Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Benátky severu - Stockholm

27. 04. 2011 | Evropa
Chtěla bych vám tímto alespoň trochu přiblížit mou první, krátkou návštěvu hlavního města Švédska - Stockholmu. Několik let mne lákala návštěva Skandinávie, ale nakonec vždy zase vyhrály destinace jako Srbsko, Chorvatsko, Řecko a Švýcarsko.

Až jsem se konečně jeden pěkný červnový víkend rozhodla, že poletím alespoň na dva až tři dny opravdu konečně do Stockholmu, a abych si to náhodou nerozmyslela, zakoupila jsem si rovnou letenku s odletem následující týden. Sbalila jsem si s sebou jen to nejnutnější a další týden vyrazila směr Ruzyň - na letiště. Let trval jen necelé dvě hodiny. Po příletu do Stockholmu jsem měla pomalu ,,otravu kyslíkem,, - jak mne ovanul nádherně čistý a svěží mořský vzduch, na rozdíl od toho před nástupem do letadla. Z letiště jsem se přemístila do hotelu, ubytovala se a po krátkém odpočinku vyrazila do víru velkoměsta.

Mám moc ráda muzea a tak mé první kroky po krátké procházce vedly promenádou k Nationalmuseum, kde jsou vystavena ta nejkrásnější plátna světových mistrů včetně dalších skvostů, a než jsem vše zhlédla a pokochala se pohledem na krásné obrazy a vše prošla, byl večer. Ten jsem pak zakončila hovorem s místními a prima večeří v restauraci vedle Nobelova muzea.

Následující den jsem se vydala do Vasamuseet, které je věnováno válečné lodi s názvem Vasa, která se potopila cca po dvaceti minutách od vyplutí během své první plavby v roce 1628. Potopila se, jelikož byla špatně navržena a nyní je v celé své kráse k vidění právě v tomto muzeu. V přilehlém kinosále se promítá film o celé historii lodi i jejím následném vyzvednutí z mořského dna v několika světových jazycích. Zbytek dne jsem pak strávila ve Skanzenu v muzeu pod širým nebem, kde je spousta exponátů a rekonstrukcí celých vesnic včetně zemědělských stavení, staré pošty, menší zoo, akvária i několika restaurací.

Pokud byste se vypravili do Skanzenu i s dětmi, je to opravdu skoro na celý den - ukázky starých řemesel atd. Dříve zde všechny vstupy do muzeí byly zdarma, ale po posledních volbách - cca poslední dva roky zde vstupy zpoplatnili a dnes se platí dle typu muzea cca od 50 do 150 SEK za dospělou osobu. Bez poplatků jich už zůstalo jen velmi málo.

     A ještě snad i několik užitečných informací na závěr. Pokud budete chtít po
Stockholmu cestovat i metrem nebo autobusem, vyplatí se vám zakoupit si v
novinovém stánku tzv. "Remsu", je to nejlepší cena za 8 jízd metrem nebo
autobusem, tedy pokud nejste student atd. Remsa vychází aktuálně na 180 SEK, pro penzisty ještě méně. A snad alespoň dvě švédská slovíčka, aby nedošlo zbytečně kvůli neznalosti švédštiny k mezinárodnímu omylu: švédsky ,,kurva,, je česky zatáčka a v obchodě pak ,, kund,, je česky zákazník či klient. Teď se mi zrovna tato dvě slovíčka vybavila, ale bylo by jich mnohem více.

Pro ty, kteří ve Stockholmu ještě nebyli - určitě se rozjeďte, Stockholm je romantické a krásné město, které si zamilujete.


Marie K. - čtenářka
ChytráŽena.cz
 


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Benátky severu - Stockholm:

Benátky severu - Stockholm
Benátky severu - Stockholm
Benátky severu - Stockholm
Benátky severu - Stockholm
Benátky severu - Stockholm
Benátky severu - Stockholm
Benátky severu - Stockholm
Benátky severu - Stockholm
Benátky severu - Stockholm
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Moc Vam vsem dekuji za krasne komentareSmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
hezky napsane Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
hned bych tam jela se podívat Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Krasně napsany članek,gratulujiSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Hezké. Pěkné fotky.
Mám v plánu návštěvu severu.
Co se týká těch dvou slovíček - v němčině je to stejné.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Zajíc