Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Hradčanské stěny

21. 03. 2013 | Česká republika
Minule jsme se toulali na kole bývalým vojenským prostorem Ralsko (článek Na kole bývalým VVP Ralsko), obdivovali krásnou přírodu a na místech zmizelých vesnic si připomenuli, jak pomíjivá je existence člověka i snahy několika generací.
Dnes kolo necháme doma a vyrazíme pěšky do Hradčanských stěn. Tato roklemi protkaná pískovcová plošina severně od Máchova jezera bývá také nazývána Kumerské pohoří.

Výchozím místem je nevelká obec Hradčany, zaparkovat lze u informačního centra. V něm je zajímavá expozice, dětský koutek a k dispozici mapky a propagační materiály. Celodenní možnost parkování je vhodné domluvit se zdejším sympatickým pracovníkem.
Už samotný pohled do mapy dává tušit, že nás čeká hezký výlet členitým terénem s názvy jako Kančí, Jelení, Mufloní vrch, Kraví rokle, Dančí ochoz, Havraní skála, U Kukačky...

Hradčanské stěnyPro rodiny s dětmi bych určitě doporučila necelé 4 km dlouhou okružní vycházku po naučné stezce Jeřáb. Je pojmenována podle vzácného Jeřába popelavého, který se vyskytuje na zdejších mokřadech, bažinatých loukách a v blízkosti rybníků. Odhaduje se, že zde hnízdí asi 10 párů (v celé ČR jen 25 párů).
Stezku lze absolvovat v obou směrech, vede převážně lesem s roztroušenými pískovcovými skalami. Jejich zbarvení je rozmanité, od šedé, hnědé po žlutavou a někdy až cihlově červenou. O zdejší geologii, lesním hospodářství, dřevinách, rostlinách, ptactvu i savcích se dovíme více na celkem 8 tabulích naučné stezky. Každá z tabulí obsahuje i malý kvíz, hádanku či přesmyčku, což pobaví a ocení nejen děti.
Součástí NS je i výstup na Havraní skálu (331 m n. m.) s Hradčanskou vyhlídkou, odkud se otvírá pěkný výhled na obec a letiště Hradčany, Ralsko, údolí Ploučnice a rozsáhlé lesy.
Procházku po NS Jeřáb si můžete prodloužit, když západním směrem zamíříte po zelené TZ na Jelení vrch, v jehož blízkosti se nachází pozoruhodné pískovcové útvary Psí kostel(y) a Skalní brána. Ale i další krásné skály v okolním lese lákají k podrobnějšímu průzkumu. Od Skalní brány můžete sestoupit lesem do údolí a vrátit se po asfaltové cestě do Hradčan.
NS Jeřáb není jediným z vyznačených okruhů, které v okolí Hradčan vznikly. Zdatnější turisté mohou zamířit například po červeném psaníčku do národní přírodní rezervace Břehyně – Pecopala, kde borové lesy vystřídají nádherné bučiny. Event. se dá dojít až k Máchovu jezeru.

Modré psaníčko (okruh lze zkrátit) nás mj. přivede k Hradčanským rybníkům, které jsou rovněž přírodní rezervací. Ze zdejší chráněné fauny a flory jmenujme např. čápa černého, skřivana lesního a zajímavou rostlinku ďáblík bahenní.
V dosahu je hradčanské letiště s 2800 m dlouhou přistávací a vzletovou dráhou, můžete se o něm dočíst v článku Na kole bývalým VVP Ralsko. 
Oblast Hradčanských stěn je z mnoha důvodů zajímavá, ale protože jde o prostor poměrně rozsáhlý a členitý, plánujete-li opustit značené cesty a propadnout houbařské vášni, je praktické zadat si včas do mobilu souřadnice zaparkovaného auta :-)

Příště zase vsedneme na kolo a vydáme se za dalšími krásami zdejšího kraje.

IKE - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Hradčanské stěny:

Hradčanské stěny
Hradčanské stěny
Hradčanské stěny
Hradčanské stěny
Hradčanské stěny
Hradčanské stěny
Hradčanské stěny
Hradčanské stěny
Hradčanské stěny
Hradčanské stěny
Hradčanské stěny
Hradčanské stěny
Hradčanské stěny
Hradčanské stěny
Hradčanské stěny
Hradčanské stěny
Hradčanské stěny
Hradčanské stěny
Hradčanské stěny
Hradčanské stěny
Hradčanské stěny
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
prima, vítejte u nás Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pocítila jsem touhu zase objevovat a šlapat. Díky za zprostředkování.
Obrázek uživatelky
profil
Moc hezky napsaný článek. Nádherné fotky! Místo opravdu láká k procházce, článek taky.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Naprosto souhlasím s článkem, nejsem pěší ale cyklista a protože to mám kousek ,ráda to tam projíždím.Ani nevím, jak se která skála či kopeček jmenuje, ale jejich majestátostí se vždy kochám.
Děkuji za krásně napsanéSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
bych jela vypadá to moc krásně
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles