sv. Josefa v Dolním Studeném. Prohlídka štol (v malých skupinách s průvodcem) je možná od dubna do října o víkendech, v červenci a srpnu denně mimo pondělí.

Po prohlídce směřujeme po modré a žluté turistické značce  na Jílové, ale u dalšího rozcestí zvolíme odbočku na Pepř (značka NS). Míjíme bývalou úpravnu zlatonosných rud ve Studeném.

Na kopci Pepř, v nadmořské výšce 449 metrů, je telekomunikační věž s rozhlednou vysokou 30,7 metru. Vyhlídková plošina je ve výšce 18 metrů, a vede na ni 91 schodů. Nabízí ničím nerušený panoramatický výhled do všech stran – plných 360°. Kolaudace a zpřístupnění veřejnosti proběhlo v říjnu 2007. Rozhledna je celoročně volně přístupná.

 

Třetí ze zpřístupněných štol v okolí Jílového - štolu Halíře, najdeme poblíže osady Borek. Zatímco předchozí dvě zmíněné štoly jsou starobylé a byly nepřístupné  více jak 250 let, štola Halíře představuje nejmladší epochu dolování zlata na Jílovsku, probíhající v padesátých a šedesátých letech minulého století. Její návštěvu je vhodné spojit s výletem  do Hornopožárského lesa.

Hornopožárský les (nebo Hornopožárské lesy) je lesnatá oblast, resp. přírodní park o přibližné rozloze 25 kilometrů čtverečních. Dostala název podle zámečku s myslivnou Horní Požáry, kterou zde uprostřed lesů nechal postavit následník trůnu arcivévoda František Ferdinand d´Este. Arcivévoda tu také nechal vybudovat celou řadu vycházkových tras.

V nedalekém Kamenném Přívoze se narodil spisovatel Jan Morávek (1888-1958) v jehož románech je popisován život zdejších lidí, vorařů, lesních dělníků, pytláků, kameníků...  Některá jeho díla byla i zfilmována. Určitě znáte - sice poněkud socialistickorealistický (jak jinak, když vznikl v roce 1952), ale díky skvělým hereckým výkonům stále "koukatelný" - Plavecký mariáš.

Možná se zatouláte do Ježdíkova lomu (malá skalní kotlinka s mělkými jezírky), ke studánce Holubí oko, na Kněží horu (odpočívadlo s vrcholovou knihou) nebo Panskou skálu (vyhlídka, odpočívadlo)...Určitě si ale nenechte ujít romantickou Vlčí rokli, údolí poseté balvany, kde si připadáte spíše jako na Šumavě, než pár kilometrů od Prahy. Můžete tu prochodit mnoho kilometrů po značených i neznačených cestách a jestli vás přitom napadne způsob, jak zabránit zničení této krásné krajiny - nesmyslně ohrožené stavbou dálnice - prosím, udělejte to.

Doporučená mapa: např. Shocart č. 19 - Okolí Prahy-jih

IKE - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Jílové u Prahy a okolí:

Jílové u Prahy a okolí
Jílové u Prahy a okolí
Jílové u Prahy a okolí
Jílové u Prahy a okolí
Jílové u Prahy a okolí
Jílové u Prahy a okolí
Jílové u Prahy a okolí
Jílové u Prahy a okolí
Jílové u Prahy a okolí
Jílové u Prahy a okolí
Jílové u Prahy a okolí
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
prima Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
napsala jste úžasný článek, bezva tip na výletSmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
krásné fotkySmajlíkpoutavé čtení a člověk by se hned vypravil Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
jako vždy.Smajlík.poutavé čtení,člověk by se tam hned vypravilSmajlík..a nádherné fotky...SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
i pěkné fotky!SmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles