8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 02.05. 2024
Dnes má svátek Zikmund
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Džusy v pitném režimu dětí

16. 03. 2009 | Péče o tělo

Lidské tělo je tvořeno z velké části vodou. Čím je člověk mladší, tím větší podíl v jeho těle voda zaujímá – zatímco u seniorů je to 45 % a u dospělých okolo 50 %, u dětí je procento vody daleko vyšší a u kojenců dosahuje dokonce až 85 %. Protože je dětské tělo tvořeno vyšším podílem vody než tělo dospělého, je daleko citlivější na její ztráty. Stejně velká ztráta tekutin může být pro dospělého naprosto normální, ale pro dítě může mít nedozírné následky.

 

V případě nedostatečného příjmu tekutin se zpravidla objevuje žízeň. U malých dětí nebo naopak u starších lidí se však pocit žízně nemusí projevit naplno, proto je důležité jejich pitný režim hlídat a tekutiny jim opakovaně nabízet. Potřeba tekutin, kterými se rozumí veškeré tekutiny včetně těch v potravinách, se u dětí a dospělých liší. Dá se říci, že se s věkem snižuje.

 

Opravdu pijete dost?

 

věková skupina

doporučené denní množství přijatých tekutin

novorozenci

90-150 ml/1 kg tělesné váhy

kojenci 1-12 měsíců

150-120 ml/1 kg tělesné váhy

děti do 6 let

1 000 ml + 50 ml na každý kilogram nad 10 kg tělesné váhy

děti 7-15 let

1 500 ml + 20 ml na každý kilogram nad 20 kg tělesné váhy

dospělí

2 500 ml a více

 

Džusy v pitném režimu dětíPříjem tekutin by měl být rozdělený rovnoměrně do menších dávek během celého dne – není dobré vypít doporučené množství tekutin během časově krátkého úseku, protože pak jsou kladeny zvýšené nároky na orgány, které musí tekutiny zpracovat. Nedostatek tekutin u dětí může způsobit v průběhu dne únavu, bolesti hlavy, vyčerpanost nebo nepozornost ve škole. V případě dlouhodobějšího nedostatku tekutin však může dojít i k onemocněním ledvin a k celkovému kolapsu organizmu. Důležitá je také správná teplota nápojů podávaných dětem – obecně platí, že by měly být přiměřeně teplé, tj. asi 20-25 °C. Vychlazené nebo naopak velmi horké nápoje nejsou pro organizmus příliš vhodné, protože se tělo může s výrazným tepelným rozdílem hůře vyrovnávat.

 

Co ano a co ne…

 

Výběr nápojů souvisí s věkem, zdravotním stavem, životosprávou a pohybovou aktivitou dítěte. Základ každého pitného režimu by měla tvořit neperlivá voda, nad ostatními nápoji podávanými dětem by rodiče měli přemýšlet. Měli by se vyvarovat levných limonád, které sice mívají přitažlivý obal a relativně slušnou cenu, ale této ceně bohužel odpovídá i jejich kvalita. Velká spotřeba těchto nápojů může vést až k nadváze. Pro pitný režim dětí není vhodné ani velké množství minerální vody, silného černého čaje nebo černé kávy, bylinkové čaje, které mají vysloveně léčebné účinky, ovocné džusy a šťávy s přidaným cukrem, konzervanty a umělými barvivy a samozřejmě alkoholické nápoje.

 

Co tedy dětem podávat? U kojenců je to jednoduché, protože jejich pitný režim je pokryt kojením. Batolata by měla pít doporučená mléka, obyčejnou kojeneckou vodu nebo dětský, co nejméně slazený čaj. Děti od 3 let mohou střídat vodu s ovocnými čaji, kvalitními nápoji pro děti bez konzervantů a umělých barviv nebo 100% džusy bez přidaného cukru. 

 

Jak je to s džusy?

 

Džusy podávané dětem by měly být opravdu jen ty kvalitní, tedy s vysokým podílem ovoce a vitamínů, bez přítomnosti konzervantů, umělých barviv a sladidel, ideálně bez přidaného cukru. Takové džusy jsou sice dražší, ale je to cena úměrná kvalitě, která se s přeslazenými obarvenými limonádami nedá vůbec srovnávat. Protože kvalitní džusy obsahují vysoký podíl ovoce, obsahují tomu odpovídající množství cukru, na které by měl být brán zřetel
při zařazování džusů do jídelníčku dětí. Pokud džus nezředíme vodou, můžeme ho dětem podávat třeba jako zdravou svačinku místo jedné z pěti doporučovaných porcí ovoce a zeleniny denně. Ředěné džusy jsou vhodnější pro pitný režim a mohou je pít i děti bojující s nadváhou. 

 

MUDr. Alexandra Moravcová

dětská obezitoložka a endokrinoložka

 

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Džusy jsou moc sladké,musím je ředit vodou.Jinak piju vše neslazené nap.čaj a miner.vody.Jediné co sladím je kakao.To mi neslazené nechutná.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles