Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 07.05. 2024
Dnes má svátek Stanislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vysoká u Příbrami

4. 12. 2011 | Česká republika
Nedaleko Brd leží malá vesnička Vysoká u Příbrami. Zde se nachází Kounicův zámeček, který byl naším dalším výletním místem.

Uprostřed rozsáhlého anglického parku se dvěma jezírky, z nichž jedno se nazývá Rusalčino, nechal v r.1878 postavit novorenesanční zámeček hrabě Václav Kounic. Častým hostem zámečku byla rodina hudebního skladatele Antonína Dvořáka. Ráda bych se zde zmínila o světoznámém skladateli.
Antonín Dvořák se narodil 8.9.1841 v Nelahozevsi. Později žil ve Zlonicích, kde se ho ujal místní učitel a varhaník Antonín Liehmann, který zjistil jeho veliké hudební nadání. Mladý Dvořák hrál na housle, varhany a klavír. V 16 letech odešel do Prahy studovat varhanickou školu. Zde si přivydělával hrou na violu v orchestru Prozatímního divadla pod taktovkou Bedřicha Smetany. Později začal vyučovat v rodinách hru na klavír. Takto se seznámil se svou budoucí ženou.

Původně se zamiloval do své žačky Josefíny Čermákové, ale ta jeho lásku neopětovala a později se provdala za hraběte Václava Kounice.
R.1873 se Antonín Dvořák oženil s mladší sestrou Josefíny – Annou.
Anna mu byla dobrou manželkou. Měli spolu devět dětí, z toho tři zemřely v dětství.

Jelikož hrabě Kounic byl švagrem manželů Dvořákových, zval je,  spolu s Josefínou , velice často na svůj zámeček do Vysoké.
A. Dvořák si zámeček, ale i celý kraj velice zamiloval. R.1884 koupil
od svého švagra bývalý ovčín a nechal ho přestavět na vilu, které dal název Rusalka. Vybudoval zde útulný domov pro svoji rodinu. Kolem vily byla velká zahrada, kde Antonín Dvořák zahradničil, sadařil, choval holuby a také komponoval. Během dvacetiletého pobytu v tomto krásném kraji zkomponoval, započal a dokončil spousty skladeb a hudebních děl. Jeho nejznámější operou je Rusalka. Inspirací k této opeře bylo Rusalčino jezírko, které leží asi 400 m od zámečku v tichém a kouzelném prostředí parku.
Dalšími známými operami jsou např. Čert a Káča, Jakobín a Armida.
Velikého ohlasu dosáhly  Slovanské tance, oblíbená je Humoreska.
Jeho symfonické básně Vodník, Zlatý kolovrat, Polednice a jiné, byly zhudebněny podle básnické sbírky Kytice od K.J.Erbena.

R.1960 byl v zámečku zřízen Památník Antonína Dvořáka, hraběte Kounice  a jeho ženy Josefíny. V r.1962 byl poblíž zámečku odhalen Dvořákův pomník od sochaře Karla Otáhala.

Uvnitř zámečku jsou vlastně dva prohlídkové okruhy. Ve sklepních prostorách byla nově otevřena Galerie Václava Kounice, která slouží ke krátkodobým výstavám, dále je zde malý kinosál, kde se promítá návštěvníkům hudební filmový dokument o životě a díle A.Dvořáka ve Vysoké.  Zájemci si zde také mohou v příjemném prostředí vyslechnout více než 80 nahrávek Dvořákových děl. Mimo to jsou tady, v prosklených vitrínách, vystaveny makety scén z premiér některých oper a kostýmy hlavních postav opery Rusalka.

Druhý prohlídkový okruh je komentovaný.  Průvodkyně nás seznámila s expozicí,  která přibližuje osobnosti původních majitelů zámku a to hraběte Václava Kounice a jeho ženy Josefíny, významné pražské herečky. Procházeli jsme koncertním sálem, knihovnou, salónem Josefíny, který mě zaujal nejvíce a dalšími místnostmi. V koncertním sálu stojí křídlo, na které hrával A. Dvořák. Jednotlivé místnosti zámku jsou velice pěkně uspořádané. Zajímavé jsou fotografie, obrazy,  nábytek, sklo a porcelán. Ve všech místnostech nádherné křišťálové lustry, nové záclony a závěsy na oknech, pěkná květinová výzdoba. Celkový dojem na jedničku! Škoda jen, že jsme si nemohli prohlédnout dům Rusalka, který je stále ve vlastnictví rodiny Dvořáků a není návštěvníkům přístupný.
Po prohlídce zámku jsme se vydali ještě ke zmiňovanému Rusalčinu jezírku. Jeho okolí je opravdovou oázou klidu a pohody. Ticho zde narušoval jen ptačí zpěv. Při východu z parku jsme se zastavili u zahradního domku, ve kterém žil a tvořil v létech 1897-1898  J.V.Sládek – český básník a spisovatel.
Malý dovětek: Antonín DVOŘÁK byl jedním z nejvýznamnějších hudebních skladatelů všech dob. Zemřel 1.5.1904 v Praze a je pohřben na Vyšehradě.
Památník Antonína Dvořáka ve Vysoké u Příbrami je možno navštívit celoročně.
     


Macizaj - čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
pěkné, zase vím víc Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pěkné místečko na výlet a hezké fotečky.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
děkuji!SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
ráda jsem si jej přečetla...SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pěkně napsaný článekSmajlík
Také jsem se tam kdysi byla podívat, pěkné místoSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles