8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 02.05. 2024
Dnes má svátek Zikmund
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Potravinové doplňky snižují vliv rizikových faktorů řady chorob

26. 04. 2010 | Péče o tělo

Prodlužující se délka života znamená nejen vyšší aktivitu, ale také značné riziko civilizačních chorob. Stále více lidí proto vyznává zdravý životní styl. A k tomu patří i obohacování jídelníčku vitamínovými doplňky stravy. Skutečně pomáhají, nebo je to jen iluze?

Rozhodně se nejedná jen o zbytečné vyhození peněz. V každém případě je ale třeba užívání potravinových vitamínových doplňků raději konzultovat s lékařem. Jen nutriční specialista pomůže najít optimální kombinaci potřebných látek. Tím je zaručeno, že tělo dostane, co mu chybí a nebude přesycováno nepotřebnými látkami.

Dokáží vůbec vitamínové doplňky nahradit přírodní vitamíny?  „Rozhodně ano. Jejich slabou stránkou je ale horší biodostupnost – tedy vstřebávání - z trávicího ústrojí ve srovnání s vitaminy v ovoci, zelenině a jiných potravinách,“ vysvětluje Prof. MUDr. RNDr. Vilím Šimánek DrSc. z Ústavu lékařské chemie a biochemie Univerzity Palackého v Olomouci


“Konzumací vitamínových doplňků stravy lze snížit rizikové faktory přispívající ke vzniku řady chorob,“
říká Vilím Šimánek. „Záleží samozřejmě na druhu vitamínu a na některých rizikových faktorech. Například na kouření.“

 

Vhodně zvolené doplňky stravy zvyšují obranyschopnost organismu, zpomalují stárnutí buněk a zvyšují schopnost organismu zvládat stresové situace a nepříznivé vlivy životního prostředí.

 „Přestože doplňky stravy mají prokazatelně pozitivní účinky, komplexní prevence vyžaduje zdravé stravování a životní styl,“ vysvětluje dále profesor Šimánek. Podle něj ale nelze rozhodně doplňky stravy chápat jako léčiva. Pokud je pacient nemocný, musí vyhledat pomoc lékaře. „Doplňky stravy pomáhají posilovat organismus, ale angínu nevyléčí,“

A pro koho jsou doplňky stravy určeny? „Doporučuji je zejména lidem žijícím ve velkých městech, kuřákům, lidem pracujícím ve stresu a seniorům,“ dodává profesor Šimánek k rizikovým skupinám.

A jak si vybrat ty nejlepší potravinové doplňky?

Na českém trhu se již vyskytuje spousta druhů vitaminových, minerálních a bylinných doplňků. Jak si vybrat ten nejúčinnější za nejvýhodnější cenu? Paradoxem je, že často právě ty nejlevnější potravinové doplňky mohou vyjít nejdráž. Vždy je totiž potřeba cenu propočítat. Kolik ten na první pohled levný preparát obsahuje kapslí nebo tablet a jaké množství jednotlivých účinných látek je obsaženo v jedné kapsli či tabletě? Pokud takto porovnáte například některé multivitaminové preparáty za několik desítek korun s těmi dražšími, ve většině případů zjistíte, že ty dražší vycházejí v přepočtu na dávku v jedné kapsli či v tabletě několikanásobně levněji.

Dalším důležitým faktorem při výběru by mělo být, kolik přídavných látek preparát obsahuje. Proč do těla dodávat další zbytečná barviva, konzervanty, cukr či alergizující látky?

 

„V každém případě ale dejte na pověst výrobce na obchodním trhu, na zkušenosti lékaře a také těch, kteří tyto výrobky již užívají, “ shrnuje profesor Vilím Šimánek

 

Autor: Dr. Jaromír Pohan



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
to je iste svojim sposobom pomocka
Obrázek uživatelky
profil
Na doporučení známích jsem zakoupila Kokteil,který má nahradit oběd.I když jsem dodržovala návod a mimo toho jedla převážně zeleninu a ovoce,do měsíce jsem přibrala na váze skoro 3kg.Kokteil jsem vyhodila a už nechci o potravinových doplňcích ani slyšet.
Obrázek uživatelky
profil
mám své skušenosti,léta jsem nakupovala potravinové doplňky v lékárně, přesto se vůbec nic nedělo, důvod je jednoduchý v první řadě je nutná detoxikace a doplnění zdravé výživy,měla jsem to štěstí a setkala se s odborníky ,dnes se cítím v lepší kondici přesto,že jsem o šest let starší, a pomáhám lidem pochopit funkci detoxikace a zdravého jídla,
Obrázek uživatelky
profil
Je to tak, jenže dnes již není zdravé téměř nic i ty ekopotraviny jsou , dle mého názoru, především znařka.
Obrázek uživatelky
profil
MOŽNÁ ANO ALE NENÍ NAD SYROVOU ZELENINU
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles