Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Do Horek i bez pohorek - Žulová stezka Horkami

29. 06. 2021 | Česká republika
Městečko Skuteč na Chrudimsku je známé zejména obuvnictvím a rozsáhlou těžbou kvalitního kamene. Zvláště starší ročníky jistě vzpomenou na legendární botasky!
Obujme si tedy botasky nebo jinou vhodnou trekovou obuv, a vydejme se po stopách druhého zmiňovaného tradičního řemesla za historií kamenoprůmyslu.

Z části zalesněné skalnaté návrší západně od Skutče bylo od nepaměti nazýváno Horkami a  kamenitá políčka poskytovala jen chudou obživu. Zásadní změna přišla na konci 19. století, kdy se zde začala ve velkém těžit a zpracovávat kvalitní žula. Stromy nahradily jeřáby a sloupy lanovek, nejvyšší kopec se přeměnil v hlubokou propast, haldy odtěžené skrývky a menší či větší lomy výrazně změnily ráz krajiny. Práce v lomech přinesla lidem zaměstnání a výdělek. 
Dnes příroda stopy těžby stále více zakrývá, ale o to romantičtější scenérie nám nabízí.

Do Horek i bez pohorek - Žulová stezka HorkamiNaučná stezka je dlouhá 4 km, má tvar osmičky a dostaneme se na ni buď z náměstí po zelené značce nebo z parkoviště u místního koupaliště. Na trase jsou kromě informačních tabulí umístěna zařízení spjatá s těžbou, můžeme si prohlédnout pneumatickou vrtačku, sklad střeliva, beranovou štípačku na výrobu dlažebních kostek, vozíky na polní drážce či střelmistrovský kryt. Zajímavá je žulová maxikostka s odlišnými způsoby opracování stran. Hraví návštěvníci ocení prstové bludiště, žulovou prolézačku, kamenické pexeso a vyřádí se ve venkovní posilovně.

Na zastávkách naučné stezky si můžete do chytrého telefonu načíst QR kód a uvidíte v tzv. rozšířené realitě, jak vypadaly lomy a zařízení před desítkami let, v době kdy tu probíhala těžba. Vyráběla se hlavně dlažba, odseky se zpracovávaly na štěrk. V menší míře byl materiál využíván na patníky, mezníky, kilometrovníky, obrubníky, občas i na pomníky. Specialitou se staly tzv. „labáky„  velké balvany používané na zpevňování břehů Labe i jiných řek.

Žula je nejběžnější horninou v pevninské zemské kůře, tvořená krystaly minerálů, obvykle křemene, živce a slídy, které vznikaly při pomalém tuhnutí magmatu ve velkých hloubkách a následném posunu k zemskému povrchu. Ale není žula jako žula. Ta ze Skutečska je jemnozrnná světle šedá s černými tečkami.

Pozornému návštěvníkovi neunikne, že hustá vegetace skrývá pozůstatky ramp, po kterých vedly koleje úzkorozchodných drážek. Jejich vyvýšení umožňovalo vyklopit obsah vozíku přímo do vozů - bedňáků - aby je koňské nebo volské spřežení následně odvezlo k zákazníkovi nebo na překladiště na železnici. Za první republiky se odtud v plné sezóně denně expedovalo až 80 vagónů dlažby. Lidé po ní dodnes chodí  nejen v Praze a dalších českých městech, ale také třeba ve Vídni, Bělehradě, Hamburku či Krakově.

Koncem 30. let minulého století zaměstnával kamenoprůmysl v oblasti mezi městy Skuteč - Nasavrky - Hlinsko na 4.500 kameníků. Útlum přinesla 2. světová válka, v roce 1942 byla uzavřena většina lomů a předválečného rozmachu nebylo už nikdy dosaženo. Dlažební kostky nahradily nové materiály, asfalt, beton apod. Po ukončení prací začala lomy zaplavovat spodní a dešťová voda, postupně byly osídleny novou vegetací i živočichy.

Zatopené lomy začali také využívat potápěči, například hektarový žulolom Leštinka má hloubku až 26 metrů s několika terasami, na kterých je umístěno původní vybavení vč. korbových vozíků. Pod vodní hladinou působí poněkud strašidelně.

Žulová stezka Horkami vede převážně po lesních cestách a i přes několik náročnějších úseků ji lze zvládnout i s kočárkem. Je vhodné zdůraznit, že v okolí lomů je třeba dbát zvýšené opatrnosti a nevstupovat na jejich okraje. Provedení stezky s herními prvky a informacemi se nám moc líbilo. O vztahu místních obyvatel k příměstskému lesu svědčí i Pytlomat (více se dozvíte na jedné z přiložených fotografií).

IKE - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Do Horek i bez pohorek - Žulová stezka Horkami:

Do Horek i bez pohorek - Žulová stezka Horkami
Do Horek i bez pohorek - Žulová stezka Horkami
Do Horek i bez pohorek - Žulová stezka Horkami
Do Horek i bez pohorek - Žulová stezka Horkami
Do Horek i bez pohorek - Žulová stezka Horkami
Do Horek i bez pohorek - Žulová stezka Horkami
Do Horek i bez pohorek - Žulová stezka Horkami
Do Horek i bez pohorek - Žulová stezka Horkami
Do Horek i bez pohorek - Žulová stezka Horkami
Do Horek i bez pohorek - Žulová stezka Horkami
Do Horek i bez pohorek - Žulová stezka Horkami
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
nedaleko ve Sktuči jsem studovala a než jsme došli v r. 1971 k maturitě, tak jsme si větrali hlavinky v nedalekém okolí. Naše couračky končily na okraji u prvního lomu, to se ještě hodně těžilo, tak byl dál vstup zakázaný ... Až teď po 50 letech (loni v září) jsme se vrátili ,,na místo činu,, a eihle je tu pěkná naučná stezka, přibylo zatopených lomů... Příroda mění k lepšímu, to co člověk pokazil Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
hezké místo..Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
zajímavý článek a moc hezké fotkySmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles