Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 Kdy se letos slaví Den otců 2024?Kdy se letos slaví Den otců 2024? Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 01.06. 2024
Dnes má svátek Laura
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Karlovarské podzemí

23. 04. 2012 | Česká republika
Kolik z následujících pojmů stačí, abyste poznali, o jaké město jde: světoznámé lázně na soutoku říčky Teplé a  Ohře, 12 teplých pramenů, Vřídlo, oplatky, kolonády, Moser, Becherovka, Mezinárodní filmový festival, porcelán Thun a v okolí vyhlídky a rozhledny... Ano, to vše, a nejen to, jsou Karlovy Vary.

Možná, že i vy máte doma jeden z tradičních karlovarských suvenýrů - "zkamenělou" růži. Já osobně růži  nevlastním,  z lázeňských suvenýrů dávám přednost Becherovce, ale moc dobře si pamatuji, jak jsem jako malé dítko tuto zvláštní věcičku okukovala ve vitríně při návštěvách u babičky. Ne že by se mi tolik líbila, ale tehdy jsem nechápala, jak může růže zkamenět.

No, ona vlastně není zkamenělá, ale vznikla tzv. pokameňováním (zvláštní slovo, viďte). A také nejde o normální původně "živou" růži, ale podkladem pro finální výtvor je růže z impregnovaného papíru.

Karlovarské podzemíJednu karlovarskou kamennou růži, suvenýr od německého básníka a častého návštěvníka lázní, uchovává ve svých sbírkách i botanická zahrada v italském Palermu jako "La Rosa petriticata del signor Goethe" nebo též "Rosa del Goethe".

Jak pokameňování  probíhá,  můžete nejlépe vidět na prohlídkové trase karlovarským podzemím, která byla zpřístupněna v roce 2008. V zasklených skříních jsou nejrůznější upomínkové předměty skrápěny vřídelní vodou, až se na nich vytvoří hnědavý povlak z vřídlovce.  Tento proces údajně trvá sedm až deset dní.

Při prohlídce podzemní chodby dále vidíme zajímavě zbarvené sintry a krápníky z vřídlovce a ukázku průřezu karlovarského potrubí, které usazeninami postupně zarůstá a tak je nutné ho čas od času vyměnit.

Z chodby vyjdeme  ven na lávku, která vede při břehu těsně nad hladinou Teplé a můžeme si tak zblízka prohlédnout drobné krátery na dně říčky a horkomilné řasy.

Karlovarské podzemíPrůvodkyně vás jistě upozorní i na sluneční hodiny, které se nacházejí na chodníku mezi halou a Vřídelní ulicí.

Exkurzní trasa není dlouhá, ale určitě bude příjemným zpestřením vaší návštěvy Karlových Varů.
 

Vstupenky zakoupíte v hlavní hale Vřídelní kolonády. Základní vstupné do podzemí je pro dospělé 80,- děti do 15 let 40,- Kč. Otevírací dobu doporučuji ověřit na stránkách www.splzak.cz (=Správa přírodních léčivých zdrojů a kolonád).

IKE - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Karlovarské podzemí:

Karlovarské podzemí
Karlovarské podzemí
Karlovarské podzemí
Karlovarské podzemí
Karlovarské podzemí
Karlovarské podzemí
Karlovarské podzemí
Karlovarské podzemí
Karlovarské podzemí
Karlovarské podzemí
Karlovarské podzemí
Karlovarské podzemí
Karlovarské podzemí
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
zajímavé Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Ike, taky jsem jako dítě obdivovala růži u jedné staré paní, říkala,že je z její svatební kytice..Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Môže byť zaujímavé prejsť sa karlovarským podzemím. O karlovarskej kamennej ruži som počula, ale myslela som si, že je to vzácna skamenelina "ozajstnej" ruže. Takže ďakujem za vysvetlenie.
Obrázek uživatelky
profil
Zajímavý článek, o podzemí jsem také nevěděla. Určitě se tam při nějké návštěvě Varů podívám.
Obrázek uživatelky
profil
ve Varech jsme byli krátce předtím, než bylo podzemí otevřeno, takže díky za článek SmajlíkSmajlík Určitě Vary a okolí ještě někdy v blízké době navštívíme Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles