Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Klíšťová encefalitida a lymeská borelióza – dva strašáci, které přenáší klíště

9. 03. 2012 | Nemoci
Klíšťová encefalitida a lymeská borelióza nejsou jedinými onemocněními, která přenáší drobný členovec klíště obecné (latinsky Ixodes ricinus), jsou ale ta nejzávažnější. Ve chvíli, kdy se klíště zakousne, je na prevenci už pozdě. Jak poznat, zda bylo klíště infikované? Jaké jsou první příznaky dvou nejrozšířenějších nemocí, které klíště přenáší? Jak se chránit před lymeskou boreliozou a klíšťovou encefalitidou?

Klíšťová encefalitida

Klíšťová encefalitida je infekční virové onemocnění napadající mozek a mozkové blány. Do lidského těla vniká virusKlíšťová encefalitida se slinami klíštěte takřka okamžitě po zakousnutí. Nejdříve napadá buňky okolo místa přisátí a během velmi krátké doby se šíří dál, do mízních uzlin, kde se množí. Odtud putuje dál do celého těla.

Klíšťová encefalitidaKlíšťová encefalitida má dvoufázový průběh. Po uplynutí inkubační doby (1 - 3 týdny) dochází u napadeného k první fázi onemocnění. Ta svými příznaky připomíná lehkou chřipku. Pacient je unavený, trpí lehčími bolestmi hlavy, svalstva a malátností. Tyto první projevy po několika dnech často samy odezní a zpravidla následuje období (1 - 2 týdny) bez příznaků. V mezidobí mezi první a druhou fází se virus v těle napadeného množí a proniká do mozku. Ve druhé fázi se tak pacientovi přitíží. Nastupují silné bolesti hlavy, horečka, závratě a malátnost. Nemocný je světloplachý, přidává se nevolnost a zvracení, při poškození nervového systému dochází ke ztuhlosti svalů na šíji, závratím, nervové obrně, dezorientaci, poruchám spánku a paměti. V této fázi již musí být pacient hospitalizován.

Při lehčím průběhu nemoci – meningitidě − virus postihuje především mozkové pleny. Dojde k poměrně rychlému ústupu potíží, pacient odchází z nemocnice za 2−3 týdny domů, potom následuje několikaměsíční rekonvalescence. Těžší forma nemoci, při které virus postihuje mozkovou tkáň, se nazývá encefalitida. Průběh onemocnění je daleko vážnější, zvyšuje se i procento trvalých následků, v krajním případě onemocnění i přes maximální péči lékařů může skončit úmrtím.
U dětí probíhá nemoc většinou mnohem méně dramaticky, nicméně očkováním (vakcinací) lze děti před nákazou chránit.
Nejzávažnější průběh mívá onemocnění u starších osob a nejvíc se vyskytuje u lidí ve věku 50 - 65 let. Primář infekčního oddělení Nemocnice České Budějovice MUDr. Václav Chmelík potvrzuje: „Polovina nemocných na našem oddělení je v posledních dvou letech starší padesáti let. Tito lidé  jsou již léčeni pro jiná onemocnění − jako jsou nemoci srdce, cukrovka, vysoký tlak − a klíšťová encefalitida pro ně znamená další velkou zátěž. Jejich onemocnění  bývá vážnější a častěji zanechává následky. Tato závažná onemocnění klíšťovou meningoencefalitidou jsou i ve vysokém věku zbytečná, protože jim lze předejít očkováním."

Prevence klíšťové encefalitidy

Ochránit před onemocněním klíšťovou encefalitidou může pouze očkování.  S ohledem na vysokou účinnost vakcíny přesahující 99 procent je pravděpodobnost, že se nakazí očkovaný člověk, minimální. Vakcínu získáte na lékařský předpis jak ve variantě pro dospělé, tak pro děti od 1 roku věku. Očkování je možné provést kdykoliv během roku. V zimním období je ale očkování nejpříhodnější, protože nehrozí potenciální riziko nakažení klíšťovou encefalitidou mezi podáním jednotlivých vakcín. Liší se pouze interval aplikace mezi první a druhou dávkou, který se v teplých měsících zkracuje na 2 týdny, zatímco v zimních se jedná o období 1 – 3 měsíců.

Podívejte se také na ukázkové video:

Jak správně vytáhnout klíště

Zdroj, foto: Klistova-encefalitida.cz

ZUZI
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !