Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak si užít letní dovolenou, i když máte diabetes

10. 08. 2013 | Praktické rady
Českých diabetiků rapidně přibývá – podle aktuálních údajů se počet nemocných za posledních deset let zdvojnásobil. Informace za rok 2012 hovoří o více než 841 tisících pacientů s diabetem 1. a 2. typu. Mnoho dalších lidí nemoc má, aniž by o ní vůbec vědělo.

Problém je, že jakmile diabetes propukne, přináší s sebou řadu omezení a komplikací, některé z nich mohou výrazně zhoršit kvalitu života pacientů a dokonce ohrozit jejich život. Jednou ze zkoušek, zda zvládnou v boji s chorobou obstát, je i letní dovolená.

Aby se cestování za odpočinkem nezměnilo v noční můru, je dobré se na veškeré možné rizikové situace připravit tak, že vše dopředu přichystáte a nic neponecháte náhodě. U nemocných diabetem to platí dvojnásob. Zde je několik rad, jak se na cestování s diabetem řádně vyzbrojit.

Jak si užít letní dovolenou, i když máte diabetes-    V případě cesty do exotičtějších míst je nutné zvážit místní klimatické podmínky a prodiskutovat s lékařem nutná očkování.
-    Je potřeba mít zajištěné cestovní pojištění, které hradí zdravotní výdaje vzniklé v důsledku chronické nemoci.
-    Odborníci doporučují si opatřit speciální příruční izolovaný cestovní kufřík nebo tašku na diabetický materiál, a v tom udržovat dvoudenní zásobu a veškerý inzulin.
-    Do samostatného zásobníku je důležité si přibalit trvanlivou svačinu (např. müsli tyčinky, suchary nebo džus v krabičce). Jde o prevenci před hypoglykémií, na jejíž řešení je pak potřeba mít s sebou ještě hroznový cukr. Součástí výbavy má být také dostatek neslazených tekutin.
-    Všechny léky a diabetické zásoby by měly mít své místo v příručním zavazadle (zejména při cestování letadlem).
-    Pokud máte nově inzulinovou pumpu a cestujete letadlem, nezapomeňte na bezpečnostní kontrolu na letišti. Průchod detektorem kovů i ruční detektor mohou ovlivnit funkci pumpy. Požádejte proto pracovníky bezpečnostní služby, aby vás prověřili individuálně.
-    V případě cestování s inzulínovou pumpou rovněž nezapomeňte přibalit injekční inzulin a stříkačky s jehlami nebo inzulínové pero pro případ, že by došlo k technické poruše pumpy.
-    Používáte-li inzulinové pero, přibalte pero náhradní nebo alespoň injekční stříkačky s jehlami.

Ve vašem zavazadle by určitě neměly chybět:


o    Náhradní baterie (do pumpy, glukometru)vyšetření krve
o    Náhradní glukometr a dostatek testovacích proužků
o    Proužky na vyšetření moči
o    Náhradní zásobník jehel
o    Sadu první pomoci obsahující náplasti a běžně užívané léky (na bolest, horečku atd.)
o    Ujistěte se, že máte u sebe identifikační náramek nebo jiné označení diabetika.

A jedno upozornění na závěr. Ať už se vydáte do exotických krajů, či třeba do slovenských Tater, je důležité na cestách nezapomínat na vlastnosti inzulinu: Inzulin zůstává funkční po dobu třiceti dnů při pokojové teplotě. Pokud toto pravidlo uskladnění nedodržíte, čili jej budete uchovávat v příliš vysokých nebo naopak nízkých teplotách, inzulin se zkazí.

Zdroj, foto: Medtronic Czechia

Vendula Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
,, nevím
Obrázek uživatelky
profil
ARIELA má dobrou otázkuSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles