Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Slovácko - folklór, festivaly, vinobraní i přírodní unikáty

5. 05. 2012 | Česká republika
Slovácko, to jsou krásy Pálavy, Chřibů, Bílých Karpat. Je to majestát zámků v Lednici, Mikulově nebo Bojkovicích či pevnost hradů Buchlova a Malenovic. Jsou to velkomoravská hradiska Starého Města, Mikulčic či Pohanska i poutní místa Velehrad nebo Žarošice.

Slovácko je také domovem řady unikátních kulturních a technických památek. Ne náhodou se vloni stalo držitelem titulu destinace nejvyšší kvality EDEN 2011 (European Destinations of ExcelleNce) za Českou republiku. Disponuje totiž komplexní nabídkou služeb pro všechny věkové skupiny, pestrostí nabízených zážitků a vlídnou pohostinností.
 

Jízda králů

Žádný výletník by si neměl nechat ujít tradiční Jízdu králů, která se loni dostala na seznam světového nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Známá lidová tradice, kterou

Slovácko - folklór, festivaly, vinobraní i přírodní unikáty

dodržovali ještě v polovině dvacátého století v přibližně 60 obcích, se nyní koná již pouze na čtyřech místech: v Hluku, Kunovicích, Skoronicích a ve Vlčnově. Ústřední postavou Jízdy králů je král, což má být podle tradice panic. Král jede na bílém koni přestrojen v ženském šatu, s tváří zakrytou pentlemi a růží v ústech na důkaz mlčenlivosti. Po straně má pobočníky s tasenými šavlemi, jejichž úkolem je svého vyvoleného chránit. Po cestě „legrúti“, členové královy družiny, vyvolávají oslavné verše a žádají přihlížející vtipnými zvoláními o drobné finanční příspěvky „na chudobného krála“.

Nejpopulárnější je Jízda králů ve Vlčnově, která se může pochlubit dvousetletou tradicí. Koná se každoročně poslední víkend v květnu a tisíce návštěvníků si mohou užít slavnostní atmosféru a bohatý doprovodný program. Samotný průvod a hlavní slavnost jsou na pořadu v neděli, nicméně po oba dny to ve Vlčnově žije – koncerty dechových hudeb i cimbálek z celého regionu, ale i Slovenska, vystoupením krojových souborů, jarmarkem s nabídkou řemeslných lidových výrobků a ochutnávkou místních specialit. Milovníky slivovice jistě potěší zdejší Muzeum lidových pálenic, které seznamuje příchozí s podobou podomácké výroby ovocných destilátů. Osobní kontakt a bezprostřední zážitek z poznání velkolepého svátku slováckého folkloru je jedinečný, snad každý návštěvník je uchvácen hrou barev a emocí.

Slovácko - folklór, festivaly, vinobraní i přírodní unikátyLetos si můžete tuto výjimečnou lidovou slavnost užít naživo v Kunovicích 18. - 20. 5., ve Vlčnově pak 25. - 27. 5. 2012. Podrobnosti naleznete na stránkách obou obcí.

Vinařství

Kde jinde proniknout do tajů moravského vinařství než právě na Slovácku. Téměř u každé obce se rozprostírá vinice, ve zdejších bohatě zásobených vinných sklepech lze okoštovat místní lahodné moky s nezaměnitelným charakterem. Nejrozšířenějšími bílými odrůdami jsou Veltlínské zelené, Ryzlink vlašský a Müller-Thurgau, z červených je to především Frankovka či Svatovavřinecké.

Mnohé z vinařských staveb jsou architektonickým skvostem, zmiňme barokní sklepy v Pavlově, templářské sklepy v Čejkovicích či zajímavý vinohradnický areál ve strážnickém skanzenu. O vinařství se rovněž dozvíte v muzejních expozicích v Mikulově či v rozsáhlé vinotéce ve Valticích. Nezapomeňte si naplánovat výlet přímo v období, kdy se konají místní slavnosti jako je zářijové vinobraní, místní košty či „zarážání hory“, zajímavé akce probíhají v regionu po většinu roku.

Vinařské cyklostezky

Spojte příjemný degustační zážitek s cykloturistikou a projeďte se některou z četných vinařských stezek. Pod hlavičkou projektu Moravské vinařské stezky, do kterého se zapojilo na 280 vinařských obcí, čeká na návštěvníky regionu 1 200 km dlouhá síť vinařských cyklostezek. Ta nejdelší tzv. Moravská vinná stezka spojující Uherské Hradiště se Znojmem měří 280 km a je páteřní stezkou protínající sedm z deseti okruhů místních vinařských stezek.        

Slovácko - folklór, festivaly, vinobraní i přírodní unikátyPokud se rádi touláte přírodou pěšky nebo na kole, na Slovácku najdete stovky kilometrů krásných tras. Od lehkého výletu kolem vody, vhodného pro celou rodinu, přes projížďku vinicemi až po sport, kdy si můžete dát například s partou kamarádů pořádně do těla v chřibských lesích.

Baťův kanál

Netradiční pohled na Slovácko, návštěvu romantických zákoutí, pohodovou plavbu a nové zážitky nabízí Baťův kanál. Poznejte kouzlo Slovácka z vodní hladiny – vyberte si některou výletní plavbu na velké lodi nebo si zapůjčte menší člun či vlastní hausbót pro plavbu po vlastní ose. K dispozici je celkem 15 půjčoven s různými typy plavidel (např. lodě pro 4-5 osob, ale i větší s kapacitou 8 či 12 osob).

Baťův kanál, unikátní technická památka vystavěná v letech 1934-1938 o délce cca 53 km, v současné době slouží pro rekreační plavbu od Otrokovic až do Skalice. Některé úseky kanálu vedou řekou Moravou a místy uměle vyhloubenými kanálovými úseky, rozdíl vodní hladiny vyrovnává 13 zdymadel.

Kulturní nabídka Slovácka

Poznávat rozmanitou kulturní nabídku Slovácka lze mnoha způsoby. Záběr muzeí a expozic je velmi široký – k zvláštnostem patří skanzen ve Strážnici, Slovácko - folklór, festivaly, vinobraní i přírodní unikátyvětrný mlýn v Kuželově, letecké muzeum v Kunovicích či muzeum obuvi ve Zlíně. Se způsobem života místních obyvatel se seznámíte ve Slováckém muzeu v Uherském Hradišti.  

Pro mnohé návštěvníky je Slovácko synonymem folklóru a živých lidových tradic. Jednou z nich je i řemeslná výroba. V řemeslných dílnách či na tradičních jarmarcích máte možnost zhlédnout její ukázky – malovaná keramika, vyškrabované kraslice, figurky z kukuřičného šustí, modrotisk, paličkované krajky a mnoho dalších. Můžete nejenom vidět, co dokáží šikovné ruce řemeslníků, ale i prověřit svůj um.

Lednicko-valtický areál

Neopomeňte navštívit Lednicko-valtický areál – jeden z pokladů světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Lze obdivovat nejen zámky a menší historické objekty, tzv. salety, ale také největší evropský zámecký park, který lze přehlédnout v celé kráse z vrcholu šedesátimetrového minaretu.


Zdroj, foto: EDEN

Alena B.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Slovácko - folklór, festivaly, vinobraní i přírodní unikáty:

Slovácko - folklór, festivaly, vinobraní i přírodní unikáty
Slovácko - folklór, festivaly, vinobraní i přírodní unikáty
Slovácko - folklór, festivaly, vinobraní i přírodní unikáty
Slovácko - folklór, festivaly, vinobraní i přírodní unikáty
Slovácko - folklór, festivaly, vinobraní i přírodní unikáty
Slovácko - folklór, festivaly, vinobraní i přírodní unikáty
Slovácko - folklór, festivaly, vinobraní i přírodní unikáty
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Jelikož bydlím přímo v centru dění jízdy králů , můžu jen vřele doporučit návštěvuSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pekný článok aj fotky.
Na Baťov kanál sa tento rok chystáme, dúfam, že sa nám ten výlet podarí uskutočniť.
Obrázek uživatelky
profil
..na Slovácku je "zemský ráj to na pohled". Ale nic není zadarmo. To všechno se musí budovat a udržovat. Lidi jsou tu ale pracovití - a hrdí. Po práci se umí bavit a váží si tradic.
Obrázek uživatelky
profil
spolužák z soun byl kdysi i za králeSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
mám to do Vlčnova kousek a letos se chystáme na Jízdu králů podívatSmajlík Máme tady na Slovácku krásné zvykySmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles