Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Víkend ve Strečně v roce 2010

14. 04. 2012 | Evropa
Velmi ráda čtu články z rubriky Cestování. Jejich prostřednictvím a hlavně při prohlížení fotografií u článků se tak dostávám na místa, kde jsem nikdy nebyla (a možná se už nikdy nedostanu), nebo si zavzpomínám na místa, která jsem navštívila už před delším časem. Ale hlavně s úžasem zjišťuji, kolik krásných měst a zákoutí se nachází na území Česka a Slovenska.

Abych i já přispěla k prezentaci zajímavých lokalit u nás, rozhodla jsem se napsat o našich dvou návštěvách překrásného města na Slovensku, Strečna a jeho okolí. Poprvé jsme se s manželem, jeho dvěma bratry i jejich manželkami vydali do Strečna v září roku 2010. V pátek ráno jsme nasedli do Víkend v Strečne v roce 2010rychlíku, který nás zavezl do Žiliny, kde jsme přestoupili na osobní vlak, který nás zavezl do stanice Strečno.

Zajímavostí je, že se tato stanice nachází v malé obci Nezbudská Lúčka, ve které žije jen něco málo přes 400 obyvatel, a s obcí Strečno na druhém břehu řeky Váhu je spojuje železniční most, most pro pěší a kompa (převoz přes Váh). Vydáváme se tedy pěšky do Strečna, kde jsme se ubytovali, a po krátkém odpočinku se vydáváme zpět do Nezbudskej Lúčky, kde se kousek za obcí nachází jediný lom na těžbu přírodního asfaltu v Evropě. Těžba asfaltu (nazývaná místními obyvateli smolenec) probíhala v dole přibližně od začátku 20. století do konce třicátých let.

U bývalého lomu se nachází jezírko s lovem ryb, jehož hloubka je okolo 100 metrů. Jezírko vlastně tvoří zatopený lom, údajně s původními kolejnicemi důlní železnice, která přivážela vytěžený materiál k drtiči. Na sobotu máme naplánovanou túru ke zřícenině hradu Starhrad (nebo také Starý hrad), která se vypíná na pravém břehu Váhu ve výšce 475 m n.m. Kdysi dávno střežil povážskou cestu a vybíralo se na něm mýto. Dnes už stojí jen jako zřícenina v Strečnianskej úžine a nabízí jedinečné výhledy na Domašínský meander a průrvu Váhu Malou Fatrou.

Původně tu naše túra měla končit, ale protože nám přálo počasí, rozhodli jsme se pokračovat po červené značce na chatu pod Suchým. Podle značky Víkend v Strečne v roce 2010je to dvě a třičtvrtěhodinová hřebenová túra, náročná svou délkou a výškovým rozdílem. Velmi strmý je už úvodní výstup, který se zmírní po dosažení vrcholu Plešel (981 m). Potom už následuje mírnější cesta až k chatě, která se nachází v nadmořské výšce 1075 m. Poměrně unavení se převlékáme z propocených věcí do suchých a doplňujeme vypocené tekutiny pivkem. Na chatě jsme si na památku koupili hrnečky s motivem chaty a magnetku na lednici a vydali jsme se na zpáteční cestu do Strečna. Večer jsme ocenili hotelový bazén, kde jsme si zaplavali a uvolnili bolavé nohy.

V neděli dopoledne jsme se vydali k Památníku francouzských partyzánů na vyvýšenině Zvonica. Postavený byl ze spišského bílého travertinu v letech 1952-1956 na znamení vděčnosti za pomoc poskytnutou při Slovenském národním povstání v letech 1944-1945. Je tu pochováno 55 Francouzů, kteří padli ve Slovenském národním povstání. Cestou od památníku se ještě pokocháme výhledy, které se nad obcí Strečno nabízejí, a už se musíme sbalit a chystat se na zpáteční cestu domů.

Při cestě vlakem jsme si unavení, ale plni dojmů slíbili, že se do Strečna za rok vrátíme, neboť už samotná obec i její okolí poskytuje velmi mnoho turistických atrakcí, které se nedají za jeden víkend stihnout. Ale o tom zase někdy příště.


Dada274 – čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Víkend ve Strečně v roce 2010:

Víkend ve Strečně v roce 2010
Víkend ve Strečně v roce 2010
Víkend ve Strečně v roce 2010
Víkend ve Strečně v roce 2010
Víkend ve Strečně v roce 2010
Víkend ve Strečně v roce 2010
Víkend ve Strečně v roce 2010
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Krásně napsané,poutavé.Lákavá nabídka na výlet.
Obrázek uživatelky
profil
Taky známe Strečno jen z auta,ja to krásná dominanta.
Obrázek uživatelky
profil
Moc pěkně napsaný článekSmajlík
Cestovat moc nemohu, tak cestuji díky vašim článkům.
Krásné fotkySmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Hrad Strečno znám jen ze silnice podél Váhu.I zespoda vypadá úchvatně! Nahoře musí být krásně!! U památníku francouzským partyzánům jsem jako dítě byla, ale ta vzpomínka byla už tak schována v (ne)paměti, že nebýt Tvého článku už bych si sama na něj asi nikdy nevzpomněla. Díky!
Obrázek uživatelky
profil
Moc pěkné povídání a krásné fotečky. Hezký tip na výlet.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles