Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 Kdy se letos slaví Den otců 2024?Kdy se letos slaví Den otců 2024? Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 29.05. 2024
Dnes má svátek Maxmilián
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Malé máslovické muzeum másla

18. 01. 2013 | Vaše tipy

Obec Máslovice leží na pravém břehu Vltavy, přibližně 15 kilometrů severně od Prahy. Její název není odvozen od másla, jak by se dalo čekat, ale od rodu Masloviců. Vesnička s takovýmto názvem si však o vytvoření muzea věnovaného máslu doslova říká, ale k tomu je potřeba iniciativy, pochopení a financí.

Naštěstí se vše našlo a tak zde v roce 1997 bylo vybudováno Malé máslovické muzeum másla. V jeho expozici si můžete prohlédnout vše, co s výrobou a servírováním másla souvisí - máselnice, odstředivky, formičky na máslo, obaly ze 40 zemí světa atd.

Protože dnes běžně nakupujeme průmyslově vyráběné máslo, bude malý výlet do historie určitě sympatický a pro mnohé nový. Nejen děti možná netuší, co byla dížka (na Moravě hrotek), krajáč či tlukačka.

máslovické muzeum máslaMuzeum pořádá i krátkodobé výstavy věnované dění a historii obce, lidovým tradicím, sběratelství (byly zde k vidění např. etikety sýrů, vějíře, medvídci).  Největší zájem je o betlém z másla, který bývá vystaven od konce listopadu do ledna příštího roku. Muzeum je otevřeno o víkendech, po celý rok kromě února.

Bylo by škoda neprojít se po okolí obce, které je součástí přírodního parku Dolní Povltaví. Jižním směrem se nachází smíšený les a přírodní rezervace Máslovická stráň. Mezi Vltavou a Máslovicemi vede krátká Máslovická naučná stezka. Seznámíme se na ní s geologií místa, se zdejšími dřevinami (borovice černá, javor, jasan dub, smrk, habr, akát), živočichy i rostlinami. Na vltavském břehu, nedaleko přívozu, je budova Výzkumného ústavu včelařského, který je mj. znám také jako výrobce vynikající Dolské medoviny.

Do Máslovic se můžete dostat na kole nebo pěšky z Prahy-Bohnic nebo Kralup nad Vltavou podél řeky po červené turistické značce,  autem, autobusem nebo můžete jet vlakem do Libčic nad Vltavou a přívozem (a dále pokračovat po naučné stezce až do Máslovic).  Aktuální jízdní řády nutno ověřit předem na internetu.

IKE - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Malé máslovické muzeum másla:

Malé máslovické muzeum másla
Malé máslovické muzeum másla
Malé máslovické muzeum másla
Malé máslovické muzeum másla
Malé máslovické muzeum másla
Malé máslovické muzeum másla
Malé máslovické muzeum másla
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
pěkný tip na výlet,jela bych se tam podívat hned,láká mne to
Obrázek uživatelky
profil
to může být zajímavéSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
O Máslovicích jsem se dozvěděla z televize a Tobě děkuji za připomenutí s popiskem cesty,jak se tam dostat...Máš i hezké fotečky..jako vždySmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Ani som netušila, že obec s takým názvom existuje.
Ale prehliadka múzea musela byť zaujímavá.
Ten maslový Betlehem je pekný, ale neroztopí sa, keď nie je v žiadnej chladiacej vitrínke?
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles