Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 28.04. 2024
Dnes má svátek Vlastislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Harrachovská hrobka

6. 07. 2023 | Česká republika

Už jsem tu psala o Jilemnici a jejích památkách. Možná jste zaznamenali, že jako tip jsem uvedla také návštěvu hrobky sv. Kříže (nebo také Harrachovské hrobky) s ostatky zemřelých z rodu Harrachů v nedaleké obci Horní Branná. Dnes vám o ní povím více, protože je to opravdu unikátní stavba.

Hrobka architektonicky připomíná orientální stavby blízkého východu – tvoří ji dva souosé pravidelné osmiboké hranoly o nestejné výšce. Byla postavena v novorománském slohu z bílého a červeného mramoru, stěny uvnitř jsou obloženy deskami z černého mramoru se jmény a tituly zesnulých. V podzemních prostorách hrobky se nachází zděná chodba (krypta), kde jsou uloženy ostatky členů harrachovského rodu. Zakladatelem hrobky byl František Arnošt Harrach, který byl mimo jiné velkým znalcem umění a také byl několik let předsedou Jednoty pro zvelebení průmyslu v Čechách.

A proč právě Horní Branná?

Branské panství se dostalo do správy Harrachů v roce 1636. Harrachové své panství neustále zvelebovali a v různých oborech hospodářství zaváděli nové, pokrokové metody. Posledním majitelem panství z rodu Harrachů se stal Jan Nepomuk Antonín, který zemřel v roce 1945.

Stavba této unikátní hrobky začala v roce 1840, vysvěcení se dočkala ale až 4. září 1870 jako hrobka sv. Kříže rodu Harrachů. Rakve dříve zemřelých členů harrachovského rodu sem byly přemístěny z protější kaple sv. Aloise až v roce 1875.

Hrobka není v majetku církve. V letech 2009 – 2011 prošla rekonstrukcí. Dnes slouží jako smuteční obřadní síň pro Horní Brannou a okolní obce a také se tu konají hudební koncerty - hrobka má po celém obvodě ochoz a je tu výborná akustika. Bohužel přestavba na obřadní síň byla hodně necitlivá, došlo k vybourání jedné z osmi stěn i s mramorovými deskami a do vzniklého prostoru byl přesunut velký mramorový oltář, aby sloužil jako katafalk. Zároveň se ztratil mosazný lustr a dřevěný kříž.

Běžně není prohlídka hrobky možná, ale po telefonické dohodě si můžete domluvit prohlídku s odborným výkladem.

Jen přes silnici, přímo naproti hrobce Harrachů, se nachází bývalý Harrachovský špitál s kaplí sv. Aloise, který nechal v roce 1710 vystavět hrabě Alois. Na tehdejší dobu šlo o významný sociální počin, protože špitál sloužil k zaopatření dvanácti zestárlých hraběcích služebníků, šesti žen a šesti mužů. Až do jejich smrti jim zde bylo poskytováno ubytování, strava, oděv a roční výslužné. Ve své původní podobě sloužil až do roku 1878. Do roku 1987 se tu nacházely byty nejnižší kategorie kvůli neustále vlhnoucímu zdivu. Proto bylo rozhodnuto původní zdivo ponechat u špitální kaple sv. Aloise, zbytek budovy zbourat a na jejím půdorysu postavit novou stavbu, která se nebude vnějším vzhledem lišit od té původní. Za dob komunismu skoro zázrak… Dnes se tu nachází dům s pečovatelskou službou a o historii Špitálu si můžete přečíst na informační tabuli před budovou.


Uznevim - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Harrachovská hrobka:

Harrachovská hrobka
Harrachovská hrobka
Harrachovská hrobka
Harrachovská hrobka
Harrachovská hrobka
Harrachovská hrobka
Harrachovská hrobka
Harrachovská hrobka
Harrachovská hrobka
Harrachovská hrobka
Harrachovská hrobka
Harrachovská hrobka
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil


Pěkný článek a krásné fotkySmajlík
Obrázek uživatelky
profil
zajímavéSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles