Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Dentální doplňky a jejich použití

1. 08. 2010 | Péče o tělo

Na trhu je velmi mnoho dentálních doplňků. Jeden vypadá lákavěji, než druhý. Ale jak si vybrat ten správný?

 

Dnešní trh nám poskytuje široký výběr zubních past. Vybírejte však zubní pasty a gely s rozumem a s ohledem na váš aktuální stav chrupu. Ne všechny pasty jsou vhodné pro všechny. Zubní pasty a gely s vysokým obsahem fluoru obsahují vedle aromatických látek také drobné abrazivní látky, které zvyšují účinnost mechanického odstraňování plaku a bakterií z povrchu zubu. V současné době je množství abraziv v běžně nabízených pastách na takové úrovní, že i jejich dlouhodobé (nadměrné) používání nevede k poškození zubů. Větší poškození hrozí při použití kartáčků s nadměrnou tvrdostí.

 

Důležitou složkou past jsou fluoridy, účinné látky v boji proti zubnímu kazu. Molekuly fluoru jsou schopny reagovat s čerstvě poškozenou sklovinou a opravovat molekuly naleptané skloviny. Při nadměrném použití fluoridových past nehrozí poškození celkového zdraví. Jediné nebezpečí hrozí u dětí, kdy nadměrný přísun fluoridů může vést poškození vývoje skloviny stálých zubů. Proto je nutné používat u dětí dětské pasty s nižším obsahem fluoridů a kontrolovat přísun fluoridů z dalších zdrojů (balené vody, čaj, ryby ...)

 

Ústní vody slouží k výplachům úst během dne, kdy přináší pocit svěžího dechu. Obsahují kromě aromatických látek také fluor. Její terapeutický účinek je však mizivý, jedná se spíše o „deodorant ústní dutiny“. Existují ústní vody s chlorhexidinem, látkou se silným dezinfekčním potenciálem. Tato ústní voda se ale nepoužívá denně, její použití by mělo být indikováno zubním lékařem pouze ve vymezených případech závažných akutních zánětů a před operacemi v dutině ústní.

 

Během dne dochází k neustálé sekreci sliny do dutiny ústní. Tvorba a vylučování sliny se zintenzivňuje během jídel, kdy je třeba potravu promíchat se slinou, a tím započít proces trávení a usnadnit transport sousta do žaludku. Slina je navíc schopna ředit kyselé pH plaku, které vzniká působením bakterií přítomných v plaku na povrchu zubu. Po konzumaci potravy, zvláště jídel s obsahem cukru, dochází po určité době ke zvýšení pH.

 

Žvýkáním žvýkaček během dne podporujeme vyměšování sliny do dutiny ústní a tím částečné snižování pH plaku. Díky přítomnosti aromatických látek navíc osvěží dutinu ústní.

 

Kolik plaku zůstává na zubech, vám prozradí test pomocí indikátoru plaku. Oblasti, které nejsou dostatečně vyčištěny, zůstanou zabarveny indikátorem. V ústech ho i po vyčištění zůstává mnoho, i když si myslíme, že jsme zuby vyčistili dostatečně. Vybírejte si proto jen ty nejlepší dentální doplňky a chraňte své dentální zdraví.

 


Zdroj, foto: E-zubar


Gabriela Straková

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !