Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Multivitaminy mohou zpomalit biologické stárnutí

8. 08. 2009 | Péče o tělo
Buňky uživatelů multivitaminových preparátů mohou být biologicky mladší než buňky lidí, kteří multivitaminy neužívají. S tímto zjištěním přišli výzkumníci pod vedením Dr. Honglei Chena z National Institute of Environmental Health Sciences, vědeckého ústavu náležícího pod americké Ministerstvo zdravotnictví.

Při stárnutí organismu vědci rozlišují věk skutečný a biologický. Skutečný věk je neměnný a daný datem našeho narození. Oproti tomu biologický věk odráží to, jak o své tělo pečujeme. Právě kvůli rozdílu mezi věkem biologickým a skutečným vídáme vitální sedmdesátníky i těžce nemocné padesátníky.

Doktor Honglei Chen a jeho spolupracovníci z National Institute of Environmental Health Sciences zjistili, že jedním z ukazatelů biologického věku je délka koncových částí chromozomů (telomer). Dále zjistili, že Multivitaminy mohou zpomalit biologické stárnutímultivitaminové přípravky by mohly pozitivně ovlivňovat délku telomer díky utlumení oxidačního stresu a chronických zánětů. Délka telomer určuje, jak dlouho se mohou buňky našeho těla dělit a obnovovat. Jakmile jsou telomery příliš krátké, buňka ztrácí schopnost dělení a nevratně umírá.

Tým doktora Chena analyzoval příjem potravy a multivitaminových preparátů u skupiny 586 žen mezi 35 a 74 lety. Uživatelky multivitaminových přípravků měly v průměru o 5.1 procent delší telomery než ženy, které tyto přípravky neužívaly. Jejich biologický věk tak byl nižší, než u ostatních žen. „Pokud je mi známo, jedná se o první studii vlivu užívání vitaminů na délku telomer. K úplnému prokázání tohoto vztahu budou třeba další studie,“ uvádí Honglei Chen.

Studie ukazuje na to, že délku telomer nejvíce ovlivňuje příjem antioxidantů v podobě vitaminu C a vitaminu E. „Pozitivní vliv příjmu těchto látek koresponduje s dřívějšími objevy, že vitaminy C a E pomáhají ochraňovat telomery. Přesto je k plnému prokázání tohoto účinku potřeba dalších výzkumů,“ uvádí Honglei Chen.
 
Multivitaminy slouží především jako alternativní zdroj vitamínů, například v zimním období. V našich zeměpisných šířkách je v zimě obtížné získat všechny potřebné látky z přírodních zdrojů. Nepřirozené pěstování zeleniny ve skleníku či nešetrná příprava v kuchyni snižují přirozený obsah vitamínů ve stravě. Potřebu vitaminů dlouhodobě zvyšuje i stres, práce pod tlakem či učení.

I přes prospěšnost multivitaminových přípravků není pro tělo nejlepší užívat je soustavně. I v případě trvalé potřeby vitaminů je dobré užívat multivitaminy po etapách. „Při trvalé potřebě multivitaminů doporučuji tři měsíce multivitaminový doplněk stravy užívat, dva měsíce vysadit a poté znovu s užíváním začít. Za tři měsíce tělo doplní potřebnou hladinu vitaminů, což mu vystačí na dalších několik měsíců. Zvýšená hladina vitamínů způsobená dlouhodobým užíváním by mohla organizmus naopak zatížit,“ říká výkonný ředitel České asociace pro speciální potraviny Bohumil Hlavatý.

Podle něj nelze doplňky stravy chápat jako náhradu pestré stravy, spíše jako alternativní zdroj doplnění látek, které tělu chybí. Hlavním zdrojem vitaminů a minerálů by měla být pestrá a vyvážená strava.

Čtěte také:
Co jíst, když chcete stárnout pomaleji?
Bacte bacil vitamínem!

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Také bych si je dala, ale mám svoji zahrádku, takže
ta mi zatím stačí.
Obrázek uživatelky
profil
Také preferuji radši čerstvé ovoce a zeleninu před tabletkami. Jen zřídka užívám celaskon na alergii.
Obrázek uživatelky
profil
zdraví...to je pohyb,
styl života
strava
a především život bez stresů
a být v rovnováze

Co vám budou platný vitamíny, když se budete ládovat alkoholem a drogama, a kouřit a co já vím co ještě????
Obrázek uživatelky
profil
není nad čerstvou zeleninu a ovoce
Obrázek uživatelky
profil
mám stejný názor jako Marta,není nad čerstvé vitamíny z ovoce a zeleniny,teď je možnost mít to celý rok,tak na co do sebe rvát chemii ?Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles